1987 -Rack-It

Ügyességi

Forrás:
Spectrum Világ 6. rész

Spectrum (48k)

A játék szerzője - Dominic Robinson több ismert Hewson játék (pl. Uridium, Zynaps) után, mosta Rack It színeiben jelent meg az 'ANARCHY' c. játékával. A 'Sentinel 4' nevű bolygót lázadók lepik el, kézenfekvő tehát a feladat, el kell fojtani a lázadást. Ez nem lesz könnyű, de ha elpusztítjuk a fegyvereket, akkor kénytelenek lesznek lemondani a további lázadásról. Először is be kell hatolnunk a komplexumba, majd el kell pusztítanunk a négyzetes alakú fegyver-konténereket. Egy harckocsival kell végrehajtani a feladatot, ami nem is olyan könnyű, mivel a konténereket nem tudjuk közvetlen közelről kilőni. Az összes konténer elpusztítása után meg kell találnunk a pálya kijáratát, amit egy nem túl jól látható 'EXIT' felirat jelöl, erre csak rá kell állnunk, és teljesítettük a szintet. A felirat megkeresését nehezíti, hogy ilyenkor veszettül villog a kép, ráadásul nem tudunk lőni. Mind a 16 szinten 2 perc áll rendelkezésünkre a feladat teljesítéséhez. A lázadók a fegyverek őrzésére mutáns droidokat állítottak. Ezek kezdetben barátságosnak tűnnek, de egyre agresszívabbak lesznek. Ellenségekből kétfélével találkozhatunk:

  • Droidok: egy jól irányzott lövéssel rövid időre harcképtelenné tehetjük őket, ilyenkor ápolást kapnak, megjelenik a helyükön egy vöröskeresztes láda, ilyenkor még arrébb is lökhetjük őket, ha rájuk lövünk. Kiismerhető a mozgásuk, nem túl gyorsak.
  • Tankok: (5. szinttől) a lövéseinkre immunisak, mindössze egy picit megtorpannak. Követnek minket, nehéz őket lerázni.

A konténereet nem lehet kilőni közvetlen közelről, csak legalább egy kockányi távolságból. Ez a tulajdonságuk komoly fejtörést okoz, mert találnunk kell egy logikus sorrendet az elpusztításukra. Típusok:

  • Normál konténerek: a háttértől és faltól eltérő színű négyzetek,
  • Extra konténerek: több pontot ér a kilövésük, kinézetre valamiféle gúlának tűnnek (persze felülnézeti gúla)
  • Titkos konténerek: fekete négyzet fehér szegéllyel. Ha kilövünk egyet, akkor megjelenik helyette egy új valamelyik falban, esetlegesen utat nyitva számunkra az addig nem támadható többi konténer felé. Ezek a konténerek nem tartalmaznak fegyvert, így nem is kell mindet megsemmisíteni.

Szép kivitelezés, egyszerű megoldások, jó játék melyhez némi logika is kell.

POKE 42405,n -életek száma
POKE 34566,33 -nem fogy az idő