Altair

2014 - ibm

űrhajós, lövöldözős

Spectrum (48k)

A játék, az azonos című, 1981-es pénzbedobós videojáték, Spectrum-verziója. Az eredeti gépet a spanyol Cidelsa gyártotta, nemzetközi sikert nem aratott. Ebben nem kis része lehetett, hogy a program spanyol nyelvű volt, és amúgy sem volt egy nagy durranás. Éppen ezért viszont a Spectrum-verzió szinte pontosan ugyanúgy néz ki, mint az eredeti... (Ebből viszont már van angol verzió is.)
A játék egy Galaxian-szerűség, abból viszont a nehezebb fajta. a kötelékekben támadó ellenséges űrhajók egy teleport-kapunk keresztül érkeznek és nem csak hogy gyorsak, de még vadul lövöldöznek is célirányosan felénk. A harciasabb űrhajók emellett aknákat is leraknak a képernyőre, melyek ugyan nem semmisítik meg űrhajónkat, ha beléjük ütközünk, de pár másodpercre lebénítják (a következmények talán egyértelműek...). Néhány megsemmisített kötelék után előkerül a "főgonosz" űrhajója, melynek fehér pajzsát több (értsd: jó sok) lövéssel tudjuk csak átlőni. Eközben persze cikázik összevissza a képernyőn, ha legázol, mi húzzuk a rövidebbet. Elvileg 10 000 pontonkért jutalom életet kapunk, de addig úgysem fog tartani a játék (legalábbis egy földi halandó számára).
Űrhajónkkal nem csak vízszintesen tudunk navigálni, hanem előre-hátra is. Egyedi ötlet, hogy hátra tudunk fordulni, és támadhatjuk a mögénk került ellenséget is. Az is érdekes, hogy az űrhajónk három fő darabból áll: a pirosakat lelőhetik róluk, csak akkor veszítjük el egy életünket, ha hajónk fehér törzsét éri találat. A lelőtt alkatrészeket minden legyőzött kötelék után visszakapjuk.

Irányítás:
A menüben SINCLAIR, KEMPSTON botkormány illesztőt választhatunk, vagy billentyűzetet (U - fel, J - le, H - balra, K - jobbra, A - tűz). A játékot egy vagy két játékos játszhatja (felváltva), az irányítás a két játékosnak külön-külön beállíthatjuk. A billentyűzetet szabadon definiálhatjuk, a két játékosnak más-más billentyűkiosztást is megadhatunk.
Egy tipp, hogy ne várjunk végtelenségig: ha pontszámrekordot érünk el, a gép kéri a nevünket (kurzor nincs).