1987 - ACE Software

akció, lövöldözős

Spectrum (48k)

A SEGA azonos című coin-op játékának Spectrum változata. A genetikai laboratórium, ahol eddig tudósok tevékenykedtek az emberiség javára, nagyon veszélyes hellyé vált: egy balul sikerült kísérlet jóvoltából vérszomjas mutánsok szabadultak el. A problémát - "szokás szerint" - az egész intézmény felrobbantásával kell megoldani, de sajnos a tudósok bentrekedtek. A mi becses személyünk képviseli a mentőexpedíciót: ki kel menekíteni 10 tudóst, majd el kell hagyni a komplexumot a bomba felrobbanása előtt. A játék érdekessége, hogy akár két játékos egyszerre (egymást támogatva) is játszhatja! Küldetésünk szintekre tagolódik: az 1-4 szinten meg kell mentenünk tehát a tudósokat - mindeközben harcolnunk kell a mutánsokkal -, majd elhagyni a komplexumot. Az ötödik szinten egy egész képernyőt betöltő mutánssal kell megküzdenünk.
A játék elején ott állunk a bázis közepén egy száll fegyverrel a kezünkben. Felettünk rögtön megláthatjuk az első megmentendő tudóst, aki lelkesen integet. Csak az a dolgunk, hogy a közelébe menjünk, ennek hatására a tudós eltűnik, és a képernyő alján, a megmentendő tudósokat számláló kijelző (COMRADES) mögött eggyel csökken a portrék száma. Ugyanitt rögtön láthatunk egy MAP feliratú terminált is, melyhez hozzáérve megjelenik az adott szint miniatűr térképe. A térképen villogva láthatjuk a mi pozíciónkat, és a megmentendő tudósokét. Ugyanilyen terminálokból szerezhetünk újabb fegyvereket is! Kézifegyverünkről, mellyel a küldetésre indultunk, hamar bebizonyosodik, hogy tűzereje ide bizony kevés lesz, és a lőtávolsága is lehetne nagyobb. Igyekezzünk tehát mihamarabb valami komolyabb fegyverre szert tenni!

FB - tűzlabda: nagyobb tűzerő, teljes képernyőnyi lőtávolság.
L - lézervegyver: nagyobb tűzerő, teljes képernyőnyi lőtávolság. Egy lövéssel több, egymás mögött álló szörnyet is megsemmisíthetünk!
F - lángszóró: a legnagyobb tűzerejű fegyver, de a lőtávolsága csekély
B - bomba: felvétele után bombákat hajigálunk, igaz nem túl messzire, de hatásos...
O - hátra szerelhető fegyver, melynek tűzereje azonos a standard kézifegyverünkével. Ezt felvéve hátrafelé is tüzelhetünk. Akár kettőt is magunkra vehetünk belőle!
? - jutalompont

Talán mondanom sem kell, hogy a nehezebb szinten egyre agresszívebbek a mutánsok, és persze egyre több van belőlük. Tekintettel, hogy muníciónk nincsen limitálva, érdemes folyamatos tüzeléssel utat törnünk magunknak. Attól nem kell tartani, hogy elfogynak a szörnyek... Az első szint óriási férgei még nem túl veszélyesek: időnként felmagasodnak és lőnek egyet felénk. A második szinten az Alien filmek "főszereplőire" hasonlító szörnyek köpködnek felénk. A legkellemetlenebbek talán a harmadik szinten bóklászó fekete gömbszerű lények, akik kötelékekben kergetnek minket, és igen gyorsak. A negyedik szint felismerhetetlen lényei időnként leraknak egy lárvát, melyek nem túl veszélyesek, de ki kell őket kerülnünk.
Ha az "Ahova lépek szörny terem" című buliban sikerült begyűjteni a 10 tudóst, el kell hagynunk a komplexumot (itt jegyzem meg, hogy a játéktéren több tudós van, mint ahányat meg kell menteni, így nem kell túl sokat bóklásznunk). Sietnünk kell, mert a feladat teljesítésére mindössze 3 percünk van! Ha nem sikerül időben elérnünk a kijáratot, elvész egy életünk, és elölről kell kezdenünk a szintet! A kijárat mögött azonban sajnálatos intermezzo következik: egy nagyobbacska mutáns állja el a kijáratot, akivel meg kell küzdenünk. Ez a játék legnehezebb része, csak valami komolyabb fegyverrel van esélyünk! Az óriás mutáns legyőzésére is szűk időkeretünk van! Általánosságban igaz, hogy a szörnyre kell célozni, a szörnyek körüli "sallang" csak plusz kiszúrás. Kivéve a második szint végén ránk váró delikvens: itt a fekete forgó "masszákat" kell szétlőnünk, pl. lángszóróval. Az ötödik szinten mindössze egyetlen mutánssal kell megküzdenünk, de az jó nagy! Itt a lény agya körül repkedő "krampuszt" kell célozni. Ha valamilyen csoda folytán sikerülne legyőzni, már csak a kimenekített tudósok gratulációját kell fogadni.

A játék kivitelezése igazán jóra sikerült (bár a hang még 48K). A játékmenet izgalmas, főleg, ha két ember játszik egyszerre! Ekkor csak arra kell figyelni, hogy a társunkat nem szabad lelőni! (Ha véletlenül eltaláljuk a tudósokat, az nem baj.) Egy baj van csak a játékkal: nagyon nehéz!

Irányítás:
Kemston, Interface illesztővel, vagy billentyűzettel (Q, A, O, P, SPACE)
H - játék szüneteltetése,
R - játék megszakítása (visszatérés a menühöz).

Örökélet: POKE 47503,0
Sérthetetlenség: POKE 47984,0

Térkép