Afterburner

1988 -Activision / Sega

akció, lövöldözős

Forrás:
Spectrum Játék és Program 6

Spectrum (48k)

Az AFTERBURNER a SEGA cég egyik legsikeresebb coin op (pénzbedobós) játéka volt 1988-ban, tehát egyáltalán nem meglepő, hogy a játékot mikroszámítógépes feldolgozásra is kiadták régi jó üzletfelüknek, az Activision-nak. Természetesen a feldolgozások közül az eredetit a 16 bites gépekre (Amiga, Atari ST) készült változatok közelítik meg, de a (lehetőségekhez képest igazán jól sikerült a Spectrum-verzió is. A játékban egy F 14 Toracat típusú amerikai vadászgép pilótájának szerepét játsszuk.

Az AFTERBURNER tehát egy repülőgép-szimuláció, amely megvalósításában számos rokon vonást mutat a későbbiekben bemutatásra kerülő ATF-el - például abban is, hogy a játékképernyőt nem - a szimulációknál megszokott módon - a pilótaülésből vizsgáljuk, hanem a gépünket hátulról láthatjuk. A küldetés egy nagyon szépen megrajzolt anyahajó fedélzetéről indul. A játékban a több hullámban támadó, rakétákkal és gépágyúkkal felszerelt ellenséges gépekkel kell szembenéznünk. A mi gépünk végtelen számú tölténnyel, viszont korlátozott mennyiségű rakétával van felszerelve. A rakéták egyébként nagyon kellemes szerszámok, ugyanis automatikus irányításúak. Ha egy ellenséges repülőgép körül egy keret jelenik meg, befogta a számítógép a célpontot, indíthatjuk a rakétát. Újabb rakétákat akkor vehetünk fel, ha landolunk vagy pedig az utánunk küldött repülőgépből a levegőben vételezünk üzemanyagot. További felszerelés még a 'SPACE' gombbal aktívátható uránégető, amiről a játék a nevét kapta. Ennek bekapcsolásával hirtelen növelhetjük sebességünket. A játékban 23 szintet kell teljesítenünk, amelyek - az eredeti változatban - hármasával töltődnek be.
A játékképernyő alatt bal oldalon láthatjuk a sebességönket (SPEED), alatta az életeink számát jelképező repülőket, középen az utánégető állapotát, jobb oldalon a rakétáink számát.
A grafikai kivitelezés meglehetősen kétarcú: a repülőgépek (különösen az üzemanyagszállítók) és az anyahajó szépen kidolgozottak, de a háttér az a tipikus semmi. A hangefektusok átlagosak, a menüből állítható, hogy a játék közben harci zajokat vagy zenét hallgatni. Mindent egybevetve: az AFTERBURNER nem egy rossz játék.

A menüben KEMPSTON vagy SINCLAIR illesztőt választhatunk, vagy kétféle billentyűkiosztást:
Keyboard 1: Q - fel, A - le, O - balra, P - jobbra, I - rakéta, SPACE - utánégető,
Keyboard 2: W - fel, X - le, A - balra, D - jobbra, S - rakéta, SPACE - utánégető.

Örök rakéta és élet: POKE 36739,119; POKE 40084,120; POKE 40098,120