Accelerator

1984 - Century City Software Ltd.

űrhajós, lövöldözős

Spectrum (48k)

A teljesen noname Century City Software kiadó legértelmesebb programja ezen meglehetősen átlagos űrhajós lövöldözős játéka - ez azért nem túl hízelgő. Az ilyen játékoknál teljesen felesleges háttértörténet a menüben az 'I' mint "INSTRUCTIONS" menüpontban olvasható el, ami több mint sablonos: A galaxis peremvidékén repkedünk felderítő űrhajónkkal, amikor is harcias idegenek flottájában ütközünk. Elmenekülni nem tudunk, fel kell vennünk a harcot.
Egymás után 20 különféle űrhajókból álló támadó köteléket kell megsemmisítenünk. Űrhajónk előre és hátrafele is tud lőni, erre a képességre szükségünk is lesz, hiszen a támadó kötelékek fele hátulról támad. Kerülgetésre nem tudunk játszani, ha egy űrhajót nem semmisítünk meg és áthalad a képernyőn, a túloldalon újra megjelenik. Nehezítés, hogy üzemanyagunk (FUEL) fogyatkozik, amit az ellenséges űrhajók megsemmisítésével tudunk pótolni. Ezért az idő is számít, mennyi idő alatt semmisítjük meg a támadó kötelékeket! Az egymás után következő űrhajók egyre több pontot érnek. Sajnos a játéknak nincs vége, a 20. kötelék után újra az első formáció támad. (Az örökélet tehát nagyjából felesleges...) Extra nehezítés a csillagos háttér előtt egy helyben álló három akna, amiknek természetesen nem szabad nekik repülni (az ellenség persze simán átrepül rajtuk).
A program tisztes "iparos munka", az ellenfelek változatosak (ha már háttér nincs), a robbanások szépek, kár, hogy az irányítás eléggé elfuserált. Űrhajónk csak a képernyő szélén áll meg, egyébként arra mozog folyamatosan - és igencsak lassan -, amelyre legutoljára indultunk. Attól függően lövünk előre vagy hátra, hogy utoljára melyik irányba (előre vagy hátra) mozogtunk.

Irányítás:
A címképernyőn az '1' megnyomásával léphetünk a menübe.
Választhatunk billentyűzetet (O, P, Q, A, SPACE), vagy SINCLAIR botkormány-illesztőt.
A menüben megtekinthetjük a pontszámtáblát (HIGH SCORE TABLE), és hogy melyik űrhajó hány pontot ér (POINTS TABLE) (ld. 2. kép). Praktikus funkció az "END", amivel kiléphetünk a programból. A játékot az 'S' megnyomásával indíthatjuk.

Örökélet: POKE 31531,0