VigaDOS 1.3

Bár Vitocska Gyula (KeySoft)  programja nem aratott osztatlan sikert az Enterprise-felhasználók körében, mégis fontos mérföldkő ez Enterprise történetében a VigaDOS. Ez az első próbálkozás, mely az EXDOS prompt-ja helyett megpróbál egy "barátságosabb" értsd: grafikus kezelőfelületet biztosítani a file-kezeléshez! Igaz, a PGCOPY előbb jelent meg, annak tudása viszont csak a másolásra korlátozódott (arra a célra remekül megfelelt), az EPDOS viszont egy kicsit később jelent meg.

A program a VIGADOS.COM file betöltésével indítható, tehát nem rendszerbővítő. Sajnos ez a használhatóságot erősen rontja, mindíg, amikor szükségünk lenne a programra, lemezről kell betöltenünk. A VigaDOS attribútum típusú grafikus felületen kommunikál a felhasználóval, magyar nyelven. A felső sorban láthatjuk a program legördülős menürendszerét, valamennyi funkciót ezen a menün keresztül érhetjük el. A képernyő legnagyobb részén az egyes meghajtókhoz tartozó ablakokat láthatjuk (egymást átfedve). Alapértelmezés szerint A, B és E (ramdisk) meghajtókhoz van ablak nyitva, de akinek esetleg több meghajtója lenne, nyithat további ablakokat is, sőt a programot érintő valamennyi beállítást lemezre menthetjük, így a program a legközelebbi betöltésekor már a kívánságaink szerint fog elindulni.
A meghajtókhoz tartozó ablak fejlécében láthatjuk az ablakhoz tartozó meghajtó nevét (pl. A-LEMEZ). Erre a feliratra kattintva kérhetjük le az adott meghajtóba helyezett lemez directory-ját. (A program ezt nem teszi meg automatikusan.) A panelek között egyszerűen át tudunk váltani, ha a kívánt panel tetszőleges területére kattintunk. Tekintettel arra, hogy az egyes panelok átfedik egymást, előfordulhat, hogy egyáltalán nem látjuk a kívánt panelt. Ilyenkor bármely panelen, a meghajtó nevétől balra látható kis ikonra (bal szélső ikon), kattintva a program újrarendezi a paneleket.

Ha directory-t kérünk egy lemezről, megjelenik annak tartalma. A katalóguslistában a file-okat, könyvtárakat alfabetikus sorrendben láthatjuk. Ez a sorbarendezés rendkívül hasznos dolog, ha valakit mégis zavarja, akkor kikapcsolhatja ezt a rendezést. A file neve mellett láthatjuk a file attribútumait (rejtett / rendszer / csak olvasható). A file további információit (létrehozás dátuma, ideje, file mérete) a program már nem tudja egyszerre megjeleníteni (nem fér ki a panelben), a menüben választhatjuk ki, mely információt szeretnénk látni.
A meghajtóhoz tartozó panel fejlécében, a megható neve mellett, jobbra látható 6 ikonnal tudunk navigálni a file listában, abban az esetben, ha a lemezen annyi file van, hogy nem fér ki egyszerre a panelon. (soronként le-fel, oldalanként le-fel, ugrás a lista elejére végére).
Ahhoz, hogy bármilyen file-műveletet végezzünk, először is azt kell megadnunk, mely file-okkal / könyvtárakkal kívánunk bármit is csinálni. Ehhez egyszerűen a file nevére kell kattintanunk, ekkor az adott sor inverz lesz. Természetesen az újabb kattintásra levesszük a kijelölést az adott file-ról, és akár több file-t, könyvárat is kijelölhetünk egyszerre. A navigációt segíti a panel fejlécében, a jobb szélen látható 7 db ikon:

  • visszalépés a gyökérkönyvtárba,
  • visszalépés egy könyvtárral feljebb,
  • a lemezen lévő összes file, könyvtár kijelölése,
  • az összes kijelölés törlése,
  • lemez-név (kötetnév) lekérdezése,
  • aktuális könyvtár elérési útvonala,
  • lemez információ (a lemez mérete, a lemezen lévő szabad hely, a file-ok száma, összméretük, a kijelölt file-ok száma, összméretük).

Ahhoz, hogy egy könyvtárba belépjünk, a file neve mellé (jobb oldalra) kell kattintanunk!

Mint már említettem, valamennyi funkció a menüsorból érhető el, tekintsük át hát a 6 menüpontot!

Sajnos a szövegmegadás módja (file-név, könyvtárnév, kötetnév)elég körülményes. Megjelenik az ablak, de a szöveg még nem írható be, külön rá kell kattintani a NÉV, JEL stb. feliratra. Miután beírtuk a szöveget, leütjük az ENTER-t és még az OKÉ is hátra van. Hiányzik az ESC billentyű figyelése is, de az ablakokból kiléphetünk, ha azokon kívülre kattintunk.