TVC Emulator

File-név: TVCEMU.COM
Program neve: Tvc Emulator
Geco - 2008
TVC Emulátor

Mint ismert, a Videoton TVC számítógép is Z80-as processzorral volt szerelve - sőt, sokban hasonlít is az Enterprise-hoz -, nem volt elvi akadálya software-es emulátort készíteni hozzá. Geco az Amstrad CPC Emulátor után ezt is elkészítette. Természetesen, mind minden software-es emulátornak ennek is komoly korlátai vannak: csak a BASIC, és azok a gépi kódú programok futnak az emun, amik nem használnak Port I/O-t, TVC bővítményt, és TVC floppykezelést. A 16 színes képernyőn a felső 8 szín rossz lesz az EP BIAS miatt.

A program kazettás rendszert emulál, ha lemezegységgel futtatjuk az emulátort, a VERIFY paranccsal tudunk a lemezről directory-t kérni. STOP+HOLD - soft reset, kétszer egymás után megnyomva (TVC) hidegreset. A reset gomb megnyomása esetén EP melegindtás történik.

TVC-n több alfanumerikus billentyű van mint az Ep billentyűzetén, ezért a funkcióbillentyűkre is kerültek írásjelek. Az ékezetes karakterek "nagyjából" a TVC-s helyükön vannak. A TVC billentyűzetén nincs PAUSE (HOLD) billentyű, a listázást vagy a programfutást a CTRL+P megnyomásával függeszthetjük fel. Bármely billentyű megnyomásával folytathatjuk a listázást / programvégrehajtást.
STOP billentyű szintén nincs a TVC-n, a program futtatását a CTRL + ESC billentyűvel szakíthatjuk meg. Az emulátorban ez a funkció a STOP billentyűre került.

Az Emulátorral kompatibilis TVC programokkat a TVC Programcsokorban találhatunk.