Turbo Pack Tape
TPT bővítés a magnósoknak

File-név: TPT.EXT
Program neve: Turbo Pack Tape 1.1
HSoft - 1993
Magnókezelő programcsomag

A csak magnóval rendelkezők hosszas unszolására elkészítettem ezt a régen várt felhasználói programot, mely kb. felére csökkenti a várakozási időt és duplájára emeli a szalag kapacitását. S most menjünk bele a részletekbe.
A nevét a TURBO PACK TAPE kezdőbetűiből kapta. Fő célja a magnókezelési idő és a szalaghossz lerövidítése. Tartalmaz még segéd és utility programot is.

A TAPE: magnókezelő periféria:
A turbózást és a tömörítést e program periféria szinten kezeli, így minden magnót használó programnál, pl. BASIC-nél is (ki)használható.

Turbózás:
Beállítása a 33-as EXOS változóval történik: SET 33,n (n=0-7).

Alapértelmezés az 5 (2950 baud). Ezzel az értékkel kimentve a fájlokat, még TPT-nélkül is vissza lehet olvasni. Nem igényel, továbbá HIFI-magnót és kazettát. A mentési idő az eredeti FAST-mentés idejének kb. 75-80 százaléka. Az ennél nagyobb sebességgel szalagra mentett file-t TPT nélkül, az OUT 191,12 parancs kiadása után megkísérelhetjük betölteni.

Tömörítés:
Beállítása a 34-es EXOS változóval történik. SET 34,n (n=0-7):
     0 = be, 1=ki,
     +2 ha dupla hosszú bevezetőjelet használunk.
     +4 ha a 6A kódellenőrzést ki akarjuk kapcsolni.
Alapértelmezés a 0 (tömörítés bekapcsolva, rövid bevezetőjel).
A tömörítő (az EPDOS-ból megismert) PACK algoritmust használ és a visszaolvasásnál a kicsomagolás automatikusan történik. Pl. 1K A-betűt elküldve csak 5 bájtot fog írni a szalagra. Visszaolvasásnál viszont megkapjuk mind a 1024 darab A-betűt.
A tömörítővel a turbózásnál is nagyobb időmegtakarítást nyerhetünk. Pl. a BIONIC programnál 70 százalékra csökkent a töltési idő. Egyidejű 2950-es turbóval (tehát az alapértelmezésű beállítással) már 60 százalékos szalagidő járult. A WRIGGLER-t 50 százalék alá sikerült lehozni. Ökölszabályként megállapítható, hogy egy szalagra a hagyományos másolás kétszerese vihető fel, valamint fele annyi időbe telik egy-egy program betöltése. (És mindezt még megbízható baud érték mellett!) Természetesen az eredeti magnókezelő már nem képes a tömörített fájlokat helyesen beolvasni.

Beépített parancsok:

:V
Az EXDOS-hoz hasonló parancs. Megnyit egy 10*40-es editort a képernyő közepén. Kettőspont használata nélkül, rendszerparancsokat lehet kiadni. Kilépés ESC-vel. A BASIC-ből használva, visszatérésnél DISPLAY TEXT parancsot kell kiadni.
:VV Az előző parancs teljes képernyős változata.
:HFONT
Az EPDOS ékezetes karakterkészlete. Keretező karaktareket is tartalmaz. A Q sorban a nagy, az A sorában a kisbetűk érhetők el az ALT segítségével.
:TYPE
A megadott szöveges fájlt kiírja a képernyőre. A nem nyomtatható karaktereket pontra cseréli. Az EXDOS TYPE-pal ellentétben az ékezetes karaktereket is kiírja.
:DUMP A megadott fájlt HEXA-ASCII formában kiírja a képernyőre.
:A
A képernyőn megjelenik egy csörgőóra. A billentyűk jelentése:
T - idő beállítás
A - ébresztés beállítása
SPACE - képernyő ki-bekapcsolás
Csörgésnél bekapcsolódik a képernyő, és amíg nem történik billentyűnyomás, szaggatott hangjalzést ad. A kettőspont meghívja a V parancsot, ahonnan át lehet lépni más rendszerbe. Pl.:BASIC
:C1
A szabad memóriánál nagyobb fájlok, ill. szalag-szalag másolásra használható parancs. A memória feltöltése után, kazetta cserével, kiküldi a fájlokat.
:C2
Az előző parancs két magnós változata. TAPE1-ről olvas és TAPE2-re ír. Stop ill. CRC-hiba esetén kiszáll a végtelen ciklusból.
:TC

Magnó-copy program. Jellemzők: Alapgép esetén 113 524 bájtos puffert tartalmaz. RAM-bővítést is tud kezelni 1.5 megabájtig. A memóriába max. 22 fájl tölthető be. A fájlok tetszőleges sorrendben kijelölhetőek. A jelölt fájlok kimenthetőek ill. törölhetőek A fájlokat át lehet nevezni. Az editorba lépve megtekinthető, de át is írható a fájl. A mentés paramétereit a bal felső ablakban találjuk. Alatta a szabad-foglaltkijelölt memória adatok vannak. Alul néhány fontosabb parancs a JOY(0) segítségével is kiadható. A H lenyomására kiírja, hogy mely billentyűkhöz milyen parancs tartozik:

L - (LOAD ) File beolvasása
B - (LOAD ALL) File-ok olvasása hibáig (megszakításig)
S - (SAVE) kijelölt file-ok mentése
R - (REN) file átnevezése
E - (EDIT) - File HEXA-ASCII szerkesztő
D - (DEL) Kijelölt file-ok törlése
A - (SELECT ALL) összes file bejelölése
U - (UNSELECT) Kijelölések törlése
H - (HELP) segítség-lap megjelenítése
: - (EXT) - parancs szerkesztő
I - (INPUT) beolvasás eszköze (TAPE1, TAPE2)
O - (OUTPUT) Kimentés eszköze
T- (TURBO) kimentés sebessége (baud)
Q - (PACK) kimentésnél tömörítés
W - (LEVEL) Kimentés jelszintje
1 - (REM1) 1. távkapcsoló
2 - (REM2) 1. távkapcsoló
F1-F4 - szünet mentés

Az editor kezelése:

  • fel-le-bal-jobb = ugrás a szomszédos bájtra,
  • SHIFT bal-jobb = ugrás a sor elejére-végére,
  • SHIFT fel-le = lapozás,
  • CTRL fel-le = 100H lapozás,
  • ALT fel-le = 1000H lapozás,
  • TAB = HEXA-ASCII váltó,
  • ESC = kilépés.

 

A programból három féle változat készült:

Gyorsteszt:
Az EPROM-ot a 4-5. szegmensre kell helyezni, hogy a gyorstesztet el tudja végezni. F3-mal letiltható a melegreset. Hasznos lehet a makacskodó programoknál. Ha hidegindításnál nyomva tartjuk az S billentyűt, akkor a program visszaadja a vezérlést az EXOS-nak, és NORMÁL teszt zajlik le. Hidegindítás esetén a program először végignézi az összes szegmenst. Ha valamelyik "TEST2ROM" bájtokkal kezdődik, akkor belapozza a 0. lapra és átadja neki a vezérlést a 0008 címen. Ez a keresés az F7 lenyomásával kikapcsolható.
A TEST2ROM bármely szegmensre elhelyezhető és ROM-on kívül RAM is felhasználható e célra. A RAM-szegmenseket az - EXOS tesztjétől eltérően - lényegesen gyorsabban teszteli és nullázza le. Minden 257. bájtnál ellenőrzi, hogy a RAM megőrzi-e a beleírt értéket. Ha az F8 billentyűt a bekapcsolás ill. hidegreset pillanatában lenyomva tartottuk, akkor a RAM-ok vizsgálata az F8 szegmenssel befejeződik. Így szimulálható az alapkiépítésű gép RAM-bővítés esetén. A hidegindításnál az előzetesen RAM-ba töltött ROM-ok nem vesznek el. Ha az F1-et lenyomva tartottuk, akkor ezek a RAM-szegmensek is felszabadulnak Ekkor kezdődik a ROM-ok leltározása. Az EXOS-tól eltérően, az FEH-10H között minden szegmensen megtörténik a keresés. Ezzel a módszerrel gazdaságosabban használható ki a bővítési lehetőség, valamint a RAM-ok is felkerülhetnek a ROM-listára. Ha bekapcsoláskor lenyomtuk az F2-t, akkor hagyományos ROM-teszt történik.
S = Hagyományos EXOS-teszt
F1 = Minden RAM törlődik (?????ROM-mal kezdődő szegmensek törlése)
F2 = EXOS ROM-TESZT (4-7, ill. a 16-tal osztható ROMszegmensek felvétele)
F3 = Hidegindítás (meleg reset tiltása)
F7 = Nem keres TEST2ROM-ot
F8 = 128-as rendszer (RAM-bővítés kiiktatás)

Néhány kezelési tanács az EPROM-hoz:

Hsoft - Enterpress 1993/6