Ellenőr

A Mikrovlág Magazin - többi korabeli számítástechnikai laphoz hasonlóan - rendszeresen közölt hosszabb-rövidebb BASIC programokat különböző hazánkban elterjedt 8 bites gépekre. A Commodore gépekhez rendszeresen közölték a BASIC ellenőr programot is, melynek funkciója, hogy a BASIC programok begépelésekor minden bevitt programsorhoz egy két karakteres ellenőrző kódot generált, melynek ellenőrzésével gyorsan meg lehetett állapítani, ha egy sorban hibát vétettünk bevitel közben (A magazinban megjelent programlisták mellett természetesen ott voltak a helyes ellenőrzőkódok.) Ez igen praktikus volt, hisz a Commodore-gépek bevitelkor nem végeznek szintaktikai ellenőrzést és a BASIC listái meglehetősen rosszul olvashatóak voltak.
Bár az Enterprise végez szintaktikai ellenőrzést bevitelkor, ez természetesen nem tudja kiszűrni, ha pl. egy változónevet írtunk be rosszul, ezért Enterprise-ra is praktikus lehet egy ilyen program. Haluska Laci írt erre a feladatra egy programcsomagot (hisz két programból áll), mely nem csak a BASIC listák ellenőrzésére alkalmas. Kár, hogy alkalmazása nem terjed el a korabeli újságokban.

BASIC-Ellenőr
A program 2-es fejlécű BASIC-bővítő. Alkalmazható a BASIC-listák bevitelkori ellenőrzésre és a ellenőrző kódos lista generálására is. Betöltés után a státusz sor megváltozásából láthatjuk, hogy működik a bővítés.
Sorok bevitele a megszokott módon történik. Az ENTER lenyomása után a LIST-nél megszokott formátummal (tehát kicsit beljebb kezdve a programsort, a parancsok nagybetűsítve, hiányzó LET kulcsszó megjelenítve, stb.) újraíródik a sor, valamint a státus-sorban (jobb felső sarokban) megjelenik a sor ellenőrzőkódja, valamint a következő programsorszám. Ebből is látszik, hogy az AUTO parancs nem a szokásos módon működik. Ez most háromféle módban használható:

Az ellenőrző kód formátumát 5 különféle módból tudjuk kiválasztani az ETP paranccsal:

Betöltés után a 3-as mód az alapértelmezett.
Az ellenőrzőkóddal ellátott listázás az ELIST paranccsal történhet (meglehetősen lassan). Alkalmazható miden a LIST parancsnál lehetséges paraméter, valamit további kettő:

Példa a nyomtatóra:

ELIST £80,#104:first to 200

Megjegyzés: Az ELIST parancs használja és lezárja a 98 és 99-es csatornákat.

Object-ellenőr
A program tetszőleges kód-, adat- vagy program-file beolvasására, és ellenőrzőkódos hexalista-kiírására alkalmas. A programnak saját kezelői felülete van, 5-ös fejlécű USER program. A program egy karateres parancsokkal vezérelhető, melynek listáját betöltés után meg is tekinthetjük, később a H paranccsal bármikor előhívhatjuk. Az esetleg szükséges paramétert, akár egybeírva, vagy szóköz karaktert követően adhatjuk meg. Két paraméter elválasztásánál használható meg a "-" (kötőjel).

 • C vagy C x
  Képernyőtörlés. Ha paramétert is megadunk, a képernyő szélességét is beállíthatjuk 19<X<85. Ha 42-nél nagyobb értéket adunk meg, 80 karakteres üzemmódra vált a kijelzés.
 • P vagy P x
  A papírszínt kérdezhetjük le, vagy ha megadunk paramétert, beállíthatjuk a kívánt értékre.
 • T vagy T x
  A tintaszín beállítására szolgál az előbbi pontban megismert módon.
 • K vagy K x
  A kurzorszínt kérdezhetjük le, vagy állíthatjuk be. (A segítség lapon a parancsok karakterei is ezzel a színnel jelennek meg.)
 • A vagy A x
  (Automatikus sorszámozás bekapcsolása. Ha paraméternek 0-át adunk meg, kikapcsoljuk a szolgáltatást, vagy egyéb értéket megadva a lépésközt állíthatjuk be.
 • L vagy L x vagy L x,y
  Listázás, listázás x-től, vagy listázás x-től y sorszámig.
 • N vagy N x vagy N y,x
  Átsorszámozás x lépésközzel, y sorszámmal kezdődően.
 • D vagy D x vagy D y,z
  Törlés, x. sor törlése, vagy y-z közötti sorok törlése.
 • U
  visszaadja az utolsó használt sorszámot.
 • F
  Visszaadja a még szabad felhasználható memóriaterületet byte-okban.
 • E vagy E x
  Az ellenőrzőkód formátumát kérdezhetjük le, vagy beállíthatjuk az új értéket. A formátumok megegyeznek a BAS-Ellenőrben használttal.
 • H
  Parancsok listájánakkiírása.
 • B vagy B x
  A sorokban elhelyezett byte-ok számát kérdezhetjük le vagy módosíthatjuk.
 • :[str] (kettőspont)
  Rendszerparancs kiadása
 • X [file-név]
  EXOS modul betöltése
 • R [eszköz:név]
  File beolvasása. Automatikusan törli a memória korábbi tartalmát.
 • W [eszköz:név]
  File kimentése.
 • V [eszköz:név]
  Kimentett file ellenőrzése.
 • O vagy O,[eszköz:név]
  Az O paranccsal nyomtatóra listázhatunk, megadható azonban más eszköz is.
 • I [eszköz:név]
  Mód van print-file (más eszközre "nyomtatott" file) visszaolvasására is. Ekkor hasonló a feldolgozás, mint amikor billentyűzetről dolgozunk. Bármely hiba eseten a beolvasás megszakad.
  A memóriát nem törli, de az azonos sorszámú sorok felülíródnak. Nemi ügyeskedéssel így összefűzhetők vagy szétbonthatók a file-ok, és módosítható a fejléc vagy lezáró byte-sorozat.

Új sor bevitelét (sor)számmal és szóközzel kell kezdődniük. A hátralévő rész 2-fele típusú lehet:

Feldolgozás után a sor újra kiírásra kerül, a belső formátum alapján, csatolva az aktuális ellenőrzőkóddal. A statussorban a memóriából lefoglalt byte-ok száma látható.