Másoló programok

A Spectrum-on tapasztalható másoló program-dömpinggel ellentétben Enterprise-ra csak egy pár, igen szerény képességű másoló készült. Ennek egyik oka, hogy lemezes rendszerben az egyszerű file-másolás alapfunkciónak számít, ráadásul az olyan remek "file-kezelő", mint az EPDOS segítségével kényelmesen, egyszerűen másolhattunk.
A másik ok a gép egyedinek számító helyzetéből adódik. A Spectrum gépen futó másoló programok nagy száma leginkább annak volt köszönhető, hogy a játékforgalmazók termékeiket egyre ötletesebb, trükkösebb másolásvédelemmel próbálták megvédeni a lemásolástól. Így folyamatos "harc" alakult ki a programvédelmek, és az azokat feltörni képes másoló programok között. (Általában, ha megjelent egy új "totális védelmet" biztosító másolásvédelem, 1 hét után megjelent a hozzá való másoló is...)
Enterprise gépekre viszont alig jelent meg "hivatalos" program, a gép forgalmazásának időszakában csak a Centrum Áruházakban lehetett kapni egy pár, elég gyengécske játékot. Ezek semmilyen védelemmel nem voltak ellátva 1-2 kivételtől eltekintve. (Pl. az Eggs of Death használt az EXOS által nem beolvasható magnó-formátumot). Ezen okból kifolyólag az Enterprise másoló programok csak a legegyszerűbb alapfunkciókkal voltak felvértezve, tudásuk inkább csak a magnóról-magnóra történő másolásban merült ki.
A "történelmi hűség" kedvéért ezen programokból ismerhetünk meg itt egy csokorra valót. Papp Gábor programcsomagjának részét képező PGCOPY-t viszont külön tárgyaljuk.

BAB-Copy 2.0
1989 - BABSoft (Budavári László)
BABSoft másolója teljes egészében Basic nyelvben íródott. Igényes, bár kissé körülményes kezelőfelület jellemzi. A menüben a megfelelő billentyű megnyomásával érhetjük el a kívánt funkciót. A használatát megkönnyíti, hogy magyar nyelven "szól" a felhasználóhoz, esetleg az információ menüpont egy kicsit tartalmasabb is lehetne...
Szabványos EXDOS parancsokkal másol, így csak EXDOS kártyával felvértezett konfigurációban működik. A másoláshoz a RAMDISK-et használja. A másolás megkezdése előtt a SPACE megnyomásával több file-t is másolásra jelölhetünk, és az ENTER megnyomásával alkönyvtárak között is mozoghatunk, de alkönyvtárakat nem tudunk másolni.
"Extraként" említhető a másoláskor az új idő megadásának lehetősége, valamint a kiírt adatok ellenőrzése. (Mindkét funkció a megfelelő EXDOS funkciót használja.)
BAM Copy 5.0
1989 - BAMSoft
Áttekinthető, könnyen kezelhető magnó-magnó másoló program. Mindent tud, amit egy jó másolóprogramnak tudnia kell, sőt turbósítani is lehet vele! A képernyő tetején látható funkciókat a hozzájuk tartozó funkcióbillentyű megnyomásával érhetjük el:

 • BAUD - a magnó sebessége (F1): Értelemszerűen a 4800 a leggyorsabb, az 1000 pedig a leglassabb. A normál sebesség 2400, 4800-zal történő mentés esetén autoamtikusan következik, hogy a program töltésekor a turbo-betöltőt is is alkalmaznunk kell (TURBO_TP betöltése, majd mintha mi sem történt volna START vagy LOAD)
 • TAPE - felvételi szint (F2): A mV értékekkel a magnetofon jelszintjét állíthatjuk be. Az 1. szint kb 40 mV, az alapbeállítás pedig 40 mV. A TOGGLE SOUND a magnó hang ki-bekapcsolására szolgál. A SAVE TURBO kimenti a turbó betöltőt TURBO_TP néven. Ügyeljünk arra, hogy ennek mentésekor a mentés sebessége az alapértelmezett 2400 BAUD legyen!
 • REM. - magnó távvezérlők kapcsolása (F3)
 • DEL. - betöltött állományok törlése (F4)
 • QUIT - kilépés a programból (F5)
 • LOAD - file / file-ok betöltése (F6): LOAD  NEXT FILE - tölti a következő file-t, LOAD NEXT FILES - tölti az összes file-t.
 • SAVE - file kimentése (F7): SAVE ALL FILES - összes file kimentése, ACTUAL TO SAVE - kimentés az aktuális file-tól, SAVE ACTUAL FILE - az aktuális file kimentése
 • NAME - file átnevezése (F8)

A lenyíló menükben a beépített botkormánnyal tudunk navigálni. Az ESC megnyomásával változtatás nélkül kiléphetünk a megnyitott menüpontból. A betöltött file-ok a menüsor alatti munkaterületen jelennek meg, itt tudunk navigálni a file-ok között. A STOP megnyomásával megszakíthatjuk a folyamatban lévő műveletet.

BAM & Creativ Copy
BAMSoft
A könnyen kezelhető BAMSoft féle magnós másoló programok családjába tartozik. Némileg szerényebb tudással van felvértezve, mint a BAMCopy 5. Gyakorlatilag ugyanaz a felülete, mint a később ismertetésre kerülő Turbo Copy-nak.
BEES Copy
1990 - BEES.g Software
Ebben a spártai külsővel (és belsővel) felvértezett magnós másoló programban mindössze két lehetőségünk van: az '1' megnyomásával betölthetünk egy file-t kazettáról, majd a '2' megnyomásával kimenthetjük. (De előtte még meg kell adnunk, mi legyen a kimentendő file neve). A programot a RESET megnyomásával újraindíthatjuk, de fogadjuk meg a program tanácsát: ezt ne magnóra másolás közben tegyük meg...
Cop96
A Basic nyelven írt program az abszolút fapados másolóprogram. Kezelőfelülete gyakorlatilag nincs, csak magnóról magnóra másolhatunk vele. Indítás után rögtön kéri a forrás file-t, amit betöltés után a kívánt magnóra (1-2) kiírhatunk, majd folytathatjuk a másolást a következő file-al. Tájékoztató jelleggel egy file betöltése után kiírja annak hosszát.
Copy 128

BASIC másolóprogram. Magnóra, lemezre egyaránt másol. A másolás megkezdése előtt az EXOS VARIABLE meüpontban a másolóprogramokban szokásos EXOS váltókat állíthatjuk be: FAST SAVE, TAPE SOUND, TAPE LEVEL. A másolásnál meg kell adnunk, honnan hova másolunk, a betölteni kívánt file nevét, és meg kell adnunk, ilyen néven szeretnénk elmenteni. Kazettás rendszerben nem kell megadnunk a betöltendő file nevét, elég ENTER-t nyomnunk, de a lemezes másolásnál nagyon kényelmetlen, hogy még egy directory-t sem kapunk amikor meg kell adnunk a file-nevet! A program ráadásul nem tartalmaz hibakezelést, így rossz adat megadásánál a program hibaüzenettel leáll.

Copy4
1987 - NEWL Software
A BASIC nyelven írt programmal elvileg magnóról magnóra másolhatunk. Gyakorlatilag lemezes rendszerben az alapértelmezett eszközre, azaz lemezre másol. A Rendszerváltozók menüben beállíthatjuk, hogy egy vagy két magnóval kívánunk másolni, a felvételi szintet, a magnóhangok kapcsolhatjuk ki-be, valamint választhatunk a normál (gyors) mentés, és a lassú mentés között. A másolást az 'S' megnyomásával indíthatjuk. Amennyiben egy magnót használunk, cserélgetnünk kell a kazettákat, mivel a másolás file-onként történik, két magnó használata sokkal kényelmesebb. A másolás addig folytatódik, amíg le nem állítjuk.
Copy Continously
Teljesen "fapados" BASIC nyelven írt magnó-magnó másoló program. A file-okat egyesével tudjuk másolni, -a nevéhez híven- folyamatosan, amíg le nem állítjuk. Beállítási lehetőségei gyakorlatilag nincsenek, csak a magnóhangot tudjuk betöltés után ki / bekapcsolni. Egy idő után unalmas lesz a kazettákkal zsonglörködés...
ELFCOPY
ElfSoft
Egyszerű magnó-magnó másoló program. A file-okat egyenként másolhatjuk. A SPACE megnyomásával indíthatjuk az olvasást. A file fejlécének betöltése után a program megkérdezi szeretnénk-e a file-t másolni. Igen válasz esetén betölti azt, majd ki is menti. Nem válasz esetén a következő file-t keresi a kazettán.
Enterprise Copy 1.2

Fapados másolóprogram, amivel csak két magnóval, magnóról-magnóra (TAPE1-ről TAPE2-re) tudunk másolni file-onként. A program összesen két funkcióval bír: betöltés, kimentés. A kép önmagáért beszél.
A program ismert 2.5-ös verziószámmal is Cucu Soft jelöléssel, de ez ne tévesszen meg senkit: Cucu csak annyit rontott a programon, hogy egy magnót használ, és átírta a verziószámot...

Enterprise Copy

A program elsősorban magnóról floppyra, illetve floppyról magnóra történő másolást könnyíti meg, de másolhatunk magnóról magnóra vagy lemezről lemezre is. A képernyő tetején látható a menü az elérhető funkciókkal, alatta a 'D' megnyomásával kért lemez-directory jelenik meg. Az 'L' megnyomásával magnóról tölthetünk be egy file-t, az 'S' megnyomásával egy már betöltött file-t kimenthetünk. Az R megnyomása után a megadott nevű állományt tölthetjük be lemezről, a 'W' megnyomásával kimenthetjük lemezre. A 'B' megnyomásával magnóról lemezre tudunk egyszerűen másolni, a 'T' megnyomásával lemezről magnóra. E két utóbbi esetben a file-okat egymás után másolhatjuk, amíg le nem állítjuk a funkciót (STOP).
Az 'E' megnyomásával léphetünk a kurzorral az alsó ablakba, ennek hasznosságát jelenleg még kutatjuk... Az 'O' megnyomásával a magnó sebességét állíthatjuk (FAST / SLOW). A ':' megnyomása után EXDOS parancsokat adhatunk ki, de ezzel elrontjuk a képernyőt.

A viszonylag jól kinéző program sajnos több súlyos hibát is tartalmaz: a B gombbal választható magnóról floppyra másolásnál, ha nagyobb a fájl, mint ami egyszerre elfér a memóriában, nem tölti be utólag azt a részt, ami lemaradt, hanem hibaüzenettel (Channel already open) leáll. (És az addig betöltött részt sem menti el.) Sőt, hogyha "?" nevű fájl jön a magnóról, azt se menti el floppyra.
Ráadásul nem ellenőrzi, hogy az adott file-név létezik-e, szó nélkül felülírja a már meglévőt, ha újra ugyanaz a fájlnév jön pl. magnóról floppyra másolásnál. Egy magnóról floppyra másoló programnak ezt alapból tudnia kéne.

FBT-Copy

A BASIC program csak magnóról lemezre történő másoltást tesz lehetővé, azt viszont teljesen automatikusan. Csak el kell indítani a magnót és be kell tenni egy üres lemezt a meghajtóba...

Hidas Bam Copy v2.6
BamSoft
Magnóról magnóra másolhatunk file-okat egyenként. Indítás után rögtön a betöltendő file nevét kérdezi a program. ENTER megnyomásával a szalagon megtalált első file-t tölthetjük meg. Ezt követően megtudjuk a file hosszát, majd a megadott névvel kimenthetjük a file-t.
Kcopy 1.5
1988 - Kocsis István
A Basic másoló program lemezről lemezre, lemezről magnóra, vagy magnóról lemezre tud másolni (magnóról magnóra tehát nem tudunk másolni). Másolásnál megadhatjuk, hogy a file-ok dátumát a másoláskori dátumra változtassa. A másoláskor megjelenő listából a file-okat az ENTER megnyomásával választhatjuk ki, vagy a TAB megnyomásával kiválasztva megadhatjuk, milyen néven mentsük el a cél lemezen a file-t. A másolást a lista tetején látható SAVE parancsot kiválasztva (ENTER) indíthatjuk. A másoláshoz RAMDISK-et használ.
Kcopy 2.0
1988 - Kocsis István
A Basic másoló program lemezről lemezre, lemezről magnóra, vagy magnóról lemezre tud másolni (magnóról magnóra tehát nem tudunk másolni). További funkcióként lehetőségünk nyílik file-ok törlésére a kiválasztott lemezen. Extra funkcióként a normál és lassú magnósebesség mellett választhatunk "félturbó" sebességet is. Másolásnál megadhatjuk, hogy a file-ok dátumát a másoláskori dátumra változtassa. A másoláskor megjelenő listából a file-okat az ENTER megnyomásával választhatjuk ki, vagy a TAB megnyomásával kiválasztva megadhatjuk, milyen néven mentsük el a cél lemezen a file-t. a másolást a lista tetején látható SAVE parancsot kiválasztva (ENTER) indíthatjuk. A másoláshoz RAMDISK-et használ.
Lonely Copy
LazySoft
A program BASIC nyelven íródott. A másolás funkciót elindítva magnóról magnóra, file-onként másolhatunk vele. Minden file fejlécének beolvasása után eldönthetjük, kívánjuk-e másolni a file-t. Kimentés előtt átnevezetjük a file-t, vagy az eredeti néven menthetjük el. A program érdekessége a MAP funkció, amely a kazettán egymás után következő file-okról (programról) file térképet készít. (Mondjuk sok értelme nincs...)
A menüben a REM1 / REM2 távvezérlő relét kapcsolhatjuk ki-be, a hangszórót, a billentyűhangot állíthatjuk, valamint beállíthatjuk a kazettára mentés sebességét.
Mickey Copy
1991 - MickeySoft

Igen látványos másolóprogram, ami részben annak köszönhető, hogy a WINDOWS ablaktechnikáját használja. A program futásához szükséges rendszerbővítő indításkor automatikusan betöltődik.
A BASIC programmal magnóról-lemezre, lemezről-magnóra, vagy lemezről lemezre másolhatunk. A jobb felső sarokban látó menüben ezek mellett még megtaláljuk a törlés, lemez formattálása funkciót, valamint lehetőségünk van két lemez directory-ának összehasonlítására, valamint kiadhatunk tetszőleges rendszerparancsot a kettőspont (:) megnyomása után. (Ez utóbbi funkcióból az EXIT parancs kiadásával léphetünk ki.)
Kicsit zavaró, hogy a menü csak akkor működik, ha a MESSAGE ablakban "READY!" felirat olvasható! Bármilyen esemény (hiba) esetén a STOP megnyomásával juthatunk vissza a READY állapotba. A másolás megkezdése előtt a szokásos kérdésekre kell válaszolnunk (forrás, cél meghajtó?, elérési útvonal?, teljes lemezt másolunk? másolásnál új idő?). Ha lemezről másolunk, a file-ok listájában az ENTER megnyomásával jelölhetjük ki a kurzor sorát, majd a legfelső SAVE sorban ENTER-t nyomva kezdhetjük meg a másolást.
A program a funkcióbillentyűket is átdefiniálja (rendszerparancs kiadásánál lehet praktikus) de sajnos csak közvetlenül az indítás után láthatjuk a képernyő alján a funkcióbillentyűk jelentését.

PS Copy/M

A spártai kinézetű külső remekül kezelhető, átlagos tudású magnó-magnó másolóprogramot takar. Előnye, hogy sok memóriát hagy szabadon. Bár használja az esetleges meglévő memóriabővítést, sajnos egyszerre csak 15 file lehet betöltve (ennyi file-név fér ki a képernyőre)! Képes két magnóval is másolni. A szabad memóriát folyamatosan kijelzi (byte-okban). Az elérhető funkciókról semmilyen infót nem kapunk:

 • F - FAST / SLOW magnó-mód
 • I - beolvasáshoz használt magnó (1-2)
 • O - Kimentéshez használt magnó (1-2)
 • M - üzemmód: automatikus (folyamatosan töltünk / mentünk) vagy manuális (egyesével töltünk / mentünk)
 • G - magnó jelszint
 • L - betöltés
 • S - kimentés
 • D - file-ok törlése
 • T - a kijelölt file-típusa (file-fejléc típusa)
 • Joy jobbra balra - fejléc / program közötti szünet.
 • A már betöltött file-ok között a joy le-fel megnyomásával tudunk válogatni. A kimentés a kiválsztott file-tól, a betöltés sorrendjében zajlik le. A törlés a kiválasztott file-tól a lista végéig történik.
 • A program műveleteit a STOP megnyomásával megszakíthatjuk.
PS Copy/B
A PS Copy angol nyelvű változata. Kezelése semmiben sem különbözik a PS Copy/M-től.
Spectrum Paralel Copy
AndrewSoft
Ezzel a programmal Spectrum file-okat másolhatunk kazettáról Enterprise formátumban kazettára, lemezre.
A SELECT OUTPUT menüpontot választhatjuk ki, milyen formátumban szeretnénk elmenteni a betöltött állományt: Spectrum magnó, Enterprise magnó, lemez. Itt adhatjuk meg a kimentendő állomány nevét is. A másolást a PARALEL COPY menüponttal kezdhetjük meg.
Igen hasznos program!
Super - Copy 3.2
1988 - Bokor Gábor
A viszonylag jól kinéző kezelőfelülettel elkészített program igen ígéretesnek tűnik: tetszőleges forrásból tetszőlegesbe másolhatunk (flopy, magnó, sőt, akár nyomtatóra is "másolhatunk"). Rendszerbővítőről lévén szó, betöltés után az SCOPY paranccsal indíthatjuk. A kezelőfelületen a beépített botkormánnyal, és a SPACE billentyűvel tudunk navigálni. A TAPE OPTIONS-ban a szokásos EXOS változókat állíthatjuk (felvételi szint, sebesség, magnóhang, beépített hangszóró állapota).
Sajnos a másolni meglehetősen körülményesen tudunk a programmal: előre meg kell adni, hány file-t kívánunk másolni (!), mi a betöltendő állomány neve, és milyen néven akarjuk elmenteni...
Tape Backup - Block Copy
Móricz Attila
Jól használható magnó-magnó másoló program. Egyszerre több file-t is betölthetünk, a szabad memória méretét folyamatosan kijelzi (még betöltés közben is frissíti az értéket). Az egyes funkciók a funkcióbillentyűk megnyomásával érhetők el.
F1 - betöltés
F2 - kimentés
F3 - szelektálás a betöltött file-ok között
F4 - az utolsó file törlése a memóriából
F5-F8 - EXOS változók állítása - értelemszerűen.
A betöltött file-ok listája alul jelenik meg, a file mellett a méretét is megtudjuk.
The Tape-Wizard
Az előbbi Tape Backup némileg továbbfejlesztett változata. Továbbra is csak magnót kezel, az alsó, file-lista kapott egy fejlécet. Itt a file-név mellett a file típusát is kijelzi négybetűs kódokkal.
A CTRL + STOP megnyomásával kiléphetünk a programból.
A jobb SHIFT + M az aktuális file-ról ad alapinformációkat.
Tapecopy-I
1987 - Kövér Gábor
Az egyik legelső másoló program lehet az évszámból következtetve. Fapados gépikódú magnóról-magnóra másoló. Egyesével lehet file-okat másolni, sajnos nem jelzi ki a memóriában lévő programot. Egyetlen extra funkció, hogy a betöltött file-t kimentés előtt átnevezhetjük. A melegindítás funkció törli a memóriában lévő programot, de ha újat töltünk be, automatikusan felülírja a memóriában lévőt. Rövid ismertetőt is elolvashatunk.
Thief Copy
Tom-Soft
A program rendszerbővítő, tehát betöltés után bármikor meghívhatjuk a THIEF paranccsal. Segítségével magnóról magnóra másolhatunk, egyszerű, de praktikus módon. Az L megnyomásával tölthetjük be a következő file-t. Ha a soron következő állományt nem kívánjuk másolni, a SPECE megnyomásával kihagyhatjuk. Egyszerre több állományt is tölthetünk a memóriába. Ha megtöltöttük a memóriát, a CTRL+E megnyomásával állíthatjuk le az olvasást, majd az S megnyomásával menthetjük ki a memóriában lévő állományokat. Az ESC megnyomásával léphetünk ki a programból.
Tcopy
1988 - Tarján J.
A BASIC nyelven írt program segítségével lemezről-lemezre másolhatunk. (Futásához tehát EXDOS-kártya szükséges.) A RAMDISK méretezése igen szerencsétlen módon történik: nem a memória méretét nézi meg, hanem 1 szegmensnyi RAMDISK mérettől elkezdi próbálgatni, mekkora RAMDISK nyitható az adott rendszerben. (Ez 640K memóriánál már eltart egy darabig...)
A másolás teljesen egyértelmű: az ENTER megnyomásával jelölhetjük ki a kívánt file-t másolásra. Ha betelik a RAMDISK vagy beolvasott minden kijelölt file-t felszólít a lemezcserére, és kiírja a másolandó file-okat.
Turbo Copy
BAMSoft
BAMSoft másolóprogramja magnóról magnóra tud másolni. Az 'L' megnyomásával egymás után több file-t is tölthetünk a memóriába. A betöltött file-ok listája és hossza (hexadecimális alakban) a menü alatt jelenik meg. A betöltött file-ok között a beépített botkormánnyal tudunk mozogni, a kijelölt file-t az 'N' megnyomásával átnevezhetjük, vagy az S megnyomásával kimenthetjük.
A T megnyomásával állíthatjuk a kimentés sebességét. A TAB megnyomásával vezérelhetjük a REM1 távvezérlő relét. A program segítségül kiírja a szabad memória méretét.
Xopy 1.5
1988 - Koch Tibor
A program rendszerbővítőként töltődik be, tehát betöltés után bármikor meghívhatjuk az XCOPY paranccsal. Segítségével magnóról magnóra másolhatunk. Az L megnyomásával tölthetjük be a következő file-t. A SPACE megnyomásával kihagyhatjuk a file-t (nem töltjük be). A STOP billentyűvel megszakíthatjuk a betöltést, majd az S megnyomásával kezdhetjük a betöltött file-ok kimentését. ESC-el kiléphetünk a másolóból. Segítségképpen a program kijelzi a szabad memória mennyiségét hexadecimálisan.