Könyvek, Újságok
 

ENTERPRISE Felhasználói Kéziköny
(1986 - Novotrade Rt.)

Ezt a könyvet bizonyára minden Enterprise tulajdonos ismeri: a számítógéphez mellékelt könyv. Az akkori szemmel nézve elég jó minőségű volt, és hibát sem sokat tartalmazott. Gyakorlatilag csak a BASIC nyelvvel foglalkozik, azt viszont (másodszori) olvasásra elég jól meg lehet belőle érteni.
Az alább elhelyezkedő link-ekre kattintva elolvashatjuk a könyv TELJES tartalmát, így aki esetleg nem ismeri az EP-t az is képet kaphat, mennyire inteligens volt az EP BASIC nyelve.

Felhasználói Kézikönyv

Referencia Kézikönyv

ENTERPRISE
(1984 - Enterprise Computers Ltd.)

Az angol felhasználói kézikönyv. Valamivel bővebb mint a magyar változat, és nagyon jó minőségű!

ENTERPRISE Handbuch
(1985 - Enterprise Computers Gmbh.)

A felhasználói kézikönyv német kiadása. Tartalmazza a német gépek rendszerbővítőinek leírását (VSAVE, VLOAD, VDUMP, UK, BRD), ezt leszámítva azonos az angol nyelvű változattal. Ha lehet, a minősége még az angol könyvnél is jobb (színes).

OMEGA Hordozható kazettás magnetofon

A számítógéphez adott magnó használati utasítása.

Használati utasítás

ENTERPRISE EXOS 2.1 Műszaki Leírás
(1987 - Novotrade)

A könyv az 1984-ben megjelent ENTERPRISE TECHNICAL INFORMATION EXOS 2.1 című könyv magyar nyelvű fordítása. Az ENTERPRISE operációs rendszerét (Az EXOS 2.1-et) mutatja be részletesen, elsősorban fejlesztői szemszögből, ezért nem is terjedt el széles körben.

EXOS 2.1 Műszaki Leírás

ENTERPRISE EXDOS Felhasználói Kézikönyv
(1987 - Novotrade)

A könyv az 1985-ben megjelent Enterprise EXDOS Manuel című könyv magyar kiadása. Az ENTERPRISE operációs rendszerének lemezkezeléssel kapcsolatos bővítését az EXDOS-t mutatja be.

Enterprise EXDOS

PDF változat

EXDOS Műszaki Leírás

The Enterprise Disk System Manual
Enterprise Computers Ltd. 1985

Angol nyelvű EXDOS dokumentáció.

ENTERPRISE EXDOS
(1987 - ENTERPRISE Computers GmbH)

Az ENTERPRISE Comuters GmbH által, 1987-ben kiadott, német nyelvű EXDOS műszaki leírás. A borítón érdekes verziószámok olvashatóak!

ENTERPRISE IS-DOS 1.0 Felhasználói Kézikönyv
(1987 Novotrade)

Az Enterprise IS-DOS version 1.0 magyar kiadása. A CP/M kompatibilis IS-DOS operációs rendszert mutatja be, mind felhasználói, mind fejlesztői oldalról.

IS-DOS

HISOFT PASCAL 1.1 verzió
(Titán Kisszövetkezet)

A HISOFT PASCAL felhasználói kézikönyve (mely inkább nevezhető füzetnek), az utolsó oldal tanúsága szerint mindössze 300 példányban jelent meg. Igen vázlatosan mutatja be a program felhasználói felületét, magáról a PASCAL programozási nyelvről nem sok információt tudunk meg.

A HISOFT Pascal leírása

IS-FORTH Programozási Kézikönyv

A Forth elég "nehezen fogyasztható" programozási nyelv, így a program mellé adott kézikönyv is igen kispéldányban terjedt el hazánkban. A Forth Kézikönyv a géphez adott Felhasználói Kézikönyv tematikáját követi, bár annyira nem részletes, pedig a Forth ennél sokkal részletesebb kézikönyvet követelne meg. A kezdők nem ebből tanultak meg Forth-ban programozni...

HISOFT-DEVPAC Programozási segédlet
GEN-MON leírás

(1985 EnterSoft)

A Hisoft GEN-MON programcsomag dokumentációjának magyar fordítása. Sajnos a fordítás színvonala megdöbbentően rossz.

HISOFT-DEVPAC leírás

LISP Programozási Segédlet
(Novotradre)

Az IS-LISP-hez melléket kézikönyv.
A fordítás színvonala kritikán aluli, sok helyen egyszerűen nincs értelme...

LISP Programozási Segédlet

Enterprise Plus
1988 - 'a' Studio & Box Soft

Az Enterprise Plus bővítést tartalmazó cartridge-hez mellékelt dokumentáció. Érdekes próbálkozás...

Enterprise Plus

PDF változat

Enterprise Spectrum Emulator
(1988 - 'a' Studio)

A Centrum Áruházakban kapható, eredeti ('a' Studio) Spectrum emulátor Felhasználói Kézikönyve.

Enterprise Spectrum Emulátor

Ismerkedés az ENTERPRISE számítógéppel
(1987 - Műszaki Könyvkiadó)
Szerző: Benedikti István, Huczka Béla

Az első könyv az ENTERPRISE számítógépről, amit magyar szerzők írtak. A könyv lehetne akár az ENTERPRISE felhasználói kézikönyve is, részletesebb és pontosabb leírást ad mind a hardware alapismeretekről, mind a BASIC-rendszerről, valamint foglalkozik a gépi kódú programozással is.

Ismerkedés az ENTERPRISE számítógéppel

Hetedhét ENTERPRISE
(1987 - Novotrade)
Szerző: Lukács Sándor Ede

A könyv az ENTERPRISE Basic programozási nyelvét ismerteti a fiatalabb korosztály számára is érthető, olvasható formában. (Ott kezdődik a géppel való ismerkedés, hogy üssük le az 'a" billentyűt, és a képernyőn megjelenik egy 'a'.) Az oldalak ötletes rajzokkal vannak kiegészítve. A könyv tökéletesen betölti feladatát, amellett, hogy érdekes, szinte élvezettel olvassa az ember, garantáltan elsajátítja a strukturált(!) BASIC programozás alapjait. (A GOTO, GOSUB utasításokat csak a második kötet említi, a legutolsó fejezetben...)

Hetedhét Enterprise

Hetedhéten túl, ENTERPRISE
(1988 - Novotrade)
Szerző: Lukács Sándor Ede

A Hetedhét ENTERPRISE folytatása szintén a BASIC-el foglalkozik a megismert formában, bár egy fokkal magasabb szinten (A könyv épít az első könyvben megszerzett ismeretekre). Az ötletes rajzokkal itt is találkozhatunk. Aki mindkét könyvet elolvassa, már kedve szerint tud színvonalas programokat készíteni.

Hetedhéten túl Enterprise

Tippek és Trükkök
(1989 - Novotrade)
Szerző: Felföldi József, Sz. Lukács János

A könyv első fejezete egy memória térképet tartalmaz, majd ezt követően az egyes BASIC parancsokhoz fűződő rövid, érdekes, tippeket ad, melyeket mindenki aki BASIC-ben programozott fel tudott használni.

Tippek és Trükkök ENTERPRISE

ENTERPRISE 128-as ROM visszafejtése - 0. szegmens
(1989 - Novotrade)
Szerző: Brányi László

A könyv az Enterprise angol-német 2.1 verziójú gép ROM-jainak visszafejtését és az utasítások magyarázatát tartalmazza. A függelék a hibaüzenetek kódjait és a rendszerváltozásokat írja le. A könyv mindazoknak segítséget nyújt, akik gépi kódú programokat akarnak írni. Az olvasó megismerheti, miként használja számítógépe a különböző eszközöket, (VIDEO, EDITOR stb.). Megismerhetik a gép lebegőpontos kalkulátorát, amely feleslegessé teszi a matematikai rutinok megírását, továbbá számtalan ötletet kapnak a rutinok felhasználásához.

Gépi Kódú Programozás
(1990 - Novotrade)
Szerző: Felföldi József, Sz. Lukács János

A könyv a gépi kódú programozást mutatja be. Bár az alapoktól, az utasításoktól kezdi az ismertetést, némi alapismeret szükséges a könyv megértéséhez. Sajnos a gépi kódú programozás eléggé elhanyagolt téma volt a megjelent könyvek körében, ez a könyv a legalaposabb munka ebben a témában!

1-2. Fejezet: A gépi kódú programozás alapjai, A háttérrendszer

3-4. Fejezet: A BASIC rendszer, Bővítési lehetőségek

ENTERPRISE Játék 128/1
(1988 - CENTR'a'L SOFT)
Szerkesztő: Pásztor Tamás

A Centrum az "a" Studio, és az LST ATSZ 1988-ban úgy döntött, hogy egy új könyvsorozatot indít, mely az Enterprise-t érintő témákkal fog foglalkozni. A könyvsorozat neve: Flamingó Könyvek, melynek első darabja ez a könyv, melyben játékleírások, felhasználói programok szerepelnek, valamint az első fejezetben egy helyzetértékelés, mely tükrözi az akkori viszonyokat a magyarországi software-forgalmazás területén. Ez a fejezet alább elolvasható, de semmi jóra ne számítsatok... Mindenki döntse el maga, mennyi belőle az igazság, de ne felejtsük el, hogy egy évvel a könyv megjelenése után a Centrum felhagyott az Enterprise és mindennemű kiegészítők, software-ek forgalmazásával!
Sajnos a sorozat összesen csak két könyvet élt meg.

ENTERPRISE 128 játék

IS-BASIC ROM
(1988 - CENTR'a'L SOFT)
Szerkesztő Kopácsy Vilmos

A nem túl hosszú életű Flamingó könyv-sorozat második, egyben utolsó darabja, amely lényegesen komolyabb hangvételű, mint az előbb bemutatásra került 128/1 játék. Az IS-BASIC működését kívánja bemutatni, amely nem sikerült túl közérthető formában.

IS-BASIC ROM

Z80-as sorozat - I. rész: CPU
(1984 - Ipari Informatikai Központ)
Forrás: ZILOG - MOSTEK (1981), Témafelelős: Dr. Marka Ernőné, Munkatársak: Benesóczky Dezső, Dr. Axmann Gézáné, Lektorálta: Saufert János, Dr. Bornemisza Tamás

"A mikroszámítógépek és alkalmazási rendszereik kutatása-fejlesztése" című OMFB Tárcaprogram "A mikrogépes technika terjesztésének át-, illetve továbbképzési, tanácsadási, tájékoztatási szolgálatának működtetése" című 4/b. alprogramja keretében készült tervezési segédlet a Z80 (MK3880) típusú mikroprocesszor alkalmazásához.

A Z80 processzor működését, felépítését mutatja be.

A Z80-as CPU

Z80-as sorozat - II-III. rész: PIO-CTC
(1982 - Ipari Informatikai Központ)
Forrás: ZILOG - MOSTEK (1981), Témafelelős: Dr. Marka Ernőné, Munkatársak: Benesóczky Dezső, Dr. Axmann Gézáné, Lektorálta: Saufert János, Dr. Bornemisza Tamás

"A mikroszámítógépek és alkalmazási rendszereik kutatása-fejlesztése" című OMFB Tárcaprogram "A mikrogépes technika terjesztésének át-, illetve továbbképzési, tanácsadási, tájékoztatási szolgálatának működtetése" című 4/b. alprogramja keretében készült tervezési segédlet"

PIO-CTC

 

Z80-as sorozat - IV. rész: SIO
(1982 - Ipari Informatikai Központ)
Forrás: ZILOG - MOSTEK (1981), Témafelelős: Dr. Marka Ernőné, Munkatársak: Benesóczky Dezső, Dr. Axmann Gézáné, Lektorálta: Saufert János, Dr. Bornemisza Tamás

"A mikroszámítógépek és alkalmazási rendszereik kutatása-fejlesztése" című OMFB Tárcaprogram "A mikrogépes technika terjesztésének át-, illetve továbbképzési, tanácsadási, tájékoztatási szolgálatának működtetése" című 4/b. alprogramja keretében készült tervezési segédlet"

SIO

Z80-as sorozat - VIII. rész: CPU utasításkészlet
(1982 - Ipari Informatikai Központ)
Forrás: ZILOG - MOSTEK (1982), Témafelelős: Dr. Marka Ernőné, Munkatársak: Fehér Gyula, Fné Torma Magdolna, Zsombok Istvánné, Lektorálta: Benesóczky Dezső, Dr. Bornemisza Tamás

"A mikroszámítógépek és alkalmazási rendszereik kutatása-fejlesztése" című OMFB Tárcaprogram "A mikrogépes technika terjesztésének át-, illetve továbbképzési, tanácsadási, tájékoztatási szolgálatának működtetése" című 4/b. alprogramja keretében készült tervezési segédlet a Z80 (MK3880) típusú mikroprocesszor alkalmazásához.

A Z80 utasításkészletét mutatja be.

CPU: utasításkészlet

ZILOG Mikroprocesszor családok I.
(1984 - LSZ ATSZAlkalmazástechnikai Tanácsadó Szolgálat - OMIKK)
Készítette: Krizsán György, Lektorálta: Dr. Kovács Magda

A "Mikroszámítógépek, és alkalmazási rendszereik kutatása-fejlesztése" című OMFB tárcaprogram keretében készült. A könyv első kötete teljes terjedelmében a Zilog legismertebb processzorával, a Z80-as mikroprocesszorral foglalkozik.

ZILOG Mikroprocesszor családok I.

ZILOG Mikroprocesszor családok II.
(1984 - LSZ ATSZAlkalmazástechnikai Tanácsadó Szolgálat - OMIKK)
Készítette: Krizsán György, Dr. Kovács Magda, Lektorálta: Dr. Kovács Magda

A "Mikroszámítógépek, és alkalmazási rendszereik kutatása-fejlesztése" című OMFB tárcaprogram keretében készült. A második kötet a Z8000, Z8, Z800, Z80000 processzorokról ad részletes ismertetőt.

ZILOG Mikroprocesszor családok II.

Z80 Assembler
(1985 - LSI Alkalmazástechnikai Tanácsadó Szolgálat)
Szerző: Hofmanné Boskovitz Éva, Lektorálta: Saufert János

A hazai számítástechnika "hajnalán" megjelenő Z80 assembly témájú könyv, meglepő szakkifejezésekkel (egyiken másikon komolyan el kell gondolkozni, mit is akar jelenteni). A könyv írógéppel készült, így nincs benne zárójel...

Z80 Assembler

Példaprogramok

Módszeres Programozás
(1986 - Műszaki Könyvkiadó)
Szerzők: Szlávi Péter, Zsakó László

A könyv egyfajta kísérlet a módszeres programozás elterjesztésére a személyi számítógép (amatőr) felhasználók körében. Elsősorban elméleti könyv: tárgyalja a programozási tételeket, a programozási hibák keresésének alapelveit és leggyakoribb módszereit. Bepillantást nyújt a programhelyesség vizsgálatának nehézségeibe, szól az algoritmusok és a programkódok hatékonyságáról, a pontos feladatmeghatározás fontosságáról.
Mai szemmel már meglepő, hogy ezek után a a strukturált programozás a példaprogramokban nem kerül bemutatásra, hisz azok a korabeli mikrogépek (Commodore, Spectrum, ABC80, HT1080Z) BASIC-jében készültek. Itt és most a példaprogramok (nagyobbik részét) IS-BASIC-ben mutatjuk be.

Részletek a könyvból

Számítástechnika középfokon
(1987 -OMIKK)

A könyv a számítástechnikai középiskolai oktatását segítendő készült. Elsősorban nem tankönyvnek készült, a tanároknak szólt. A könyv elsődleges célja a strukturált programozás elemeinek megismertetése. Ezt nem konkrét programozási nyelven keresztül teszi meg, hanem az 5.3. fejezetben ismertetett mondatszerű leírás felhasználásával mutatja be a tárgyalt algoritmusokat. Mivel a strukturált programozást az IS-BASIC teljes mértékben támogatja, a példákat itt és most az IS-BASIC szintaktikájának megfelelően ismertetjük, kiegészítve Turbo Pascal és Sinclair Spectrum-os (köszönet PGyurinak) példával. A könyv anyaga ezen kívül ki lett egészítve pár algoritmussal.

Részletek a könyvből

Példaprogramok

Programozási Alapfeladatok Gyűjteménye
(1985 - SZÁMALK)
Szerzők: Bárdos Attila, Körtvélyesi Gézáné

A könyv 444 programozási feladatot tartalmaz. Sajnos a feladatok kis részéhez ad csak megoldást, és azt is - a szinte ismeretlen - PROLON nyelven (!) adja meg. Furcsa, hogy a könyv azt ígéri, hogy a PROLON nyelv rövid leírását a függelékben adja meg, de a könyvben egyáltalán nincs függelék...
PROLON helyett - itt és most - inkább IS-BASIC-ben mutatunk be - a teljesség igénye nélkül - néhány feladatmegoldást.

Részletek a könyvből

Példaprogramok

Szabványos Pascal Programozás és algoritmusok
(1999 - Műszaki Könyvkiadó)
Szerző: Dr. Pongor György

A könyv elsősorban egyetemek és főiskolák programozás-oktatásához készült tankönyv, amely a szabványos PASCAL nyelv leírását is tartalmazza. Nemcsak a Pascal nyelv szabványát tartalmazza, hanem a szabályok részletes magyarázatát is, például azt, hogy az egyes szabályoknak milyen - esetleg rejtett - következményük van. Így a könyv hivatkozási kézikönyvnek is használható, de talán még fontosabb, hogy általa a kezdő programozó is hozzájuthat olyan ismeretekhez, amelyeket mások hosszú gyakorlattal szereztek meg.
Részletesen foglalkozik a tapasztalatok szerint legnehezebben megérthető témákkal, nevezetesen a rekurzióval és más, mutatók segítségével felépíthető dinamikus adatszerkezetekkel. Ezeket más könyvek általában kisebb súllyal tárgyalják.

Szabványos Pascal Programozás és algoritmusok

Példaprogramok

Turbo Pascal Kezdőknek
(1989 - Novotrade)
Szerző: Ats László

Ahogy a címből is tudható, ez egy kezdőknek szánt tankönyv, ami a Turbo Pascal 3.x rendszert használva vezeti be az olvasót a programozásba. Szubjektív vélemény szerint nem ez a legközérthetőbb könyv ebben a témában, az pl. egyenesen rejtély, miért kellett a kezdőket ennyi hibás, nem működő programlistával szívatni... A könyvből megtanulhatjuk hogyan írjunk agyonstrukturált programokat azon célból, hogy eljárásaink általánosan használhatóak legyenek, majd az elkövetkező példákban ezen alkalmazások használata "nehézkes", vagy egyszerűen lehetetlen... Vitathatatlan előnye viszont a rengeteg példaprogram (itt és most javítva!)

Turbo Pascal Kezdőknek

Példaprogramok

A Pascal programozási nyelv
(1988 - Műszaki Könyvkiadó)
Szerzők: Kathleen Jensen, Niklaus Wirth

A Szabványos Pascal programozási nyelv tömör és száraz leírása. A könyv egyik szerzője Niklaus Wirth, a Pascal programozási nyelv megalkotója. Magáról a "szabványos" Pascal-ról annyit kell tudni, hogy egy agyonstrukturált programozási nyelv amelyből pár "apróság" kimaradt (pl. a string-kezelés...). Valószínűleg már senki nem emlékezne a nyelvre, ha a Borland cég nem adja ki a lényegesen kibővített Turbo Pascal implementációt. A "szabványos" változat olyan "jól" sikerült, hogy a könyv pár - amúgy igen nyakatekert - példaprogramja nem is futtatható, semmilyen implementáción...
A könyv végén található EBNF szintaxisleírás pedig annyira "olvasható", hogy a hierarchikus és az ábécé sorrendbe szedet listában számos nyomdahiba volt a második magyar kiadásban.

A Pascal programozási nyelv

Példaprogramok

A C programozási nyelv
(1985 - Műszaki Könyvkiadó)
Szerzők: B.W. Kernighan, D.M. Ritchie
Fordította: dr. Siegler András

A C programozási nyelvről elkészült első könyvet a maga a programozási nyelv megalkotója (Dennis Ritchie) és a UNIX egyik fejlesztője (Brian Wilson Kernighan) készítette, 1978-ban. A könyv, melyet a C programozók csak K&R néven emlegettek, sokáig szolgált a nyelv formai leírásának forrásaként. A C nyelvnek az a verziója, melyet leírt, a "K&R C" nyelv. Mi sem bizonyítja jobban az információáramlás korabeli sebességét (lassúságát), hogy magyar nyelven csak 1985-ben (majd 1989-ben) jelent meg a könyv, pedig 1983-ban eredeti nyelven már megjelent a könyv második kiadása a szabványosított ANSI C-ről. Ettől függetlenül egy olvasmányos, jól érthető művet kaphattak kezükbe az olvasók. A könyvet a kezdők, és a haladók is haszonnal forgathatták.
A könyvet az Enterprise-tulajdonosok is haszonnal forgathatták volna, ha hozzájutottak volna anno a gépükön futtatható valamelyik fordítóhoz. Ezek közül az Aztec fordítója egy teljesebb implementáció, míg a Hisoft terméke elsősorban tanuláshoz javasolt.

A C programozási nyelv

FORTH lépésről lépésre
(1990 - Műszaki Könyvkiadó)
Szerző: Adorján Noémi

Kemény fába vágta a fejszéjét a szerző, amikor elhatározta, hogy az egyik legnehezebben tanulható programozási nyelvről készít tankönyvet. Ez tökéletesen sikerült: jól olvasható művet kap az olvasó, amely valóban lépésről lépésre vezeti be az olvasót a FORTH rejtelmeibe, sok-sok példán keresztül. Bár a szerző nem egy konkrét implementációt mutat be, alapnak az akkoriban egyik legelterjedtebb implementációt, a fig-Forth-t veszi alapul. Lévén ebből CP/M verzió is létezett, az Enterprise tulajdonosok is jó hasznát veszik a könyvnek. Mivel az állománykezelésre és programszöveg-szerkesztésre vonatkozó fejezetek nagyon általánosak voltak a könyvben, ezek ki lettek egészítve.

FORTH lépésről lépésre

A LISP programozási nyelv
(1989 - Műszaki Könyvkiadó)
Szerző: Zimány Magdolna, Kálmán László, Fadgyas Tibor

Ha minden igaz, ez az egyetlen korabeli köny a LISP programozási nyelvről. Alapos, olvasmányos könyv, kezdők is sikerrel forgathatják.

A LISP programozási nyelv

ENTERPRISE - TVC Katalógus 1988-1989
(1989 - LSZ ATSZ)
Összeállította: Pásztor Tamás, Felelős kiadó: Dr. Kovács Magda)

A füzet a Centrum Áruházak termékkatalógusa, melyben az 1988-ban (1989-es kiegészítéssel) megvásárolható ENTERPRISE, TVC software-hardware termékeket tartalmazza. A füzetet tanulmányozva lát néhány "érdekes" dolgot az ember... A géphez forgalmazott Videoton floppy-drive árára, és a nem túl jó minőségű software termékek áraira szeretném külön is fölhívni a figyelmet. 1988-ban az átlagfizetés BRUTTÓ 8968 Ft volt (1998 január 1-én vezették be hazánkban az SZJA-t.)

ENTERPRISE - TVC Katalógus

CHIP Magazin - Computer Programme Enterprise 64K/128K
(1985 - Chip Magazin, Németország)

A CHIP Magazin németországi különszámát a Centrum áruházakban is megvásárolhattuk, igaz csak kis példányszámban. Az újság, hosszú BASIC nyelvű programlistákat tartalmazott, minimális (német nyelvű) "körítéssel". Azon elszánt vásárlók, tulajdonosok, akik vállalkoztak egyik-másik programlista begépelésére, gazdabakkal lehettek egy pár szerény képességű játékkal, grafikai-, vagy "adatbázis kezelő" programmal.

ENTER-News

A Németországban megjelenő Enter-News hatodik, 1988/2. száma. Érdekes "kórkép" az Enterprise németországi helyzetéről.

Részletek az újságból

Mikrovilág

A Mikrovilág az egyik első számítástechnikai újság volt. Kéthetente jelent meg, a Computerworld Kft kiadásában. Eleinte elsősorban 8 bites számítógépekkel foglalkozott, majd az idő haladtával a PC-s anyagok kerültek túlsúlyba. Leginkább arról emlékezetes, hogy az újságban begépelhető programok jelentek meg, mindenféle otthoni számítógéphez, amelyeket órákon keresztül "pötyögött" az ember, hogy gazdagabb legyen egy "lila folt kerget egy fehéret" típusú játékkal. ENTERPRISE-os anyag csak elvétve fordult elő benne.

Részletek a Mikrovilág számaiból

Mikro Magazin

A Mikrovilág kortársa. Havonta jelent meg, és mindenféle számítógéppel foglalkozott. Egy időben rendszeresen foglalkozott az ENTERRPRISE is (általában 4 oldalon). Később -nevével ellentétben- egyre több teret szenteltek a PC-nek, de ez sem volt elég az újság megmentéséhez.

Részletek az újságból

Enter-Face

Az Enter-Face egy, az Enterprise felhasználóknak szóló, havonta megjelenő újság lett volna, de sajnos mindössze egy száma jelent meg. Ennek oka valószínűleg, a reklám teljes hiánya volt, így a legtöbb felhasználó nem is tudott az újság megjelenéséről. Azt az egy számot egyébként az 'a' STUDIO adta ki.

Részletek az újságból

Poszter melléklet

ENTERPRESS

Az ENTERPRESS az egyetlen kizárólag ENTERPRISE felhasználóknak szóló újság volt, ami egy számnál több megjelenést élt meg... Egész pontosan 1990 szeptemberétől, 1995 márciusáig. 1992 végéig a MÁTRIX Kft. adta ki (főszerkesztő: Ujlaki László), majd 1993 elejétől az AMEKO Kft. (föszerkesztő: Matusa István) adta ki. Az újság kéthavonta jelent meg, de volt egy-két összevont szám is. Érdemes megemlíteni, hogy a szerkesztők, és szerzők mindenféle honorárium nélkül dolgoztak a lapon, ráadásul nem is akármilyen színvonalon!

Tippek - Trükkök
Cikkek
Gépi kódú programozás
Pascal sorozat

Spectrum Világ

A Spectrum Világ a 8. résztől kezdve 4 oldal ENTERPRISE melléklettel jelent meg. Természetesen nemcsak a melléklet volt érdekes az ENTERPRISE-tulajdonosoknak, hanem a játékleírások is! Az ismertetett játékok nagy részét ENTERPRISE-ra is átírták. A melléklet legérdekesebb sorozata a Spectrum játékok átírása ENTERPRISE-ra.

Enterprise melléklet

Spectrum Programok átírása
(ZozoSoft kiegészítésével)

Süni

Talán nem mindenki ismeri a Süni Magazint: gyerekeknek szólt természettudományokról. A Digi Süni című rovatban Enterprise programokat is leközöltek:

Süni 1988/4
(PDF formátumban)
Süni 1988 /5
(PDF formátumban)
Süni 1988/9
(PDF formátumban)
Süni 1988/10
(PDF formátumban)
Süni 1989/1
(PDF formátumban)
Süni 1989/4-5
(PDF formátumban)

Mielőtt még valaki vadul elkezdené gépelni a programlistákat:
Digi Süni programok