RECHNITZER VIKTOR - SZIGETVÁRI GYÖRGY
ÚJPESTI MŰSZAKI SZAKKÖZÉPISKOLA 1991 

DIGITÁLIS IC TESZTER
MŰSZAKI LEÍRÁS

A digitális IC-k egyre gyakoribbak az otthon barkácsolók körében. Számukra a bonyolultabb digitális alkatrészek szerelését megelőző funkcionális vizsgálat sok időt és energiát vesz igénybe. A TTL IC-k a monolitikus integrált áramkorok jelenleg legelterjedtebb fajtai. A készülék az ENTERPRISE-128 típusú Z80 alapú személyi számítógép bővítőcsatlakozójára köthető. Ez a DIGITÁLIS IC TESZTER alkalmazható a 74-es, 84-es, 64-es, 54-es sorozaton belül az S, H, L, LS, AS, és ALS családokba tartozó TTL IC-k logikai szintű vizsgálatara. A mérés az integrált áramkörökben lévő logikai függvényekkel megvalósított funkciók vizsgálatara terjed ki. A készülék előnyösen használható nagyobb darabszámú IC-k gyors és pontos bemérésére ill. ismeretlen vagy lekopott feliratú IC-k felismerésére. Ezen kívül a program lehetővé teszi a mért eredmények eltárolását és kiprintelését is.

MŰSZAKI ADATOK

Méret: 100 x 140 x 20 mm
Tömeg: 150 gramm (doboz nélkül)
Tápfeszültség: +9V DC
Áramfelvétel max: 0.7 A
Csatlakozások: -66 pólusú EUROPA csatlakozón keresztül a számítógéphez
-20 lábú karos IC foglalat a vizsgálandó IC szamara
Logikai szint: TTL
Órajelfrekvencia: 4 MHz
Mérési idő: a vizsgált IC típusától függ (max 3 mp/db szám)
Megbízhatóság: 100 %

AZ EGYES EGYSÉGEK FELÉPÍTÉSE ÉS MŰKÖDÉSE

KEZELÉSI UTASÍTÁS

  1. A készülék csatlakoztatása a számítógéphez a gép kikapcsolt állapotában
  2. A számítógép bekapcsolása
  3. Ha a gép teszteléskor hibát jelez, vagy nem jelentkezik be, akkor kapcsoljuk ki, igazítsunk a csatlakozó helyzetén és újra kapcsoljuk be
  4. Töltsük be az IC-TESZTER nevű programot
  5. Kövessük a program utasításait

TOVÁBBFEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEK

Jelenleg a 7400 típusú 4*2 bemenetű NAND kaput tartalmazó IC 100 %-os vizsgálatára van lehetőség. Könnyen belátható, hogy más digitális IC-re is írható ilyen vizsgáló program.
Az áramkor továbbfejlesztésével lehetőség nyílik CMOS integrált áramkorok tesztelésére is. Továbbá az áramkor felhasználható robotvezérlésre, folyamatirányításra vagy hangfrekvenciás analóg áramkörök vizsgálatára a megfelelő A/D illetve D/A átalakítók segítségével. Elvileg végtelen sok felhasználásra ad lehetőséget, mindezek kihasználása túlnyomórészt a programozó tudásától függ.

Kezelőprogram

Rechnitzer Viktor