miniTURBO panel

Egy kellően frusztráló nap után bevillant az agyamba, hogy mi lenne, ha az L2 tekercs kiváltására szolgáló áramkört kicsit átalakítva klónoznám az SMD Team-féle turbóáramkört, azaz a gép oldalára kihozva egy nyomógombot, gombnyomásra tudnám állítani a Z80-as processzor órajelét az eredeti 4 és a turbós 6 MHz között. Elsőre ez nem is hangzik bonyolultnak az "L2" előzményei alapján, mert módosítani kell a szoftverét, plusz rá kell tenni egy nyomógombot és az áramkör kimenetét meg be kell kötni az alaplapi óragenerátor áramkör helyére, kész, meg is vagyunk.
Ezen fellelkesedve elmondtam az ötletet Zozónak, aki előállt még pár dologgal:
  • lehetne háromsebességes, hiszen az eredeti Nick órajelgenerátor kimenetének felével (7.12 MHz) még működik a legtöbb gép,
  • kellene rá egy színes LED, hogy visszajelzést kapj az aktuális frekvenciáról,
  • ha az óragenerátor IC-nek eleve három független kimenete van, miért ne csinálhatna a turbópanel L2 funkcionalitást is egy másik kimenetén,
  • a harmadik kimenet meg kéne az expansion busz felé fix 8 MHz-vel, mert akkor a floppyvezérlő kártyák nem hülyülnek meg a nagyobb sebességtől.

Az itt bemutatásra kerülő a miniTURBO panel a fenti összes funkciót gyúrja magába.
A beszereléséhez ki kell szerelni az eredeti óragenerátor alkatrészeit (fél marék), majd az eredeti Nick óragenerátor alkatrészeit (másik fél marék) - utóbbit nem muszáj, de minek maradjon benne áramot fogyasztani feleslegesen alapon érdemes. A miniTURBO bekerül a processzor mellé, ott szükséges néhány forrasztás, illetve az alaplapon két helyen át kell vágni a vezetősávot és két vékony dróttal a helyére kötni az expansion busz felé menő órajelet, illetve a Nick órajelet is be kell ugyanígy kötni. Ezután találni kell egy alkalmas helyet a nyomógombnak, majd azt is beépíteni és már kész is az egész. A panelen lévő kis nyúlvány tetején ücsörög egy RGB LED, ami a sebességtől függő színben pompázik, ez az eredeti piros LED helyére megy, rá lehet tenni a fényvezetőt és össze lehet rakni a gépet.
A benne lévő mikrokontroller flash memóriája 4096 bájtos (4 kB), a rajta futó szoftver 4086 bájt...

Z80A processzorok közül a Zilog-nál a fényes felületűek 6MHz-et, a mattak 7.12 MHz-t bírnak. NEC szintén csak 6 MHz-t, SGS 7.12 MHz-t bír. 10-hez értelemszerűen új CMOS Z80 kell (Z84C0010Pxx).
A gyári ROM chip bírja a 10 MHz-et, EPROM-mal a 150 ns kevés (8.1Mhz-ig bírja), 120 ns-os már jó 10MHz-re.

kvaczko & ZozoSoft