Enterprise Model 911

A gép története valamikor 1985 őszén kezdődött, amikor már tisztán látható volt, hogy az eredeti tervek a 64K/128K típusok gyártásáról és értékesítéséről nem tarthatóak, át kell gondolni őket. A házi számítógép piac gyorsan változott, az első 16 bites gépek is már megjelentek. A késői megjelenés miatt az EP64/EP128-nak sok vetélytársa volt már, amik elfoglalták a piacot. Az eladások nem hozták a várt szintet, ezért az Enterprise Computers Ltd-nek valamit tennie kellett. Az EP128 tervezetnél korábbi piacra dobása sem hozta a várt eredményt. Tovább csökkentek az eladások, amikor elvesztették a szerződéseket a legnagyobb áruházakkal és viszonteladókkal. A helyzet megoldását egy új, a (8-bites) vetélytársaknál nagyobb teljesítményű, de olcsó számítógép típusban látta a cég vezetése.

Nem volt túl sok alternatíva, a hardware design kötött volt: a Nick és Dave chip változatlanul tovább használandó, mivel nem volt sem pénz sem idő a chipek áttervezésére. Ezért az első tervek egy többé-kevésbé módosított 128K-s gépről szóltak, beépített EPROM bővítési lehetőséggel, és EXDOS vezérlővel. A terv az volt, hogy cégeket és irodákat célozzák meg, csomagban adva az üzleti Enterprise-t programokkal, monochrom monitorral, és egy floppy meghajtóval. A projekt a 911-es modellszámot kapta. A sorszám (model 911) picit különös, az EP64 volt a Model 500, az EP128 pedig a Model 400. Logikusan Model 300 jött volna a sorban. Model 600 a korai reklám fotókról ismerős Base Unit, Model 800 az ehhez tartozó zöld gombos dupla floppy. Model 700 a külső 64K RAM, 701 ugyanez Bus Bridge-el együtt. 801 pedig a jól ismert EXDOS kártya a Bus Bridge-el. 900-as tartományban eredetileg a kábelek vannak...
Kezdettől fogva világos volt, hogy valamit tenni kell a gyártási költségek csökkentéséért. A létező gép összeszerelése nagyon időigényes volt, ezért költséges is. Az öntőformákat kb. 100000 használat után fel kell újítani. Ezért kellett egy új - kevésbé fantáziadús - formaterv, kevesebb alkatrésszel. Tanulmánytervek születtek, legalább 6 különböző. A vezetőség végül a 6. számú mellett döntött kisebb változtatásokkal a hűtőrács környékén, a gép tetején. A végleges rajz (1.3 jelű) ment a modell készítőhöz a prototípus ház legyártásához.
A gép méreteinek meghatározása után egyből dolgozni kezdtek az alaplapi nyákon. Az első és egyetlen létező verzió valamikor 1986 február/március környékén készült. Ezen a ponton a régi gép számos részlete (UFH modulátor és videó áramkörök, táp áramkörök) változatlan módon szerepeltek. Még nem volt külön 8MHz-es órajel generátor se az EXDOS-hoz, mivel a Z80 is 4MHz-es volt még ekkor. Az első kapcsolási rajzokat az EP64/128 létező rajzaiból alakították át, az első dátum 1985 december 16. A rajzok ezután több változtatáson mentek át, az utolsó ismert 1986 június 3-án történt.
A régi 5V-os stabilizátorok túlterheltnek tűnnek (különösen ha a gépben van a plusz RAM/soros kártya is), ezért terv született külső 5V/12V kapcsoló üzemű tápegységre. De még az 1986 február 15-i rajz ábrázolja a stabilizátorok hűtőbordáját, amit a stabilizátorok és a fém ház közé kell rakni. Viszont a fém házak (Brighton Sheet Metal gyártotta) mindegyike már az új tápegységhez való lyukkal készült, ami nem igazán passzol a régihez.
Az első és egyetlen felső rész (modell készítő készítette) valamikor 1986 április/május környékén készült el. Ugyanez igaz az egyetlen egy létező billentyűzetre is. A billentyűzet egy módosított PC billentyűzet elektronika helyett billentyűzet fóliával, és néhol átrendezett gombokkal. Külön EP-s billentyűzet kupakok még nem készültek, így nem minden jel látható a megfelelő helyen, ettől eltekintve hibátlanul működik.

Az angol Enterprise cég az 1986 júliusi bezárásáig dolgozott a prototípuson. Ezen a ponton még nem készültek rajzok a házról, csak a fém részről vannak előzetes tervek. Nincs végleges billentyűzet terv, vagy újabb nyák verzió a géphez. Még semmilyen munka nem történt az EXOS, BASIC, EXDOS programokkal, ill. a tervezett új szövegszerkesztővel. A prototípusokban az EXOS-ban egyetlen változás, hogy 6MHz-re állítja be a Dave-t, ill. az EXDOS-ban lettek módosítva időzítések a 6MHz-es géphez.
Az Intelligent Software nem vett részt a fejlesztésben, az angol cég ezt nem tudta / akarta kifizetni. (Ahogy az addigi munka se lett kifizetve az IS-nek.)
Összesen 4 alaplap, 3 fém ház, 2 RAM / soros kártya fennmaradt, ezek közül 1 teljes prototípus gép van. A másik működő prototípust használták tesztelésre, aminek nem volt billentyűzete. Ehhez készült külső billentyűzet egy nem működő EP128-ból.

Összefoglalva az új típus különbségei az EP128-hoz képest:

 • Processzor: 4MHz Z80A cserélve 6MHZ Z80B-re (de a kezdeti tervezés még 4MHz-el indult).
 • RAM: 320K ami az alaplapi 64K-ból és a bővítőpanelen található 256K-ból áll. Ez utóbbi 256kbit-es chipeket használ, amihez 8 bites frissítés szükséges, ehhez egy külön áramkört terveztek. Nincs lehetőség külső RAM bővítésre bár a busz jelek rajta vannak egy "bővítő" csatlakozón a bővítőpanelen. Belső RAM bővítéshez a bővítőpanel cseréje szükséges nagyobb kapacitásúra. A belső RAM bővítés E0-EFh szegmenseken van, azaz az összes nem EXOS kompatibilis EP128 program (a korabeli hazai átiratok) futtathatatlan rajta.
 • ROM: 4x256 kbit kapacitásúakat lehet használni az alaplapon. Nincs lehetőség bővítésre.
 • Nincs cartridge csatlakozó. Helyette alaplapi cartridge ROM foglalat van, de csak 32K.
 • A külső rendszer busz csatlakozó és a belső EXP1/EXP2 csatlakozók lecserélve egy belső rendszerbusz csatlakozóra. (A külső buszcsatlakozóhoz és cartridge csatlakozóhoz vezető hosszú vezetékek zaj problémákat okozhattak.)
 • Az EXDOS kártya alaplapra lett integrálva, IDC csatlakozóval szabvány floppy kimenet 4 meghajtó számára.
 • Centronics: (nyomtató) megtartva, de IDC ajzatra cserélve.
 • Serial/NET: csak hálózat céljára megtartva, korábbival azonos protokollal. DIN csatlakozó.
 • Új hardveres soros port a RAM bővítéssel közös NYÁK-on. Z80 SIO-t használ.
 • Control 1/2: egy sima IDC aljzattá alakítva, külön átalakító kell joystick vagy egér használatához.
 • TV kimenet: törölve, nincs modulátor és PAL áramkörök a gépben. Ezek törlése csökkenti a költségeket, és egyszerűsíti a táp áramköröket (nem kell +12V), és csökkenti a panel méretét. A terv az volt, hogy a gép monochrom vagy színes monitorral együtt lenne kínálva, így ezek amúgy is feleslegesek.
 • Mono videójel: RCA ajzaton, valamint az RGB monitor csatlakozón.
 • Hang kimenet: sztereó kimenet az RGB monitor csatlakozón.
 • RGB kimenet: RGB "D" csatlakozó, analóg jelek. Szinkron jelek TTL szinten, negatív. SCART vezérlőjel elérhető.
 • Belső hang: nagyobb méretű hangszóró, hátulra szerelt hangerőszabályzóval.
 • Egy távvezérlő relé marad, ez a REM1 és REM2 parancsokkal is vezérelhető.
 • Táp bemenet: DIN csatlakozóval. Egyenirányítás és simítás a tápban, stabilizálás a gépben. (A létező prototípusok még az eredeti tápot használják.) Piros power LED hátul, ami a hangszóró rácsain át látszik.
 • Billentyűzet: módosított IBM típus (nincs num pad) 8 funkcióbillentyűvel. A mátrix kiosztása megegyezik a korábbi 64/128 gépekével.

Firmware:
Ezen a téren nem történtek fejlesztések (az EXOS és EXDOS módosítását leszámítva, ami az órajel növekedés tett szükségessé), csak a tervekről lehet tudni:

 • WP-t eltávolítani az EXOS ROM-ból,
 • Új soros meghajtót írni, és terminal szoftvert (VT100 emulation),
 • Szövegszerkesztő: kibővíteni kezdetleges oldal funkciókkal, és szó számláló képességgel. A képernyő fejléc megváltoztatása Enterprise "Memo-Writer" (feljegyzés készítő) feliratra, hogy ne zavarja össze a vevőt, ha a SuperWriter-t is kapja csomagban a géphez.
 • Mellékelt szoftver biztosítaná a teljes PRESTEL elérést minden lehetséges módon. Teljes képességű program, oldal betöltéssel, mentéssel, nyomtatással, stb.

Összefoglalva: a fő szempont a költségcsökkentés volt, de cserébe nem sok pluszt adott volna az új gép. Mindezt csúnyácska külsővel... A csatlakozó cserélgetés külön érdekes, mert eddig csak élcsatlakozó kellett, amiből bármelyikhez lehetett vágni. Míg ezt lecserélték féltucat különböző, szintén semmivel nem kompatibilis darabra, amihez szintén külön EP kábeleket, átalakítókat kellett volna gyártani...
Látszik, hogy mindezt már nem az eredeti tervezők követték el.