Spectrum Emulator ('a' STUDIO)

Emulátornak hívják azt az eszközt amely egy másik berendezés működését képes utánozni, annak ellenére, hogy felépítése teljesei különböző. A Spectrum emulátor egy olyan szerkezet amely a Spectrum-tól eltérő hardware és software környezetben képes futtatni Spectrum programokat. Az Enterprise esetében ez annyit jelent, hogy egy un. emulátor kártya csatolásával, ennek tulajdonosa Spectrum programokat is tud futatni a számítógépén. Minden emulátorral felmerül azonban egy lényeges kérdés: Mennyire tökéletes az utánzás?

Amikor az Enterprise-ok hazánkba érkeztek, beharangozták, hogy a Spectrum emulátor hamarosan kapható lesz (még árat is mondtak). Annál is inkább, mivel egy magyar szabadalomról van szó. Eltelt egy év, de sehol sem jelent meg ezzel kapcsolatos érdemleges információ, pedig egyesek még Münchenben is keresték a magyar fejlesztést. Érdekes módon mi rátaláltunk a nem is olyan távoli Zuglóban.
A rendelkezésünkre bocsátott Spectrum emulátort egy héten keresztül nyúztuk, az alábbiakban szeretnénk közre adni a szerzett tapasztalatokat. A Spectrum emulátort úgy tervezték, hogy megjelenésében ne térjen el az angol tervezésű import perifériáktól, ezért ugyanúgy néz ki, mint az Enterprise EXDOS lemezvezérlő kártya. A mintegy 1000 betöltött programból 843 futott tökéletesen, a fent maradó programok három részre oszthatók:

Sajnos az emulátor használata esetén elesünk az EXDOS használatától, így nem tudunk Spectrum programokat lemezről betölteni. Bekapcsolásnál a színes ENTERPRISE felirat helyett az 'a' STUDIO SPECRUM EMULTION felirattal jelentkezik be. Ettől kezdve gépünk Spectrum-ként működik, ha vissza akarunk térni a normál üzemmódhoz, le kell húznunk az emulátort. Ezeken kívül a Spectrum emulátornak van egy "óriási" hiányossága, nem ismeri a FLASH-t. Eddig leírtuk azt, hogy a Spectrum emulátor mit nem tud, de az igazsághoz hozzá tartozik az is, hogy mennyivel tud többet a Spectrum-nál. Nos lehetőség van a DAVE hangchip, a CENTRONOCS printer -port, a soros port, valamint az RGB video kimenet használatára.

Mi az igazán jó hírt a végére hagytuk! Annak ellenére, hogy a Spectrum emulátort eddig négyszer tervezték át az éppen kapható elektronikai alkatrészek illetve a gyártók igényeinek megfelelően, a tavaszi BNV-n már kapható lesz, és remélhetően hozzá járul ahhoz, hogy ugrásszerűen megnövekedjen a Spectrum felhasználók népes tábora.

Az EMUILÁTOR folyamatos használata közben szerzett tapasztalatainkat is szeretnénk megosztani Olvasóinkkal, hiszen az okos más kárán (is) tanul.
Az első problémák a csatlakoztatásnál jelentkeznek. A SYSTEM BUS BRIDGE-dzsel viszonylag könnyen tudjuk "összedugni", mert nemigen tud elcsúszni a kártyáról, viszont könnyen fordulhat, hogy a BRIDGE és a gép közötti csatlakozással megszenvedünk. Biztos módszer nincs, de idővel majd belejövünk! Naygon vigyázzunk, MINDIG FESZÜLTSÉGMENTESÍTSÜK A GÉPET, mielőtt "dugunk" vagy "lehúzunk", mert ha ezt elmulasztjuk, mindent tönkretehetünk!!! Ha esetleg nem sikerül a pontos csatlakoztatás, legfeljebb nem jelentkezik be az EMULÁTOR, vagy "se kép, se hang" játékot űz velünk a gép, de hibát nem okozunk.
Az EMULÁTOR BASIC-ben teljesen SPECTRUM kompatibilis, kivéve a FLASH utasítást, de ha egy programban ilyet talál, nem zavarja meg, hanem átugorja. Ez a játékoknál nem túl érdekes, de az kifejezetten kellemetlen, ha a szerkesztő sorban "elvész" a kurzor!! Ha legalább inverz volna!
Az funkció billentyűkre "kirakott" HELP funkció a kezdő EMULÁTOR használóknak jelent nagy segítséget, hiszen nem kell mindiga leírás után kaparászni. Gépi kódban a programok kb. 85-90 százaléka fut. A "kiakadás" oka lelett pl. "illegális" belépési cím használata, sajt loader, vagy néha "spéci" hangeffektek. Ha az EMULÁTOR-nak nem tetszik valami, vagy egy karakter méretű kis fehér négyzetet tesz ki a bal- vagy a jobb sarokba, vagy egyszerűen lefagy. Néhány program erről vagy nem tud, vagy dafke csak azért is fut, miközben vígan virít a négyzet valamelyik felső sarokban. Találkoztunk több olyan programmal is, amelyek nem jeleztek hibát, de a játék közben a harmadik-negyedik pálya után lefagytak. Az ilyen programok elsősorban a többrészes, un. utántöltős játékok, de gyakran előfordul ilyen "lemerevedés" az egyrészes programok esetében is. Sajnálatosan a régi (1983-1984 kiadású programok, amelyek jórészt BASIC-ben íródtak, esetenként egyáltalán nem működnek az   EMULÁTOR KÁRTYÁVAL. Vannak olyan programok, melyeket ha MULTIFACE-szel előzetesen SPECTRUMON "átrántjuk", 'felélednek halottaikból', és kifogástalanul működnek, mert a MULTIFACE-szel történő lementéskor a "krakkolás" nyomai eltűnnek.
A SPECTRUM programok sajátossága, hogy a "jugoszláv illetőségű crackerek", a MULTIFACE tulajdonosok, valamint a rengeteg másolás és magánerőből történő feltörés hatására egy programból igen sokféle változat létezik. Könnyen előfordulhat, hogy sikerül egy működő verziót találnunk valamely használhatatlannak vélt programból.
Találkoztunk egy érdekes jelenséggel is, melynek nem, értjük az okát. Gyakran előfordul, hogy a billentyűzet alsó sora a "C" billentyűtől kezdődően "elhal". A dolog érdekessége, hogy időnként a felettük lévő billentyűk (pl. az "M"-nél a "K", az "N"-nél a "J", a "SPACE" helyett az "ENTER", stb.) kezdtek el jól, máskor pedig "tudathasadásosan" működni. Eme jelenséget nem egy EMULÁTOR-nál tapaszlakuk, tehát az kizárható, hogy a mi példányunkban, vagy a gépünkben volna a hiba! Megint csak érdekes, hogy ez csak a gépi-kódú programok futtatásakor jön elő! Vonjuk le a tanulságot: ha valamelyik billentyűnk nem akar működni, akkor próbálkozzunk a környező billentyűkkel, esetleg a SHIFT billentyűvel együtt nyomuk meg őket. Ha a makacs kis programunk még enne ellenére sem áll kötélnek, úgy ajánljuk a "KOPEXY SYSTEM" által bevezetett módszert, nevezetesen azt, hogy tenyérfelületünkkel óvatosas az elérhető billentyűkre nehezedünk, vagyis több billentyűt nyomunk le egyszerre. Sok programot sikerölt már ilyen módszerrel elindítani. Az ok az, hogy az indításhoz valóban több billentyű együttes lenyomása szükséges! Az itt ismertetett trükkök ellenére mégis elég sok programtól esünk el, pl. FIGHTER PILOT, MERCENARY, stb.
A programoknak van egy része, melyek a használhatatlanságig lelassulnak, pl. "WHAM! THE MUSICBOX". Némely software éppenséggel gyorsul, ami nem volna baj, ha csak a játék sebessége változna, ám nagyon zavaró lehet, ha az irányítás beállításnál nem csak az aktuális irány, hanem az összes opció egy billentyűre definiálódik a felgyorsult billentyűzet-lekérdezés miatt. Ha, már végképp nem tudunk olyan rövid ideig lenyomni (pöccinteni) egy billentyűt, hogy csak egy helyre történjen a definiálás akkor - ha erre lehetőség van a menüben - válasszuk ki valamelyik, billentyűzettel párhuzamos botkormányillesztőt. Ilyenek lehetnek:

CURSOR - 5, 6, 7, 8, a tűz-gomb sokféle lehet, pl. SHIFT, SPACE, 0, 9, M, stb.
AGF / PROTEK

- az előzőhöz hasonló,de az irányok más kombinációban lettek összeállítva.

SINCLAIR 1 - 1, 2, 3, 4, tűz: 5
SINCLAIR 2 - 6, 7, 8, 9, tűz: 0
INTERFACE II. - ld. SINCLAIR 2

Az egyéb Interface-ek pl. KEMPSTON) nem billentyűzet-párhuzamosak, ezért ne válasszuk ezeket, mert a kiválasztást követően a klaviatúra nem él, és nincs  lehetőségünk módosítani.
Sajnos az EMULÁTOR használatával elesünk mind a belső mind a külső botkormányok, valamint a tényleg jól használható EXDOS-kártya használatától is. Így sajnos a nem túl strapabíró billentyűzetet kell "gyötörnünk". Nagy kár, hogy az EXDOS-t nem használhatjuk, pedig milyen klassz volna, ha a SPECTRUM programokat lemezről is töltögethetnénk!

Enterprise Spectrum Emulator
(1988 - 'a' Studio)

A Centrum Áruházakban kapható, eredeti ('a' Studio) Spectrum emulátor Felhasználói Kézikönyve.

Enterprise Spectrum Emulátor

Spectrum Világ 8. rész