Elsősegély

Hogyan kell üzembe helyezni a frissen beszerzett Enterprise-t?
Könnyen érthető, részletes összeállítási útmutatót az Enterprise Felhasználói Kézikönyv első fejezetében (Összeállítási utasítás) olvashatunk.

Hogyan köthetjük mai TV-re vagy monitorra a gépet?
A számítógéphez ajánlott RF antenna kábel használata a korabeli TV-ken sem érte el a kívánatos képminőséget, a mai TV-kkel pedig egyáltalán nem praktikus a használata. Egy SCART csatlakozós monitor-kábellel érhetjük el a legjobb eredményt, akár televízión, akár a SCART csatlakozós monitorokon. A monitor csatlakoztatásáról a korabeli ENTERFACE egyetlen számában jelent meg egy cikk.

Mi a teendő, ha hiányzik a külső programtár (cartridge)?
Az Enterprise alaplapján lévő ROM nem tartalmazza a BASIC-et, azt a géphez gyárilag adott cartridge tartalmazza, valamint a német billentyűzetű gépek esetében a nyelvi- és néhány egyéb bővítést. A cartridge nélkül is működik a gép, ez esetben a beépített szövegszerkesztő indul el (alapkiépítésű gépen). Ilyenkor csak gépi kódú programokat tudunk futtatni, BASIC programokat értelemszerűen nem.
Ha nem tudunk cartridge-et szerezni, a BASIC-et más módon is pótolhatjuk: EXOS 2.3-al a BASIC is az alaplapi ROM-ba kerül.

Mi a teendő, ha hiányzik a tápegység?
A géphez javasolt tápegység paraméterei: 9V, 19W, 2A. Célszerű legalább ekkora teljesítményűvel pótolni az elveszett tápegységet! A polaritásra viszont vigyáznunk kell, a pozitív van kívül! Így szokták jelölni: "palást pozitív", "fordított polaritású". A polaritás felcserélése természetesen a gép azonnali tönkremenetelét vonja maga után! Szerencsére pár alkatrész cseréjével javítható. A csatlakozó mérete: 5.5 x 2.1 mm

Működés közben a gép bal oldalán lévő hűtőborda forró. Ez gondot jelent?
Nem, ez normális működési jelenség. A hűtőborda, a tápfesz stabilizátort (ami a 9V-ból 5V-ot csinál) hűti.

Milyen magnó használható az Enterprise-hoz?
Az Enterprise-hoz bármilyen közönséges magnó csatlakoztatható, amin van 3,5-ös jack dugós be- illetve kimenet. A korabeli - kimondottan számítógéphez történő használathoz - készült "adatmagnókon" a 2,5-ös jack dugós távvezérlés lehetősége nem szükséges a működéshez, az csak kényelmi szolgáltatás.
Ebből következik, hogy az esetleg hiányzó magnókábelt is pótolhatjuk közönséges jack dugós kábellel.

Hogyan kell magnóról programot betölteni?
A gép bekapcsolása után, miután megjelenik a villogó ENTERPRISE felirat, tetszőleges billentyű megnyomásával juthatunk a BASIC-be. Itt az F1 funkcióbillentyűt megnyomva (vagy a START parancs kiadásával) azonnal indul a betöltés. A magnóhang betöltés közben hallatszik a gép beépített hangszóróján. Ha ez zavar, a betöltés megkezdése előtt a SET TAPE SOUND OFF paranccsal "lehalkíthatjuk",
Ha nincs BASIC cartridge-ünk, a szövegszerkesztőből szintén az F1, majd az ENTER megnyomásával indíthatjuk a betöltést.
Mivel az Enterprise közönséges magnót használ, a hangerőre figyelnünk kell: betöltés közben a képernyő jobb felső sarkában villogó piros-zöld négyzet segít az ideális hangerőt beállítani: ideális a hangerő, ha betöltés közben a piros-zöld négyzet villog, vagy "éppen csak pirosban van".

Mit tehetünk, ha a fenti útmutatás ellenére mégsem töltődik be a program?
Ez Enterprise magnókezelő rutinjai igen hibatűrőek. Az adatfolyam 4K-s blokkokra van vágva, és minden egyes blokk egy kis szinkron sípolással kezdődik. Így nem okoz gondot az, ha pl. hosszú kazettánál a teli orsót egy vackabb (leharcoltabb) magnó egyre lassabban bírja tekerni, így lassul a szalagsebesség töltés közben. Szerencsére az eredeti angol programkazetták is rendkívül időtállónak bizonyulnak. A sikertelen betöltésnek alapvetően két oka lehet:
- A leggyakoribb a magnófej elállítódása. A Commodore Világban anno erről egy egész oldalas "mesét" áldoztak, nekünk szerencsére könnyebb a dolgunk. Ha kihúzzuk a Jack dugókat a magnóból, majd elindítjuk a programkazetta lejátszását, "fül alapján" gyorsan beállíthatjuk a fejállást - természetesen egy megfelelően vékony csavarhúzó segítségével. (A legélesebb sípoló hang az optimális.)
- A másik hibalehetőség, hogy sajnos a szalag sérült meg. Erre különösen akkor gyanakodhatunk, ha mindig ugyanannál a számláló-állásnál akad meg a betöltés. Hiba esetén a távvezérelhető magnót megállítja a gép, így ha kivesszük a kazettát és kicsit visszatekerjük a szalagot, meggyőződhetünk, meg van-e gyűrődve.

Hogyan tudok programkazettákat készíteni?
Az emulátor lapon letölthető TAPir program segítségével.

Hogyan csatlakoztatható floppy meghajtó a számítógéphez?
Floppymeghajtó illesztéséhez EXDOS illesztőkártyát kell beszereznünk. Eredeti EXDOS kártyát beszerezni sajnos manapság gyakorlatilag lehetetlen... Korszerűbb és olcsóbb megoldás SD adaptert használni.

Milyen floppy meghajtó használható?
Gyakorlatilag bármilyen PC-s meghajtó, részleteket itt olvashatunk.

Hogyan tudom a letölthető játékokat floppy-lemezre másolni?
Szabványos 720K-s, vagy 800K-s lemezeket is használhatunk. Az ilyen lemezekre a PC-vel minden további nélkül másolhatunk. Ha 800 K-s lemezeket akarunk használni, igazi gépen formázzuk meg a lemezt, lehetőleg FAFO-val, 800 KB-s méretre. Az így előkészített lemezt a Windows-ok zokszó nélkül olvassák, írják. A programok egyenkénti letöltésénél gyorsabb és praktikusabb az emulátor lapon letölthető disk-image file-ok kiírása lemezre. Ennek mikéntjéről ott olvashatunk.

Commodore floppy használható Enterprise-hoz?
A CBM MFT programmal, és a hozzá adott kábellel csatlakoztatható Enterprise-hoz Commodore floppy is, de ezt a megoldást csak adatátvitelhez célszerű használni, napi használathoz (pl. programbetöltés) nem alkalmas. A Microteam megoldása sokkal használhatóbb (akár napi használatra is!), de ez nem terjedt el, és hardware is kell(ene) hozzá.

Hogyan illeszthető külső botkormány a géphez?
Mivel a gépnek egyedi csatlakozói vannak, külső botkormány csak a megfelelő botkormány-illesztővel csatlakoztatható a géphez, melyből természetesen létezett kereskedelmi forgalomban is kapható változata. Vagy megpróbálunk ilyet szerezni, esetleg házilag készített mását, barkácsolóbb kedvűeknek pedig ezt érdemes átolvasni. A legegyszerűbb, legolcsóbb és leghatékonyabb megoldás viszont egy EnterMice illesztő vagy MultiJoy adapter beszerzése.

A gép burkolatából hiányoznak csavarok. Pótolható?
A gép burkolatát rögzítő csavarok könnyen elveszhetnek a gép szétszedésekor. Szerencsére pótolhatók, az alábbi néven kell keresni az elektronikai webshop-okban:
Black Oxide Phillip Cross Pan Head Self Tapping Electronic Micro Screw, M2x6

Az Enterprise Spectrum-klón?
Nem, sem a két gyártónak nincs egymáshoz köze, sem a két géptípus nem kompatibilis egymással. Mivel mindkét géptípusban Z80-as processzor működik, és az Enterprise ismer a Spectrum attribútum, videmódjához hasonló üzemmódot, viszonylag könnyű Spectrum-programokat átírni Ep-re. Ezért az Ep-n futtatható játékok nagyobb része átirat.
Azonban egy hardware emulátorral vagy akár software emulátorral (!) Spectrum játékok is futtathatóvá válnak Enterprise-on!

Ha valamelyik könyvből olyan programot szeretnék kipróbálni, ami nincs benne a letölthető mellékletben, azt be kell gépelnem?
Nem. Jelöljük ki a programot, másoljuk vágólapra, majd illesszük be a Windows Jegyzettömbjébe, vagy bármilyen olyan programba, amiből elmenthetjük szöveges állományként. (Arra figyeljünk, hogy az utolsó sort is ENTER zárja.) PC billentyűzeten a font (£) jel máshol van, mint a kettős kereszt (#), az oldalon viszont az angol billentyűzethez igazodva font-jelet használunk. Ezért ezeket a txt állományban kettős keresztre kell cserélni. Az így elmetett szöveges állomány betölthető BASIC-be, ugyanis a BASIC LOAD parancs szöveges állományt is be tud olvasni. Ugyanez a megoldás természetesen alkalmazható Tutbo Pascal és HiSoft Pascal programok esetében is.

Hogyan tudok egy BASIC programot szöveges állományba menteni (nyomtatni)?
Az alábbi parancsokat adjuk ki:

OPEN £1:"filenév.txt" ACCESS OUTPUT
LIST £1
CLOSE £1