A Enterprise Power modul

Maciej Gruszecki (pear) készített 2018-ban gépünkhöz egy nagyon hasznos kis eszközt, melynek célja az Enterprise gépek tápellátásának modernizálása.
A gyárilag használt 7805 feszültség stabilizátorok egyszerűen elfűtik a felesleget, emiatt tűzforró a hátsó hűtőborda. Gyakorlatilag a tápból felvett áram 44%-a hővé válik. Ezzel a kapcsoló üzemű áramkör alkalmazásával minimális a veszteség, így jelentősen csökken a gép melegedése, ami jó hatással van az alkatrészek, különösen a billentyűfólia és az elektrolit kondenzátorok élettartamára. Jelentősen csökken a tápegység terhelése is. Erre a célra kaphatóak különböző kész áramkörök, de ezek megbízhatósága kétes, valamint a beépítés is nehézkes (drótokon lógva fityegne bent a gép belsejében).

A pear által tervezett áramkör egy jól bevált áramkörre épül, és pontosan az alaplaphoz van szabva. Az 5 V-os részen kívül tartalmazza a videóáramkörök 12 V-ját előállító részt is, ami az EP alaplapok egyik leggyakrabban meghibásodó része (TR2, C9). Előfordul, hogy az L1 tekercs is meghibásodik, amit nem lehet pótolni, mivel nem ismertek a paraméterei. Ezért ez az új táp modul teljes egészében kiváltja ezt az áramkört.
Beépítéséhez a régi tápáramkörök összes alkatrészét el kell távolítani, az így nyert helyre kerül. Az eltávolítandó alkatrészeket lásd a rajzon.

Kvaczko ezt a modult aktualizálta 2022-ben az éppen megvásárolható alkatrészekből. Ennek eredménye lett a REpower nevű modul, az eredetivel funkcionalitásában megegyező tulajdonságokkal, de még kisebb kivitelben.A beszerelés módja teljesen megegyezik az Epower-ével.