Tőzsde
(The Market)

1985 - Hightec

manager

Enterprise

Igen egyszerű de annál érdekesebb játék, amely teljes egészében BASIC-ban lett megírva. A Tőzsde egy szöveges manager-játék, melynek magyar nyelvű változata is van! (Az angol változat eredeti címe: The Market.) Az eredeti angol változatban, betöltés közben választatunk milyen nyelvet használjon a program (angol, német, holland, francia, olasz, spanyol, dán a választék).
Célunk, hogy a tőzsdén minél sikeresebb szerepléssel minél nagyobb nyereségre tegyünk szert, de a velünk szemben támasztott követelményt mindenképpen teljesítenünk kell. Később rá fogunk jönni, hogy az is szép teljesítmény, ha nem jutunk pár hónap alatt csődbe.
Betöltés után a gép zenélget nekünk egy keveset, majd egy gombnyomás után bekéri a nevünket, és máris indul a játék. Ekkor a játék főmenüjébe jutunk. Gyakorlatilag az egész játékot ebből a menüből irányítjuk. A játék körökre van osztva, egy kör egy hónapnak felel meg. Egy körben annyi tranzakciót hajthatunk végre, amennyi pénzünk csak van. A játék elején 1000 Fontot bíznak ránk, amiből gazdálkodhatunk. Minden év végén főnökeink értékelik teljesítményünket, ha nem teljesítettük az elvárásokat, egyszerűen kirúgnak. Tekintsük át milyen lehetőségeink vannak a menüben!

1. Részvényárfolyamok
A piacon jelenleg kapható részvények listája. 20 részvénytársaság értékpapírjai szerepelnek a listán. A táblázatból leolvashatjuk, az adott cég értékpapírjainak mennyi az értéke jelenleg, és mennyi volt az előző hónapban. Elég érdekes részvénytársaságokkal találkozhat néha az ember, a Lada Rt elég érdekesen cseng... A lista előtti sorszámot jól nézzük meg, mert részvényvásárlásnál erre kell hivatkoznunk! A táblázatból a szóköz billentyű megnyomásával juthatunk vissza a menübe.

2. Részvényvásárlás
Ha eldöntöttük, melyik cég értékpapírjaiba akarjuk befektetni a pénzünket, itt tehetjük meg! A gép kiírja a nevünket, a vagyonunkat, és kéri a kívánt részvény sorszámát (amit a részvényárfolyamok táblázatban láthatunk). Ha választottunk a gép kiírja az értékpapír nevét, az árfolyamát, valamint hogy hány részvényt vásárolhatunk a vagyonunkból. Ekkor be kell írnunk hány részvényt akarunk venni. Ha csak véletlenül léptünk be ebbe a menübe, írjuk be, hogy 0 részvényt szeretnénk venni. Vásárlás után eldönthetjük, hogy további részvényeket is szeretnénk venni, vethetünk egy pillantást az árfolyamokra, vagy visszaléphetünk a menübe.

3. Részvényeladás
Ha részvényt kívánunk eladni, itt tehetjük meg. Ez a menüpont hasonlóan működik mint a vásárlás: kiírja a vagyonunkat, majd megkérdezi, melyik részvényből szeretnénk eladni. Itt is a részvényárfolyamoknál látható sorszámokra kell hivatkozni! A tranzakció után itt is eldönthetjük, hogy akarunk-e más részvényt is eladni, megnézhetjük az árfolyamokat, vagy visszaléphetünk a menübe.

4. Tanácsok
A tőzsdén (is) a siker kulcsa, hogy jól informáltak legyünk. Ha nem sajnálunk egy kis pénzt, konkrétan 100 Fontot (ami, ha belegondolunk, mekkora nyereségeket érhetünk el ennek segítségével, nem is sok) információkat szerezhetünk a cégek várható, tervezett lépéseiről, ami kihatással van részvényeik árfolyamára is. Kétféle tippet kaphatunk: vagy egy cég várható fellendüléséről, vagy annak rosszabb gazdasági helyzetbe kerüléséről szerezhetünk információt. Egy hónapban csak egyszer érdemes elolvasni, mivel minden hónapban csak egy tippet kaphatunk. A szerzett információk sajnos nem 100%-ig megbízható forrásból származnak, mert nem mindíg "jönnek be"...

5. Nyereség / veszteség
Ez a menüpont megfelel a "kör befejezése" parancsnak, vagyis az adott hónapra befejezzük áldásos tevékenységünket. Ilyenkor elolvashatjuk a legújabb gazdasági híreket: melyik cég ért el nagy nyereséget, veszteséget, melyik cég jutott csődbe, ki jelent meg a piacon. A játék folyamán végig 20 részvénytársaság szerepel a tőzsdén, tehát (általában - leszámítva rendkívüli eseményeket) minden hónapban egy cég csődbe megy és helyette egy új jelenik meg a piacon. Természetesen, ha egy cég csődbe megy, részvényeinek az értéke 0 lesz, vagyis azt "bebuktuk". A fentieken kívül tudomást szerezhetünk egyéb rendkívüli eseményekről is, amiket később ismertetek.

6. Cégfelvásárlás
Ha olyan jól szerepeltünk, hogy jelentős nyereségre tettünk szert, azt akár cégek felvásárlására is költhetjük. Először be kell írnunk a felvásárolni kívánt cég sorszámát. Ekkor megtudjuk, van e annyi pénzünk, hogy meg tudjuk venni, és hogy hajlandóak-e eladni nekünk. Ha mindkét kérdésre igen a válasz, gazdagabbak lettünk egy céggel... A cégeink nyereségéből / veszteségéből természetesen mi is részesülni fogunk. Egy hónapban csak egy ajánlatot tehetünk!

7. Statisztikai adatok
Ha el kívánunk mélyedni a cégek elemzésében, vessünk egy pillantást az itt látható oszlop-diagrammra. Itt a részvénytársaságok teljesítményét láthatjuk. Értelemszerűen a pozitív (fekete) hasábok jelzik a nyereséget, míg a negatív (piros) oszlopok a veszteséget jelöli. A beépített botkormány jobbra-balra irányával alul egy nyilat mozgathatunk, így megtudhatjuk, melyik oszlop melyik céget jelöli. A Space megnyomásával juthatunk vissza a menübe.

8. Vagyon
Információt szerezhetünk pillanatnyi vagyonunkról. Megvizsgálhatjuk a tulajdonunkban lévő részvények listáját, illetve azok pillanatnyi értékét, vagy áttekinthetjük a rendelkezésünkre álló készpénzünk mennyiségét.

9. A bank
Ha teljesen biztosak vagyunk, hogy itt az ideje egy nagyobb beruházásnak, terveink megvalósításához kölcsönt is vehetünk fel. A bankba látogatva megtudhatjuk mennyi kölcsönt vehetünk fel és milyen kamatot kell a kölcsön után fizetnünk (elég horror kamatokat kérnek tőlünk...) Ha felvesszük a kívánt összeget, megtudjuk, mennyi a tartozásunk (a kamattal együtt), valamint hogy mennyi idő alatt kell visszafizetnünk.
Ha úgy lépünk a bankba, hogy már vettünk fel kölcsönt, elég határozottan csak azt kérdezik tőlünk, mennyit akarunk a tartozásból visszafizetnünk, tehát amíg van tartozásunk, nem ehetünk fel újabb kölcsönt!

Q. Quit (Kilépés)
Vigyázzunk a használatával! Kérdés nélkül megszakítja a futó játékot, és csak annyit kérdez, akarunk e új játékot kezdeni, vagy kilépünk a programból!

Mint már említettem, minden hónapban történhetnek váratlan események. Ezek egy része (ritkábban) örvendetesek, a többségben azonban nem jó dolgok történnek velünk. Gondolom annak mindenki örülni fog, ha több száz Fontot nyerünk egy "szerencsés húzáson", főleg, hogy nem is vettünk részt semmilyen szerencsejátékon. Örvendetes esemény az is, ha egy hónapban minden cég nyereséges. Sajnos jóval gyakrabban fordul elő tőzsde-csőd. Megtudhatjuk a "súlyosság fokát", valamint, hogy ennek függvényében mely cégek részvényének az értéke csökkent a felére. A listában piros színnel vannak jelölve azok a részvények, amelyekkel mi is rendelkezünk.
Érdekes ötlet ez a játék, talán többet is ki lehetett volna belőle hozni. Sajnos túl nagy szerepet kap benne a véletlen, nem lehet nagyon kiszámolni az események alakulását. Ettől függetlenül jó szórakozást nyújthat a program! A letöltendő file-ban megtalálható a magyar, és az angol változat is!