Happy Numbers

1985 - Bourne Educational Software

oktatóprogram

Enterprise

A számok felismerését és a számolást megkönnyítő játék 3-5 éveseknek. A beadott és a kért számok az adott számjegy képe mellett virágokként jelennek meg. A játék során sorban vagy véletlenszerűen lehet a számokat kérni.
A játék betöltése után az 1 (START) megnyomásával indíthatjuk a játékot, a 2 (INSPECT MONITOR) megnyomása után megtekinthetjük az eddig lezajlott játékok beállításait, és az eredményeit, a 3 (SET OPTIONS) megnyomása után a játék paramétereit állíthatjuk be.

A játék indítása után el kell döntenünk, hogy a program véletlenszerűen adja a számokat (RANDOM), vagy a beállítási lehetőségek között meghatározott sorrendben (SEQUENCE), majd a program bekéri a játékos nevét. Ezután megjelenik a játéktér és (bal oldalon) az első szám. A játékosnak a számnak megfelelő billentyűt kell annyiszor lenyomnia, amennyi a szám értéke. Jobb oldalon minden billentyűlenyomásra megjelenik egy virág (csak ha a helyes billentyűt nyomjuk le). Ha befejezte, az ENTER billentyűt kell lenyomni. Ha túl sok lenne a virágokból, de még az ENTER billentyűt nem ütöttük le, az ERASE gombbal még eltüntethetők a felesleges virágok.
Ha az ENTER lenyomása után nem megfelelő a virágok száma, akkor a virágok kifakulnak, és a képernyőn felül, középen látható arc szomorúra változik. Ha helyes a megoldás, az arc mosolyog, és egy rövid dallam csendül fel. A SPACE megnyomásával folytathatjuk a játékot, a STOP gombbal kiléphetünk a menübe.

A SET OPTIONS menüben a következő lehetőségeink vannak:

  1. SET SOUND LEVEL - hangerő beállítása (0-10)
  2. SET NUMBER SEQUENCE: amennyiben azt szeretnénk, hogy a program előre meghatározott sorrendben adja a számokat, itt állíthatjuk be a számok sorrendjét. Nem muszáj az összes helyet kihasználni, a sor megadását az ENTER leütésével bármikor befejezhetjük.
  3. SET ALLOWED KEY - alapértelmezés szerint játék közben csak a feladott számnak megfelelő számbillentyű megnyomásával rajzolhatunk virágot (THE KEY OF THE NUMBER SHOWN). Könnyítésként beállíthatjuk, hogy bármely billentyű megnyomásával rajzolhatunk virágot (ANY KEY).
  4. SET FLOWER PATTERN - a kirajzolt virágok "katonás rendben" (REGULAR), vagy véletlenszerű összevisszaságban jelenhetnek meg a képernyőn (RANDOM).

Az INSPECT MONITOR menüpontban a játékok beállításait és eredményeit tekinthetjük meg: