Animal Vegetable Mineral

1985 - Bourne Educational

logikai

Enterprise

Egyszerű barchoba játék, melyben a gép kérdez és igyekszik a gondolt dolgot kitalálni. Gondolatainkat három csoportba oszthatjuk, amikor kitaláljuk a fejtörőt (mint a program címe is mutatja): állatra, zöldségre, vagy ásványra gondolhatunk. A gép "tudáskészletét" mi magunk is növelhetjük. Erre szükségünk is lesz, mert a programban kevés kitalálni valót tárolnak a készítők, arra számítva, hogy majd a felhasználó tölti fel a rendszert (gyakorlatilag a program használhatatlan az alaptudásával). A játék így inkább a gép "tanításáról" szól, mintsem magáról a barchoba-játékról. A gép tudáskészletének "profi szintre" bővítése viszont érdekes kihívás lehet!
Menüpontok:

 1. START
  A nevünk megadása után ki kell választani a kategóriát (növény, állat, ásvány), ezután kell a kiválasztott csoport egy konkrét tagjára gondolni- A gép elkezd kérdezni a csoportnak megfelelően, mi pedig csak az igen vagy nem angol megfelelőivel (y - igen, n - nem) válaszolhatunk. Ha elfogytak a gép kérdései, rákérdez a tárgyra, vagy élőlényre, ezután megkérdezi, helyesen tippelt-e? Nemleges válasz esetén megadhatjuk, mire gondoltuk, majd, a hozzá vezető kérdéssel (és a helyes válasszal) bővíthetjük a gép tudáskészletét.

 2. STORE MEMORY TO TAPE
  Az új, kitalálandó szavak és a hozzájuk tartozó kérdések kimentése a megadott néven.

 3. LOAD MEMORY FROM TAPE
  Előzőleg elmentett adatfile betöltése. A menüpontot kiválasztva meg kell adni a file nevét, majd az ENTER megnyomásával indíthatjuk a betöltést. Betöltés után újra a főmenü jelenik meg.

 4. LOOK UP MONITOR RESULTS
  Eredményjelző, amely nyilvántartja a 6 legjobb játékost, a válaszok gyorsaságát, kérdések számát.

 5. ERASE MEMORY
  A memóriában rögzített új szavakat törölhetjük.

 6. REVIEW AND EDIT
  Kérdések javítása, szerkesztése. Bővítésre nem használható, csak a már bevitt adatokat szerkesztehtjük. Először kategóriát kell választanunk.
  N = a következő kérdésre, illetve elágazásra lép,
  E = javítható a kérdés vagy a válasz,
  R  = elágazási fa áttekintése.

 7. SET SOUND OR TAPE LEVEL
  A hangerő, illetve a magnó felvételi szint beállítása.

Bár a program angol nyelvű, az újonnan felvitt kérdések és fogalmakat magyarul is felvihetjük, sőt azt a kevés kérdést, szót is átírhatjuk magyarra, amit a program tartalmaz (6-os menüpont). Amúgy a program elég reménytelen ötlet...