Sinclair Spectrum Játék és Program 5.

Bevezetés

Igen, bármennyire is hihetetlen, a sorozat ötödik kötetét tartja a kezében tisztelt Olvasó. Sokan kérdeztek meg bennünket az utóbbi hónapokban, vajon miért nem jelenik meg a kiváló sorozat folytatása, hiszen több kommunikációs csatornán hirdettük előkészületeit folyamatosan. Nos, a tartalom összeállítása nem volt könnyű, mint mindenhol, nálunk is a piac törvényei diktálják a tempót.
Joggal kaphatta volna a kötet a 'SINCLAIR SPECTRUM KALANDJÁTÉK ÉS HARDWARE' címet, ám utóbb úgy döntöttünk, nem volna helyes e két témakörre szűkítenünk a köny tartalmát.
Adjuk meg mindazt a tisztelt Olvasónak, amit az eddigi kötetekben is megtalálhatott. Tovább folytatódik a POKE sorozat, valamivel kibővítettebb formában, mint eddig, s megjegyeznénk, hogy a sok-sok elterjedt verzió miatt változatlanul nem közöljük a bevitel lehetséges módjait. A mikrolexikon most nem mellékletként szereper viszont felépítése a 4.kötet mellékletének megfelelő. Benne helyet kaptak mindazon software-ek, amelyek már nem kaptak helyet a sokak által dicsért mellékletben. Ezt listát 1988.szeptember végén zártuk. A harmadik fejezet felépítésében is érezhető egy kis változás. A játékleírásokat új témakör előzi meg, fontosnak tartottuk, hogy a bemutatás szintjén szóljunk néhány újonnan megjelent játékról is. Ezt követően 11 játék részletes útmutatóját dolgoztuk ki, szintén elsősorban az Olvasók igényt alapján. A listában több kalandjáték is szerepel, sőt mi több elhelyeztünk a fejezet végén egy szótárt is, hogy kedvezzünk a kalandjátékok barátainak.
A kötet második része mindenekelőtt a hardware információkra éhes Spectrumosoknak készült, de megítélésünk szerint hasznos lesz a Spectrumosok családjának minden tagja számára. A Házi javítás című fejezet alapvető információkkal segíti gépűnk hibáinak feltárását, ezt azért tartottuk aktuálisnak, mert az országban üzemelő géppark átlagéletkora alapján azt kell feltételeznünk, hogy előbb-utóbb beüt valamilyen 'krach'. Az utolsó fejezet egy várva-várt hardware eszköz - a 3 csatornás hanggenerátor - megépítésére és programozására ajánl teljes módszertani útmutatót, azaz a 48K tulajdonosok gépüket egy olyan kapcsolással egészíthetik ki, amely színvonalban semmivel sem rosszabb a 128K-s gépek hanggenerátoránál.
Egy dolog vetődhet fel e rövid bevezető végén. Hová lettek a felhasznált program-ismertetők? Nem vesztek el, s ígérjük, hogy a tervezett két témakör (rajzolóprogramok, adatbáziskezelők) is hamarosan napvilágot lát a soron következi és várhatóan 1989. tavaszán megjelenő 6. kötetben. Addig is sok-sok kalandot és bütykölést kívánunk.


Tartalom

Vissza