Játék és Program Spectrum 4.

BEVEZETÉS
Talán nem meglepő, ha mindenekelőtt köszönetünket tolmácsoljuk mindazoknak, akik e könyv kéziratának lezártáig kitöltötték és elküldték az előző kötet végén található kérdőívet.
Nos, örömmel tölt el bennünket, hogy a sorozat folytatására igény van és természetesen a továbbiakban is 200,- Ft alatti áron. A vélemények alapján megállapítottuk, hogy a könyv szerkezetét alapjában nem érdemes megváltoztatni, ebből adódóan továbbra is közlünk POKE-okat. Itt igen sokan észrevételezték, hogy miért nem közöljük játékonként a lehetséges bevitel módját. Tapasztalatunk szerint egy-egy játék igen sokféle köntösben terjed el a Spectrumosok körében. Egyre több a már ismert "MULTIFACE"-es változat, de gyakori a Jugoszlávián keresztül hazánkba érkező "JANSOFT", "FUTURESOFT" stb. 'rémjelzéssel' ellátott verzió is. Ezek többsége programonként más-más szisztémát kívánna, melynek kidolgozását elsősorban ebből adódóan, másrészt terjedelmi korlátok miatt továbbra is az Olvasóra bízzuk.
Mikrolexikonunknak joggal adhattuk volna a 'Lexikon', vagy 'Mega-lexikon' nevet, hiszen úgy érezzük ilyen részletességű, a teljességre törekvő lista összeállítására a mai napig nem nagyon volt még vállalkozó. Teljes listát közölni egyszerűen lehetetlen, mert havonta 40-50 új program lát napvilágot. Ennek ellenére megpróbáltunk egészen frissek lenni, így a lexikon a nyomdába kerülés előtti héten lett lezárva. Többen igényelték az osztályzatokat is. Nos a mintegy 4000 programból nekünk sem áll rendelkezésre a teljes kollekció, de még ha rendelkezésre is állna, elképzelhető, hogy könyvet nem tudnánk kiadni, mert az értékelés elveszi az időt. A lista - nagyságára való tekintettel - külön mellékletként jelenik meg. Ezzel az volt a célunk, hogy ezt a listát külön is használni lehessen, ki-ki bejelölhesse rajta saját készletét, és így egy egységes katalógusrendszert alakítsunk ki a felhasználók között.
Előző kötetünk "Mit játsszunk, hogy játsszunk?" fejezete sokban eltért az azt megelőzőektől, s örömmel vettük, hogy Önök is szívesen fogadják a kidolgozott, teljességre törekvő játékleírásokat, még akkor is, ha így csak néhány játékkal ismerkedhetünk meg. Ebben a vonatkozásban a kérdőívek nagy segítségünkre voltak. Kiválaszthattuk azokat a játékokat, melyeket a legtöbben kértek. Sajnos nagyon sok kérdőív kitöltője "látszólag" elégedetlen marad, mert nem csak azt kapja, amit kért, de abból a rengeteg játékból amit kértek, egy külön könyvsorozatot lehetne indítani, erre pedig nincs lehetőségünk. Reméljük, az itt megtalálható játékok az előző kötethez hasonló, hosszan tartó szórakozási lehetőséget jelentenek majd gépük mellett.
A felhasználói programokkal könyvünkben két fejezet foglalkozik. Itt is meglehetősen széles határok között szórtak az igények - s mivel sokan kértek olyat is, amely már előző kötetekben megjelent, így emlékeztetőül a mikrolexikonban felidézzük az eddigi három kötet tartalmát.
A harmadik fejezet a számítógépek felhasználásának igen fontos állomását az ún. "electronic spreadsheet"-eket ismerteti. Ezek a programok főként műszaki, tudományos, gazdasági számítások, kalkulációk elvégzését teszik lehetővé, mely házi viszonylatban nélkülözhetetlen segédeszközzé válhat az új adórendszer bevezetősével.
A negyedik fejezetben egy általános áttekintést nyújtunk a gépre eddig elkészült szövegszerkesztő programok (word processor-ok) arzenáljából. A szövegszerkesztő programok előnyösen felhasználhatók a házi- ill. üzleti levelezésben, információs anyagok elkészítésében, firmára hozásában stb. Ma már nem jelent nagy problémát a Spectrum nyomtatókhoz illesztése, így úgy érezzük, ez a szolgáltatás minden érdeklődő felhasználó számára hasznos lehet.
Könyvünk felhasználásához sok sikert kívánunk, s természetesen továbbra is várjuk észrevételeiket, javaslataikat, véleményüket!


Tartalom

Vissza