Spectrum Klónok

Szinte hihetetlen, hogy Sir Clive Sinclair cégének - a Sinclair Research Ltd-nek - az eladósodását követően milyen szelek fújnak körülöttünk.
Az AMSTRAD a 128K gép továbbfejlesztését tűzte ki céljául, de a szigetországon kívül sem tétlenkedtek a fejlesztő mérnökök. A varsói egyetem számítástechnikai intézete évek óta jó kapcsolatban áll az angolokkal, a szocialista országok között először Lengyelországban kezdték el gyártani a Spectrumot, és gyártják a mai napig. Tudomásunk szerint jelenleg már a keménybillentyűs +2 típus bizonyos részeinek gyártására és a gép összeszerelésére írtak alá megállapodást.

A román fejlesztők is megragadták az alkalmat, hogy az egyébként tátongó mikroszámítógépes űrt betöltsék. Céljuk olyan gép kifejlesztése volt, amely kompatibilis a ZX Spectrummal, továbbá igyekszik kiküszöbölni a Spectrum alapvető hiányosságait. Romániában 1985-től két gépet kezdtek gyártani, a HC-85-öt és a TIM-S-t (ez utóbbi első szériája SPECTIM néven került a forgalomba). A HC-85-öt a bukaresti I.C.E., míg a TIM-S-t a temesvári FMETCT üzem gyártja. A két típusból együttesen 1987 végéig mintegy 5000 db. került a forgalomba. A gépek teljesen kompatibilisek a hagyományos 48K-s Spectrummal. A képernyő-felbontás, a memória, a perifériák illeszthetősége mind változatlan maradt, így a Spectrumra készült programok tökéletesen futtathatók ezeken a gépeken. Ahogy az IBM PC kategóriában is megjelentek különféle - nem teljesen kompatibilis - klónok, így Romániában is kerestek új utakat.
A kolozsvári számítástechnikai kutatóintézet szakemberei nekifogtak egy teljesen egyedi terv kidolgozásának, s néhány év alatt megszületett a PRAE-M számítógép. Központi egysége a jól ismert Z-80 mikroprocesszor, a memória-elrendezés hasonló, grafikai felbontása (256 x 256 pont), jelátviteli sebessége a magnetofonra 2400 baud. A készüléken elhelyeztek RS-232 port-ot is, helyet kapott RESET gomb, és hálózati kapcsoló (ON/OFF) is. A beépített PRAE BASIC nem kompatibilis, de magasabb szintű. A programszerkesztést toolkit utasítások (AUTO, DELETE, RENUMBER, TRACE) segítik, a grafikai utasítások bővültek (AXES, WINDOW, VIEWPORT, SCALE), ill. gépi kódú szubrutin CALL segítségével hívható. A lebegőpontos kalkulátor számítási pontossága 11 számjegy. Az egyes utasításokat karakterenként kell bevinni a memóriába, de ismert tokenjeikkel tárolódnak el. Jelenleg már elkészült a gép legújabb verziója is, a PRAE-MAX, amely már CP/M operációs rendszerrel rendelkezik, és külső tárként floppy- vagy winchester típusú lemezegységek kezelésére is képes.

Északi szomszédunkban, Csehszlovákiában is a Spectrum mellett tették le voksukat a skalicai Didaktik nevű vállalat szakemberei.
1987 végére megszületett a DIDAKTIK GAMA, az első 8 bites Csehszlovák gép, amelyet nem csak iskolák számára gyártanak, hanem az üzletekben is kapható (1988.január 6200,- KLS). A DIDAKTIK GAMA teljesen kompatibilis a 48K Spectrummal, központi egysége egy U880D mikroprocesszor. Memóriája összesen 80K RAM, vagyis beépítették a lapozós logikát (32768-65535 memóriaterületeken két lap létezik). Tökéletesítés a beépített Interface panel is, azaz a géphez közvetlenül csatlakoztatható joystick, nyomtató, illetve egér is. A 3,5 mm. jack aljzatokat egy 5 pólusú tuchel aljzat váltotta fel, és a beépített mini-hangszórón keresztül élvezetesebb a BEEP megszólalása is.

Spectrum Világ 8. rész

Didaktik Gama

Didaktik M

HC-85

Timex Sinclair 1500