EightyOne 1.40
Igen jól használható Spectrum emulátortól. Emulálja a 16K-s Spectrum-ot is, sőt ezek mellett a ZX80, ZX81, QL, Timex gépeket is kiválaszthatunk az Options / Hardware menüpontban, sőt néhány ritka klónt is találunk a listán, mint a Jupiter Ace. Betölthető formátumok: .TZX, .WAV, .TAP, .T81, .P, .O, . A83 valamint .SNA, .Z80 snapshot file.
Hardware kiegészítőket is "csatlakoztathatunk" virtuális gépünkhöz, pl. Kempston egeret, ZX Printert (a nyomtatás eredménye külön ablakban jelenik meg), vagy Multiface-t! Egyedülálló lehetőség a TV Emulation, melyet bekapcsolva számtalan kapcsolóval ronthatjuk le a képminőséget, akár egy defektes képcsövű Junoszty tv szinvonalára. A profik debuggerrel, és magnókezelővel kényeztethetik magukat.

EightyOne

Speccy 5.9
Kiforrott darab, játékosoknak ideális választás: a botkormányt a PC billentyűzet kurzormozgató billentyűin emulálja a tűz gomb űrmelyik ALT billentyű. Gyakorlatilag minden létező formátumot betölthetünk: .SNA, .Z80, .TAP, .TZX, .FDI, .DSK, .TRD, .SCL. (Tehát a lemezes formátumokat is ismeri!) Emellett betölthetünk képernyő file-t (.SCR) és POKE file-t (.POK).Természetesen valamennyi SINCLAIR gépet emulálja, emellett TIMEX és DIDAKTIK GAMA, Scorpion klónokat is választhatunk. A Pentagon emuláció a leírás szerint még nincs kész. Számtalan egyéb perifériát is ismer a program: egereket, nyomtatókat, Interface I-et, Disciple-t, Multiface-t TR-DOS-t illeszthetünk képzeletbeli gépünkhöz. Monokrom vagy fekete-fehér monitort is választhatunk és a képminőséget is "lebutíthatjuk" a korabeli monitorok színvonalára.
A programot csak ajánlani lehet!

Speccy 5.9

 

ZX Spin 0.7
Bár a verziószám - igen szerényen - még az 1.0-nál sem tart, az egyik leghasználhatóbb emulátor! Nem csak a Sinclair és Amstrad gépeket emulálja, hanem a Pentagon 128 orosz klónt és számos perifériát is (pl. Sinclair Interface, Multiface és néhány további egzotikum). Természetesen ismeri a ma használatos összes formátumot (így az RZX formátumot is "lejátsza").
Igazából nem nagyon találhatunk rá okot, hogy ne ezt használjuk!

ZX Spin

 

Fuse 1.6
Korszerűbb emulátor, igen sokféle géptípust emulál (Timex TC2048, TC2068, TS2068), többek között az orosz klónokat is (Pentagon, Scorpion gépek). Sokféle perifériát is kezel lemezmeghatók, nyomtató, Interface I-II. mellett olyan egzotikus kiegészítőket is emulál, mint Melodik hanggenerátor, Spectranet hálózati, Kempston egér-illesztő meghajtó. Cartridge-ek használatát is támogatja a program.
A programmal RZX file-okat is készítetünk, és "örökélet POKE-ok" keresésére is nyújt megoldást.

Fuse 1.6

 

NO$ZX8 v2.0
Akik ZX80 vagy ZX81-el szeretnének nosztalgiázni, azoknak egy kiváló minőségű emulátor áll rendelkezésére, melynek képességei jóval túlmutatnak egy hagyományos emulátor tudásán. A program indítása után a program debugger része indul el, az emulációt a RUN paranccsal indíthatjuk (új ablakban). Ha programot szeretnénk betölteni válasszuk a FILE / CASSETTE MENU (DIRECTRORY) (F12) menüpontot. Az emulátor ablakát a hagyományos Windows-féle módon átméretezhetjük, de nem szabadon, csak 150, 200, 250%-al, illetve teljes képernyős üzemmódot választhatunk (így elkerülhetjük a maszatos képernyőket). Az emuláció és a debugger paramétereit az OPTIONS menüben állíthatjuk be. Nagyon jó ötlet a WINDOW / BASIC LISTING funkció, mely a betöltött BASIC programokat listázza ki, na nem az emulátor képernyőn, hanem egy új ablakban! Így sokkal kényelmesebben tanulmányozhatjuk a programokat. Az a vakmerő, aki eltökélte, hogy az emulátorral fog BASIC programot írni ZX81-re (?!?!), annak hasznos segítséget nyújthat a HELP / KEYBOARD funkció, mely egy új ablakban megjeleníti a ZX80 / ZX81 billentyűzetkiosztását.
Aki kedvet kapott egy-két program kipróbálásához, az a ZX81 programok címszó alatt találhat letölthető programokat, melyek garantáltan működnek az emulátorral!

NO$ZX v2.0

NO$ZX v2.0
Kezelése megegyezik az 1.1-es változatéval , de ez már többféle gépet tud emulálni: a ZX80, ZX81, Timex , Sinclair gépek mellett olyan egzotikus gépeket is emulálhatunk, Lamda ZX81 klónok és a Jupiter Ace, melyen a FORTH-szal ismerkedhetünk meg közelebbről.

NO$ZX v2.0

BASin 15.8
Elsődleges funkcióját tekintve nem is emulátor: mai szemmel nézve a SPECTRUM "egybillentyűs" utasításbeviteli módja eléggé furcsának hat és nehézkes is (állítólag léteznek olyan emberek, akik meg tudták szokni...) Ez a program a BASIC programok bevitelére szolgál, mely egy igen kényelmes szerkesztővel történik (természetesen a szintaktikai ellenőrzés sem marad el). Nem csak gépelni lehet, de a vágólapról be is másolhatunk listákat. Az ezen az oldalon látható programlistákat tehát ne kezdjük el begépelni, inkább másoljuk be! A TOOLS menüben TAPE CREATOR-t is találunk, a kész programot tehát rögtön .TAP file-ba menthetjük!
A bevitt programot rögtön ki is próbálhatjuk a program ugyanis emulátort is tartalmaz.

BASin

winTZX 0.9c2
Ez a program azoknak hasznos, akik a letöltött programokat nem emulátoron, hanem "igazi" Spectrum-on szeretnék futtatni! A program számtalan formátumot ismer: TZX, TAP, BIN (EmuZWin dump file), MDR (Microdrive file). A programot nem csak Spectrum tulajdonosok használhatják, hiszen ismeri a ZX81 (P), a C64 (t64, prg, p00), Amstrad (tzx, cdt) és az Atari ST (st, msa) formátumait is!
A betöltött file-t nemcsak magnóra vehetjük, elmenthetjük WAV, VOC, TZX, CSW formátumban is. Így semmi akadálya, hogy kedvenc programjainkat CD-ről töltsük be gépünkbe... Tapasztalat, hogy a "rázósabb" TZX-file-okkal (trükkös másolásvédelem, turbo) meggyűlik a baja, érdemesebb a TAP file-okkal próbálkozni!

winTXZ