Sir Sinclair

1940-et írtak, a németek teljes gőzzel törtek előre Európa nyugati része felé, a Brit-szigetek irányába. Ekkoriban egy Richmond nevű kisvárosban élt Bill Sinclair és felésége, Thora. Elsőszülött gyermeküknek, Clive-nek az élete kezdetben a háború szörnyűségei miatt elég keserves volt. Richmondi házukat lebombázták, új helyre kellett költözniük. Clive gyermekkori beceneve "Bambino" - amely a mai napig rajta maradt - onnan ered, hogy a születési anyakönyvi kivonatának betűjele "BAMB". Clive gyermekkorában már kiderült, hogy kivételes képességekkel rendelkezik: hároméves korában már felnőtthöz méltó hangsúllyal és kifejezőképességgel beszélt.
10 éves korában tanárai külön képzésre javasolták, ekkor már IQ mutatója az átlagosnál jóval magasabb volt. A fiatal Clive jó "koponyával" lett megáldva, 15 évesen képes volt a legbonyolultabb matematikai problémákat is a legrövidebb úton és idő alatt megoldani. 17. születésnapjára Clive a Weybridge-i St.George Iskolában folytatott tanulmányai mellett megszerkesztett egy mini-rádiót, amely nem volt nagyobb egy hagyományos öngyújtónál. Nem sokkal később egy újságíró megjósolta, hogy a Sinclar név még ismert lesz az emberek előtt. Ettől kezdetben féltek a szülők, de váratlanul Clive első unokatestvére beváltatta a jóslatot, területi, majd nemzeti vívó ill. atlétikai sikereket ért el - persze az újságíró nem így gondolta -. Clive nem volt sportember, bár indult a londoni és new york-i maratoni futóversenyen is, de számottevő sikereket a sport terén nem sikerült elérnie.
1962-ben Sinclair megalapította első cégét, a Sinclair Radionicsot. Tevékenységi köre elsődlegesen a matematikai alapműveleteket végző számológépek kifejlesztésére terjedt ki. Clive azonban sokrétű ember, az elektronikai termékek úttörő fejlesztője, ezen belül a miniatürizálás érdekelte különösen. Így az első terméke, egy rádiót és erősítőt tartalmazó készlet, melyet csomagküldő módszerrel értékesített. 1972-ben dobta piacra a világ első igazán apró méretű, zsebben hordható számológépét, az Executive-ot. A termék bevezetési ára akkoriban forradalmian alacsony, 79 font volt. Az első típusok az alapműveleteken kívül mást nem tudtak, s még kijelzőjük is LED dióda elven alapult. Rövidesen pénztárgépek kifejlesztését is elkezdték, az első széria a SINCLAIR CASH MB-... sorozatjelzéssel lett ellátva. Ahogy teltek az évek, úgy fejlődött az elektrotechnika is, maga után vonva a Sinclair termékek tökéletesedését. A zsebszámológépek egyre többet tudtak, megjelent a folyadékkristályos kijelző, s a pénztárgépek is memóriával lettek ellátva. A 70-es évek közepén már programozható Sinclair zsebszámológépek jelentek meg. Először csak 10-20, később 50-100 programlépés végrehajtására alkalmas gépekkel is találkozhatunk. A Sinclair gépek igazán nagy "robbantást" nem tudtak végezni a piacon, hiszen számos nagy amerikai cég (pl. a TEXAS INSTRUMENTS, HEWLETT PACKARD, stb.) hasonló konstrukciók tömeggyártásával terítette be a piacotm és elnyomta a "kicsiket."
A "csend" csak addig tartott, amíg 1979 júliusában Clive meg nem alapította a személyi számítógép-fejlesztéssel foglalkozó kísérleti kutatóközpontját, amely a "Sinclair Research Ltd." nevet kapta. Sok kísérlet, kutatómunka eredményeképpen született meg az első személyi számítógép prototípus, melynek Clive a családi nevet adományozta. Ettől a pillanattól kezdve indult el a Sinclair név a világhír felé a számítástechnikai körökben. Clive "meredek" dologra szánta el magát; tetszetős dobozba kerülő, -figyelemfelkeltő csomagolású gép mintadarabjait - mindennapos egyszerűséggel - szétosztogatta utcai járókelők között. Ez is tükrözte kreatív gondolkodásmódját. Pályafutásának felfelé ívelő szakasza itt kezdődött. Rövidesen két megtisztelő cím is elterjedt róla: "Az év üzletembere" cím védője és "Az évtized számítástechnikai személyisége" lett.
Az első produkciója a ZX-80 volt, amelyet hamar követett utódja, a ZX-81. Az emberek szinte el sem hitték, hogy Z-80 mikroprocesszorral működő gépet 100 Font alatti áron is megvehetnek, hiszen ezt eddig 500 Font alatt nem tehették meg. A nagy siker láttán amerikai megrendelők is érkeztek. Igaz csak némi módosítással vették át a ZX-81 alapgépet, és TIMEX néven a gép hamarosan a tengerentúlon is ismert lett.

Elérkezett a "robbantás" éve 1982: piacra került a SPECTRUM. Óriási Sinclair dömping indult meg: a gép először 16, majd ezzel párhuzamosan 48K-s változatban a világ szinte minden részén gomba módra kezdett szaporodni.
Anyja szemében csak akkor vált igazán megalapozottá az újságíró egykori kijelentése, amikor Clive a munkásságáért elnyerte a lovagi címet. A lovagi cím átadására 1983-ban - a Királynő születésnapjának tiszteletére megrendezett ünnepségen - került sor. Akkor a "Sinclair Research Ltd." főnöke már milliomos volt, tevékenységével meghatározta az egész szigetország számítógépes gondolatvilágát.
Egy újabb év elteltével megszületett a QL, amely már nem volt akkora siker, mint elődje, de - immáron Sir - Clive még mindig nem panaszkodhatott. Párthuzamosan viszont új dologba vágott bele: a C5 típusú elektromos autó kifejlesztésébe. Ekkor még nem sejthette; hogy ez meghatározza későbbi pályafutását. Megrendelései voltak; s a kísérleti időszak után a C5 mát futott az utakon. Bár a jármű a brit piacon megbukott, néhány tengerentúli országban szívesen fogadták, és ma már klasszikus ritkaságnak számít.
 

A QL átmeneti kudarca és a felhasználók igénye alapján a tervező stáb - Sir Clive vezetésével - úgy gondolta, hogy a lehetséges legjobb megoldást' ha egy ötvözött gépet hoznak létre: így született meg a Spectrum 128K. Ugyanebben az évben 1985-ben legyártották a milliomodik Spectrumot is (amelynek közben módosított "+" jelű változata is forgalomba került). A jubileumi példány ünnepi külsőt kapott: hófehér dobozban, aranyozott billentyűkkel adta át a gyártó - ezrek jelenlétében - Sir Clive-nak a Skót Nemzeti Csarnokban.
Elérkezett 1986, ami rosszul indult: a rendelések visszaestek, a központi vevők raktárai "dugig" voltak a Sinclair gépekkel, nem beszélve az egyéni érdeklődés csökkenéséről. Ez kihatott a termékárak csökkenésére is. A C5 típusú elektromos autó konstrukciós, valamint üzlettaktikai hibáiból adódóan a cég a versenytárgyalásokon alulmaradt, sőt az eredeti rendelők is visszamondták igényléseiket. A történtek alapján a céget nagy anyagi veszteség érte; s ebből a csávából még a 128-as megjelenése sem jelentett kiutat. Sir Clive eladósodott, az egyedüli megoldás a cég áruba bocsátása lett, és - az ekkor már felfutóban lévő AMSTRAD cég "főnöke" Alan Sugar szinte nevetséges kikiáltási árért megvásárolta a Sinclair Research Ltd.-t.

Tévedés lenne azt gondolnunk, hogy evvel a Sinclair gépek történetének vége. Ennek több oka is van: a meglévő géppark ettől még éppen olyan sikeres mint régen, a software-fejlesztők várhatóan a jövőben is készítenek software-eket Sinclair gépekre.
Az AMSTRAD cég a beolvadást követő időszaktól újabb "közös" típusok megjelenését segíti elő: Az AMSTRAD-SINCLAIR Spectrum 128 +2 gép 128 K-s; keménybillentyűs, beépített AMSTRAD magnóval rendelkezik; a legújabb +3 típus pedig már mágneslemezegységet is tartalmaz. A legújabb hírek szerint Sir Sinclair is új gépet fejlesztett ki, a Z-88-at (az említett típusokról a következő számokban még lesz szó), amelyet a Cambridge Electrone Ltd. forgalmaz. A gép nem viselheti a Sinclair nevet, hiszen azt az AMSTRAD megvette.

  Spectrum Világ 1. rész