Yucan

1989 - MicroHobby

akció, lövöldözős

Spectrum (48k)

A spanyol MicroHobby magazin 1984 és 1992 között jelent meg heti, kétheti, végül havi rendszerességgel. Akárcsak angol magazinoknál, itt is divatba jött, hogy az újság kazettamelléklettel jelent meg, így megkímélve az olvasókat a BASIC programok hosszú gépelésétől, és olyan programok is voltak a kazettán, melyeket eleve lehetetlenség lett volna begépelni, például az itt bemutatásra kerülő kellemes ki lövöldözést. Kár, hogy ez a módi idehaza nem terjed el.
A Yucan-tól persze nem kell csodát várni, de mindent összevetve jobb, mint egyik-másik kereskedelmi forgalomba került társa (hogy csak egy példát mondjak: Tomcat). Négy szinten keresztül kell keresztül repülnünk egy F14-es vadászgéppel, és hadakoznunk az ellenséggel. A küldetésre egy repülőtérről felszállva indulunk és minden szint végén leszállunk (automatikusan) jutalompontot, jutaloméletet és bombákat vételezni. Repülőgépünk gépágyújához végtelen számban van javadalmazva a lőszer, bombából viszont összesen 2 darabot kapunk. Ez a bomba igen szimpatikus darab: ha az ENTER megnyomásával kioldjuk, minden, a képernyőn lévő ellenség és lövedékük megsemmisül. Az viszont meglepő, hogy egy F14-re csak két darab fér fel, kár.
Ellenfeleink többsége egyetlen találattal megsemmisíthető, van pár bombázó, ami hátulról támad és csak több lövéssel lőhető szét. Ezek a bombázók néha egy YUCAN feliratú emblémát hagynak maguk után, amit felvéve kiegészíthetjük bomba-készletünket. Így is csak maximum 3 darab bombát gyűjthetünk össze. A földi járművekkel és tereptárgyakkal nem tudunk ütközni, ideértve a nagy darab csatahajókat is, ezeket megsemmisíteni sem tudjuk.
A kazettamelléklet jellegből következtetve ne csodálkozzunk, hogy a negyedik szint végén elismerés gyanánt mindössze egy kódot kapunk, amit vélhetően a szerkesztőségnek kellet visszaküldeni.

Betöltés után először repülőgépet kell választani (csak festésben különböznek), majd irányítást: billentyűzetet, vagy KEMPSTON illesztőt választhatunk. Bár ezt majd a menüben is megtehetjük, de ha billentyűzetet szeretnénk használni, azt csak itt lehet definiálni, a menüben már nem! (Az alapértelmezett kiosztás elég borzalmas: O - balra, P - jobbra, Q - fel, A - le, ENTER - tűz, 1 - bomba). A fergeteges digi hang és fényshow parádét a SPACE-el nyomhatjuk el...

Örökélet: POKE 46074,0; POKE 46081,183
Végtelen bomba: POKE 49872,182; POKE 49877,0