Yucan

1983 - Virgin Games Ltd.

ügyességi

Spectrum (16k)

Egy - kezdetben öt fős - ellenséges ejtőernyős egységgel kell átjutni az ellenséges területen. A játék két részből áll:

Az első részben legalább három embert át kell juttatnunk egy 4 sávos országúton, ahol katonai járművek haladnak tömött sorokban, a la Frogger. A kamionok senki kedvéért nem lassítanak, egyetlen pihenőhely az úttest közepén, a választóvonalon van. A feladat könnyűnek tűnhet, valójában irreálisan nehéz, majdnem játszhatatlan. Ráadásul a hátrálás szóba se jöhet egy elit ejtőernyősnek, így csak jobbra-balra és előre tudunk mozogni.

Ha legalább három ejtőernyős átjutott az úttesten, egy kerítéssel körülvett aknamezőn kell átevickélnünk, fémdetektorral a kezünkben. A jobb alsó sarokban látható "radarképen" láthatjuk az aknák (véletlenszerű) elhelyezkedését. Természetesen felrobbanunk, ha aknára lépünk, vagy ha túl sokszor megyünk neki a kerítésnek, vagy egy fának (a rezgéstől beindul valamelyik közelebbi akna). Emellett egy lila őr (???) is járőrözik az aknamezőn (?????), akit szintén el kell kerülnünk. Akárcsak az első jelenetben, most sem tudunk hátrálni. Ha egy emberünket elveszítjük az úttesten átjutott három ember közül,még valakit át kell hozni az úttesten. Ha három ember átjut az aknamezőn, kezdődik elölről a "móka".
Pontot minden egyes előrefelé megtett lépésért kapunk.

A teljesen noname Oz Software csak pár említésre sem méltó programot készítettek egy éves fennállásuk alatt, köztük ezt. A programot a Virgin Games adta ki 7.95 fontos áron, ami akkoriban is drága volt, pláne ezért: A sprite kezelés csapnivaló, katonánk villog, és a második részben csak úgy fér át a kerítés átjáróján, ha előbb ellenkező irányba fordulunk, mint amerről legutóbb oldalra mozogtunk, majd utána lehet feljutni. A korabeli választék közepette mégis jutott a szaksajtónak elismerő szava, dicsérték a grafikát és a játszhatóságot is...

Irányítás:
1 - balra, 2 - jobbra, 0 - előre.