Yogi's Great Escape

1990 - Hi-Tec Software Ltd.

ügyességi

Spectrum (48k)

Újabb tél telt el, és a tavasz első napsugaraival Yogi Bear - aki hazánkban Maci Laci néven ismert - is felébredt téli álmából. Csillogó szemekkel várta a Jellystone Park első látogatóit, pontosabban azok elemózsiás kosarait. Kedvenc elfoglaltsága ugyanis az ártatlan látogatók elemózsiás kosarainak dézsmálása. Ranger Smith azonban rossz hírt közöl vele: a Parkot bezárják, és az összes állatot állatkertbe szállítják. Maci Lacinak ez az ötlet a legkevésbé sem tetszik, ezért elhatározza, hogy megszökik a parkból, és eljutván Washingtonba magától az Elnöktől kér jogorvoslatot.
Hősünk viszontagságos kalandjait igazán nem bonyolította túl a Hi-Tech, hisz egy egyszerű platform-játékra futotta. Utunk hat nehézségi szinten vezet keresztül, melyeket két részletben tölt be a gép. Feladatunk igazán egyszerű: kikerülvén az akadályokat, jobbra haladva elérni a szint végét meghatározott időn belül. Különösen figyeljünk a leszakadó hidakra, és a futószalagokra. Természetesen a szakadékokba sem szabad belezuhannunk. Ellenfeleink is akadnak szép számmal: vadászok, indiánok, kígyók, pókok, szellemek, madarak, denevérek. Fegyverünk nincs, át kell ugornunk őket!
A pályákon fellelhető piknikes kosarak, almák, hamburgerek, sült csirkék felvételével juthatunk darabonként 100 ponthoz. Érdekes ötlet, hogy láthatatlan (elrejtett) tárgyakba is belebotolhatunk, darabonként 250 pontért. Ezeken felül egy kiegészítő feladatot is teljesíthetünk: az első pályán 6 darab Yogi autó alkatrészt, a harmadikon 6 db pénzeszsákot, és az ötödik szinten 6 darab cowboy sapkát összegyűjtve 7500 ponttal leszünk gazdagabbak. (Az összegyűjtött darabkákat a játékképernyő alatt, bal oldalon láthatjuk. A 2, 4, 6 szinten az összegyűjtendő darabkák helyén egy Maci Laci portrét láthatunk.)
A hatodik szinten megváltozik a játékmenet: Itt már egy léghatóval repülünk a város felett, a madarakat kikerülve kell eljutnunk az Amerikai Egyesült Államok elnökének rezidenciájához. Elérvén a célunkat az Elnök ígéretet tesz, hogy a Jellystone Park sohasem fog bezárni.
Az időre nagyon kell figyelni, mert az időlimit szoros (különösen a 6. szinten!) és ha lejár az időnk, vége a játéknak!

Irányítás:
A menüben választhatunk billentyűzetet, amelyet szabadon definiálhatunk is (alapértelmezés: Z - balra, X - jobbra, ENTER - ugrás, F - játék szüneteltetése), vagy KEMPSTON, SINCLAIR botkormány illesztőt.
Nagyon fontos, hogy az ugrás távolságát (a tűz gomb nyomvatartásával), és irányát tudjuk szabályozni. A léghajót irányítva értelemszerűen folyamatosan is nyomhatjuk az "ugrás gombot".

Térkép

Örökélet: POKE 33569,183