Xevious

1987 - US Gold

akció, lövöldözős

Spectrum (48k)

Enterprise

A Namco Coin-op játékának igen érdekes története van: még az emberiség kialakulása előtt, a Föld bolygót egy rendkívül fejlett civilizáció népesítette be. A jégkorszak beköszönte előtt azonban elhagyták a Földet, és más naprendszeren kívüli bolygókat kolonizáltak. Most visszatértek, és bejelentették jogosnak vélt igényüket a Föld bolygóra... A mi feladatunk, a támadók bázisának megsemmisítése.
Gondolom, ha vetnek egy pillantást a bal oldali képre a "régi motorosok" rögtön tudják miről van szó: Megyünk felfele, és lövünk mindenre. Bonyolítja a dolgot azonban, hogy a földi objektumokat csak lebombázni tudjuk, ehhez a tűz gombot nyomva kell tartani. A képbe felülről a szokásos "lufik" repülnek be, míg a földi objektumokból sem restek lőnek ránk. Azért megjegyzem, űrhajónk sem a legújabb formatervezés szüleménye! A játékban csak két nehézségi szint van, de azok jó hosszúak, és mindkettő végén egy bázist kell lebombáznunk.
A grafikát a Spectrum-verzióban nevezhetjük akár "szerénynek", de ennek előnye is van: A játék erénye, hogy lehet látni is valamit (nem úgy, mint például a Tomcat-ben.) Az Enterprise tulajdonosok egy fokkal könnyebb dolguk lesz (már annak, akit motivál a program 5 percnél tovább): ott valamivel lassabb a program, és talán a színkompozíció is szerencsésebb. A hangok az a tipikus Spectrum, zenére ne számítsunk. A játékot egy vagy két játékos játszhatja felváltva.

Irányítás:
Billentyűzet (szabadon definiálható)
KEMPSTON, SINCLAIR, CURSOR botkormány illesztő.
P - játék szüneteltetése,
CAPS SHIFT + BREAK - játék megszakítása.

Örökélet: POKE 53756,58