1987 - ACE Software

űrhajós, lövöldözős

Spectrum (48k)

A Xecutor a shoot-em-up játékok legjobb hagyományait követő játék. A játékmenet a szokásos, a grafika első osztályú! Méltó konkurenciája a vele "egykorú" Zynaps-nak! Az összetettnek éppen nem nevezhető történet egy bizonyos Zedar nevű önjelölt diktátorjelölt körül "bonyolódik", aki a galaxis kolonizált világoktól távol eső szektorában építi csillagflottáját, amivel megdöntheti a nagyszerű világrendet, stb, stb. Mi egy Mark-7 típusú egyszemélyes felderítő űrhajóval végzünk felderítő repülést, amikor beleütközünk Zedar flottájába. Felderítő űrhajónk fegyverzete meglehetősen szerény kapacitással bír, így a kilenc zónán keresztül zajló küzdelem nem kecsegtet sok kilátással...
A játékmenet az ilyen játékoknál szokásos, viszont érdekes lehetőség, hogy egyszerre akár két játékos is játszhatja a programot. Így egy kicsit könnyebb dolgunk lesz, és a két játékos űrhajója sem törik össze, ha "összemennek". Az űrbázis falairól ránk tüzelő ágyúk, valamint minden megsemmisített támadó kötelék egy villogó pontot hagy maga után, melyeket összegyűjtve fegyverrendszerünk hatékonyságát fokozhatjuk. Vigyázzunk azonban, a villogó pontokat meg is tudjuk semmisíteni! Természetesen arra is vigyáznunk kell, hogy ne ütközzünk "terepakadálynak". Sajnos ha elveszítjük egy életünket, búcsút mondhatunk a megszerzett extra-fegyverzetnek, még szerencse, hogy a szintet nem kell elölről kezdenünk!
Összesen 9 zónán kell keresztül verekednünk magunkat (nem valószínű, hogy sikerül...), minden zóna végén meg kell küzdenünk egy "nagyobbacska" űrhajóval. Itt egy kis "nehezítéssel" próbálták a programozók "érdekesebbé" tenni a dolgot, ugyanis először a szárnyakra szerelt zöld páncélzatot kell darabonként lelövöldözni az ellenségről, miközben ő is vadul lő ránk! A leszakadó roncsdarabok "véletlenül" persze mindig pont felénk zuhannak, így azt is kerülgetnünk kell. Ha az űrhajót már megszabadítottuk a zöld páncéltól, már egy pár lövéssel megsemmisíthető. Megjegyzendő, hogy minden zóna végén más színű és alakú űrhajóval kell megküzdenünk, így csak az első zóna végén zöld a páncél. Ennek ellenére nem kell megijedni, mindig egyértelmű lesz, hova kell lőni!
Talán a mellékelt képeken is látszik, hogy a grafikát csak dicsérni lehet, sajnos azonban a játék annyira nehéz, hogy sok sikerélményt nem ad a játszani vágyónak. Persze jobb eredményt érhetünk el, ha "betanuljuk" a pályákat, de nem valószínű, hogy lenne erre bárkinek is kitartása...

A menüben, a '3' megnyomása után (DEFINE CONTROLS) választhatjuk ki a kívánt irányítást mindkét játékosnak. Billentyűzet, KEMPSTON és SINCLAIR illesztő közül választhatunk. Ha SINCLAIR illesztővel rendelkezünk, természetesen mindkét játékos irányíthatja űrhajóját botkormánnyal! Az alapértelmezett billentyűkiosztás a következő:

1. játékos   2. játékos
X - balra   N - balra
C - jobbra   M - jobbra
W - fel   O - fel
S - le   K - le
Q - tűz   P - tűz
T - játék szüneteltetése

Örökélet az 1. játékosnak: POKE 54017,0
Örökélet a 2. játékosnak:   POKE 53538,0
Sérthetetlenség az 1. játékosnak: 47216,201
Sérthetetlenség a 2. játékosnak:   47320,201