World Cup Football

1984 - Artic Computing Ltd.

sport, foci

Spectrum (48k)

Enterprise

 

Sajnos a Spectrum-ra nem sok jó minőségű fociprogram született, de még a legjobbak is elmaradnak a C64-es fociprogramoktól. Ez elsősorban az attribútum grafika korlátainak köszönhető. Ebben a szegényes felhozatalban az egyik első, korai (értsd: elrettentő) "próbálkozás" az Artic Computing alábbi programja, melyet inkább a "történelmi hűség" kedvéért érdemes megnézni, játszani vele már nem annyira javasolt...
A játékban a világbajnoki döntőn vehetünk részt, egy, általunk kiválasztott nemzet válogatottját irányítva (a Magyar Válogatott sajnos nincs a választható csapatok között). A döntőben 16 csapat vesz részt, vagyis a nyolcaddöntőkkel kezdődik a játék, a küzdelem kieséses rendszerben zajlik. Nem hibázhatunk tehát, mind a négy mérkőzést meg kell nyernünk, hogy világbajnokok legyünk. A játék indítása után először meg kell adnunk a játékosok számát, ez 1-9 között lehet. Ez azt jelenti, hogy a résztvevő 16 csapat közül max. 9-et irányíthat játékos, természetesen ha egy mérkőzés mindkét csapatát egy-egy játékos irányítja, egymás ellen mérkőzhetünk meg. Ezután a játékosok sorban csapatot választhatnak magukat. Mindkét választási opcióban a kurzormozgató billentyűkkel tudunk navigálni, kiválasztás: ENTER.
Ezt követően kivonul a pályára a két hatfős csapat (5 mezőnyjátékos, egy - a gép által irányított - kapus), majd kezdetét veszi a "mérkőzés". Sajnos a kivitelezés rendkívül primitív: a sprite-ok eltűnnek egymáson, a labda alig játszik, ha játékoshoz kerül. A zene azon kívül, hogy teljesen felesleges, idegesítő is (szerencsére ki lehet kapcsolni). A gép botrányosan bután irányítja az általa vezérelt csapatot, de még így sem elég gyengén ahhoz, hogy gólt tudjunk lőni neki... A bedobás, kirúgás automatikusan megtörténik megadott irányba, függetlenül attól, hogy a pálya adott pontjának közelében van-e egyáltalán játékosunk. Mindig a labdához legközelebbi játékosunkat irányíthatjuk, aki ilyenkor el is színeződik. Az irányított játékosok között általában a legrosszabbkor vált a gép. Érdekesség, hogy az Enterprise átirat érezhetően gyorsabb, ami egy kicsit jót tesz a játéknak, de csodát ettől se várjunk...
A felső sorban bal oldalon láthatjuk az eredményt, jobb oldalon a hátralévő időt percben. (Az idő persze nem "valós időben" telik.) A menüben beállítási lehetőségünk nincs, sem a játék hosszát, sem a színeket nem tudjuk álltani.)
A vesztes csapat a mérkőzés végeztével elbúcsúzik a további küzdelemtől. Ha minden játékos irányított csapat kiesik, akkor is végignézhetjük a fordulók eredményeit, és megtudhatjuk ki lett a világbajnok. A menüben gyakorló módot is választhatunk, ebben egy vagy két játékos játszhat gyakorló mérkőzést (itt viszont az '1' vagy '2' megnyomásával állíthatjuk be a játékosok számát).

Irányítás:
A menüben választhatunk billentyűzetet, KEMPSTON (1. játékos) + billentyűzet, vagy SINCLAIR botkormány között. A billentyűzetkiosztást nem tudjuk beállítani:

1. játékos: A - balra, S - jobbra, 1 - fel, Q - le, alsó sor CAPS SHIFT-től, V-ig: rúgás
2. játékos: J - balra, K - jobbra, 0 - fel, O - le, alsó sor B-től SPACE-ig: rúgás

R - játék szüneteltetése,
Y - zene ki- bekapcsolása,
CAPS SHIFT + T - játék megszakítása.