Who Said That?

1987 - Tynesoft

ügyességi

Spectrum (48k)

Egyszerű, de némi ötlettel fűszerezett ügyességi játék. A Tynesoft nevéhez ugyan nem fűződnek "felejthetetlen játékok", ehhez híven most sem kell csodát várnunk, viszont ezen programjuk ötletes kombinációja egy ügyességi- és oktató programnak, így a játszani kívánó lurkóra a koszon kívül egy csipetnyi műveltség is ragadhatott.
Feladatunk annyiból áll, hogy egy híres (angol nyelvű) idézet hiányzó (villogó) betűit kipótoljuk a képernyő négy sarkában felvehető betűkkel. Mindössze a szájhoz sétálva (amiből kivesszük a betűket) fel kell vennünk a benne lévő betűt, majd a helyére vinni. A száj színére is figyelnünk kell, hisz az ezekből felvett betűt azonos színű villogó betűhelyre kell vinnünk. A betűkön nem tudunk átmenni, de a szavak közötti szóközön, ha elég szélesek, átférünk.
Természetesen egyéb bonyodalom is akad: A képernyőn megjelenő, véletlenszerűen mozgó kerekek könnyedén legázolhatnak, aminek ugyan sok jelentősége nincs, mert a program nem életeinket számolja, de "ellophatnak" a szövegből betűket és magukkal viszik. Ilyenkor a legalul látható szóróflakont felvéve, és a delikvenst lefújva visszaszerezhetjük a megkaparintott betűt. A szóróflakon persze csak korlátozott "lőtávolsággal" és tartalommal bír. (A SPRAY LEVEL kijelzőn mérhetjül le a palack tartalmát.) Sokat "lövöldözni"" nem érdemes, hisz a lefújt kerekek helyett hamarosan újabb jelenik meg, így csak a betűk visszaszerzésére érdemes használnunk a flakont. A flakont egyszerűen lerakhatjuk, ha odasétálunk egy szájhoz és helyette betűt veszünk fel, de egy felvett betűt csak a helyére tudunk lerakni!
Vége a játéknak, ha minden betű a helyére kerül, ilyenkor megtudjuk kitől származik az idézet. ha sokáig eredménytelenek vagyunk azonban, a program véget vet a játéknak! A program mindössze 6 idézetet (szintet) tartalmaz, de ez nem azt jelenti, hogy egyre nehezebb dolgunk van, hisz a z idézetek hosszúsága nem állandó, és a képernyőn guruló kerekek száma is korlátozott.

Irányítás:
A menüben billentyűzetet (O - balra, P - jobbra, Q - fel, A - le, I - tűz), vagy KEMPSTON, INTERFACE II illesztőt választhatunk.