Wacky Races

1992 - Hi-Tec Software Ltd.

ügyességi

Spectrum (128k)

A játék az azonos című rajzfilmsorozatból készült, melynek alkotói Joseph Barbera és William Hanna. A magyar címe Flúgos futam. És hogy mitől flúgos ez az autóverseny? Elég, ha végignézzük a versenyzőket: Bunkós testvérek (The Slag Brothers), Százszorszép Szepi (The Gruesome Twosome), Dilinger professzor (Professor Pat Pending), Lökös Max (Red Max), Dili Dolly (Penelope Pitstop), Pofabe törzsőrmester (Sergeant Blast and Private Meekly), Vágd Haza Rt (The Ant Hill Mob), Lüke Tóni (Lazy Luke), Laci maci (Blubber Bear), Merci Berci (Peter Perfect), Paplan Rómeó (Rufus Ruffcut) és Mitugrász (Sawtooth), Gézengúz Guszti (Dick Dastardly) és Mardel (Muttley). A rajzfilm legismertebb figurái kétségkívül Gézengúz Guszti és gonoszul vigyorgó kutyája Mardel, a játék folyamán is őket illetve a Sanda Ciklon névre hallgató autójukat irányítjuk. A játék szabálya, hogy nincsenek szabályok, így a versenyzők a legötletesebb trükkökkel próbálnak keresztbe tenne versenytársaiknak, mindezt a 300 dolláros fődíjért...

A játék a legkevésbé sem autóverseny, sokkal inkább egy egyedi Wonder Boy-szerű játék. Az eseményeket oldalnézetben látjuk, így feladatunk nem a kanyarok bevételére összpontosul, hanem az akadályok leküzdésére (hasonlóan a Kikstart-hoz), és az ellenfelek "kicselezésére".
Célunk természetesen, hogy ellenfeleink előtt érjünk a célba. A rajtnál csúnyán beragadunk, ellenfeleink először is utol kell érnünk őket. Időkeret nincs, de ha nem végzünk legalább a második helyen, kiesünk a további versenyből. Ha szakadékba esünk, azonnal elvész egy életünk, és a legutóbbi ellenőrzőponttól folytatjuk a versenyt. Ha a mozgó akadályokkal ütközünk, energiánk csökken, amely ha elfogy, szintén egy életünk vész el. (Energiánkat a bal oldalon látható piros-lila oszlopban láthatjuk.) Segítségképpen, a verseny közben felvehető szívek megszerzéséért viszont jutaloméletet kapunk. Járművünkkel tudunk gyorsítani-lassítani, sőt tolatni is, melyre szükségünk is lesz! Szerencsére ugratni is tudunk, így az akadályokat, szakadékokat át tudjuk ugrani, de az izgő-mozgó ketyeréket az autó elejére szerelt lándzsával is semlegesíteni tudjuk (tűz gomb). Ellenfeleinket nem tudjuk átugratni, csak a lándzsával tudjuk "kicselezni" őket. Érdemes tudni: gyorsítani-lassítani akár ugratás közben a levegőben is tudunk!
Ha célba értünk, újabb feladat vár ránk: Mardel-t irányítva kell a megadott számú csapdát összegyűjtenünk, megszabott időn belül. Ezeket a kérdőjeles dobozok rejtik, melyeket úgy tudunk kinyitni, ha alulról nekik ugrunk. természetesen sokkal több doboz van, de amelyik nem rejt csapdát, azért is kapunk 200 pontot, tehát ezekért is érdemes sietni. A második szinttől már figyelnünk kell arra is, hogy a ládákat megfelelő sorrendben nyissuk ki, ugyanis vannak olyan dobozok melyeket csak egy alatta lévő dobozra ugorva tudunk elérni.
A versen összesen hat futamból áll, ha megnyerjük az utolsó futamot is, a program gratulál nekünk a győzelemhez. Összességében igen szórakoztató a játék, igaz a monokróm grafika néhol kimondottan rosszul mutat (pl. a második szinten) de humoros. Kár, hogy a játék nagyon nehéz, ha eredményt akarunk elérni, alaposan be kell tanulnunk a pályákat!

Irányítás:
Választhatunk billentyűzetet (Q - ugrás, P - gyorsítás, O - lassítás, SPACE - lándzsa), vagy SINCLAIR botkormányt.
G - játék újraindítása, T - játék szüneteltetése / folytatása.
A letölthető verzióban kérhetünk örökéletet, örökidőt, végtelen életet.