Vigilante

1989 - US Gold Ltd.

akció, verekedős

Spectrum (128k)

A játék New York-ban játszódik, a közeli jövőben (illetve most már múltban), 1994-ben. Közbiztonság gyakorlatilag nem létezik, az utcákat bandák uralják. A történet meglehetősen egyszerű: barátnőnket kell kiszabadítani, akit elrabolt egy banda. Meglehetősen sablonos tehát a történet, mely éppen elég egy coin-op konverzióhoz. A játékmenet szintén nevezhető "szokványosnak": 5 szinten keresztül kell jobbra haladva elpáholnunk a ránk támadó bandatagokat, majd a szint végén egy nagydarab bandavezérrel kell megküzdenünk. Az ötödik szint végén találkozunk megkötött barátnőnkkel.
A játék folyamán elég sokat kell tehát verekednünk, nézzük át főhősünk képességeit:

jobbra / balra futás   tűz + jobbra / balra rúgás fejre
le legugolás   tűz + fel felugorva rúgás fejre
fel felugrás   tűz + jobbra / balra - le legugolva lábsöprés
jobbra / balra - le legugolva ütés hasra      
jobbra / balra - fel felugorva ütés fejre      

Fontos tudni, hogy a levegőben is megfordulhatunk rúgás közben, így egy felugrással két irányba is tudunk rúgni. Erre szükség is lesz, mert ellenfeleink általában egyszerre két oldalról rontanak ránk. Javasolt egyébként legugolva "hasra dolgozni", mert így nyújtjuk a legkisebb támadási felületet. A képernyő tetején látható piros sáv (PLAYER) jelzi energiánkat. Minden sérülés energiánkat csökkenti. Ezalatt sárgával a szint végén ránk váró bandatag (ENEMY) energiáját láthatjuk. Sajnos a szintek teljesítése után sem töltődik fel az energiánk!
A bandatagok között van masszívabb darab, és olyan aki kevésbé bírja a gyűrődést. Valaki bottal támad, valaki puszta kézzel. A legtöbb gondot kétség kívül a pisztollyal lövöldöző bandatagok fogják okozni, akik nem spórolnak a lőszerrel, ha rólunk van szó (miután kilőtték a tárat, kihátrálnak). A lövések elől le kell gugolnunk, maximális energiával is "kifekszünk" két találattól! A földön találhatunk fegyvereket is, melyeket a 'le' billentyűvel felvéve vehetjük kézbe. Ekkor egy rövid ideig (vagy amíg el nem veszítjük egy életünket) fegyverrel hadonászhatunk, amivel nagyobbat sebezhetünk.
Sajnos hiába állunk meg egy helyen, a bandatagok végtelen özöne rohan ránk folyamatosan, így inkább érdemesebb gyorsan végigrohanni a pályákon. Ez már csak azért is célszerű, mert a feladatot időre kell teljesítenünk. Az idővel egyébként nem szokott gond lenni, jóval hamarabb lemészárolnak a bandatagok, mintsem hogy elfogyna... A szint teljesítése után viszont megmaradt időnk után jutalmat kapunk.

A játékot irányíthatjuk billentyűzettel (Q, A, O, P, M), vagy Sinclair, Kempston botkormány-illesztővel. A menüben kiválaszthatjuk azt is, hogy színesben vagy monokrómban szeretnénk látni az eseményeket (egyik esetben sem fogunk többet látni...)

Örökélet: POKE 48735,0
Végtelen energia POKE 48713,201
Nem fogy az idő: POKE 38233,0