Vallation

2016 - Sokurah

akció, lövöldözős

Spectrum (48k)

A Vallation nem titkoltan Cybernoid-klón, eredetileg C64-re készült 2013-ban, ezután készült el a Spectrum verzió. A történet szerint főhősünk - foglalkozását tekintve űrpilóta - űrkalkózok fogságába kerül, miután űrhajóját és a pilótát elrabolják. Egy alkalmas pillanatban azonban sikerül megszöknie cellájából, és ellopnia egy - hogyhogy-nem - teljes fegyverzettel felszerelt, menetkész vadászgépet. A feladat egyértelmű: végigrepülve a kalózok űrbázisán, elmenekülni.
A játék vitathatatlanul nagyon hasonlít a Cybernoid-ra (értsd: kimondottan szépen néz ki), de a játékmenet sokkal egyszerűbb, mondhatni monotonabb: Űrhajónk egyetlen fegyverrendszere végtelen energiával rendelkezik ugyan, és ha nyomva tartjuk a tűzgombot impozáns tűzgyorsaságról ad tanúbizonyságot, de gyenge: csak a repkedő vagy lebegő ellenfelek ellen hatásos, és azokba is sokat kell lőni, hogy elérjük a kívánt hatást. Mivel fegyverünk gyenge, érdemesebb inkább kerülgetni (úgysem számol pontot a program), elég kevés olyan ellenfél van, amit nem tudunk kikerülni. A legtöbb bosszúságot a rakéták fogják jelenteni: kilőni nem tudjuk, csak kikerülni, viszont nagyon gyorsak. A játék egyébként nem lenne túl nehéz, de rakéták alaposan megkeserítik a menekülni vágyók dolgát. Sokféle ellenfél, akadály egyébként nincs: ötféle repülő / lebegő ellenfél, ezek némelyike lő is ránk, a rakéták, és a lézersugár. Felvehető extrák nincsenek.
Az eredeti C64-es verzióban három nehézségi szint van, összesen 70 képernyő, Spectrum-on 4 szint van, összesen 101 képernyő. Visszafelé nem tudunk haladni, csak előre. Pár elágazás ugyan van, de csak a következő képernyőig. Minden szint végén a teleportba berepülve juthatunk a következő szintre, illetve a negyedik szint végén már a világűrbe. A program ilyenkor gratulál és vége a játéknak.
A játékképernyő alatt az életeinket jelképező űrhajók, a nehézségi szint, és a pálya sorszáma látható.

Irányítás:
A játék csak billentyűzettel játszható, de az szabadon definiálható.
Az alapértelmezett kiosztás a szokásos O, P, Q, A, SPACE.

Térkép