Turbo Boat Simulator

1988 - Silverbird Software Ltd.

akció

Spectrum (128k)

Enterprise

Annak idején ezt a játékot mindenki egy primitív lövöldözős játéknak nézte, mégse tudott benne senki semmi értelmeset elérni benne. Egy "harci motorcsónakkal" kell lövöldözni. Gyorsan elindultunk jobbra felé, de hamar a hosszúkás, de az apró tavacska túlsó végébe érkeztünk és nem történt semmi. Unalmas is volt, sem sokat próbálkoztunk vele. Nos, abban nem is tévedtünk, hogy egy elfuserált, primitív lövöldözős játékkal van dolgunk, de a készítők ez csavarral próbálták bonyolítani a dolgunkat, amire persze leírás nélkül igen kevesen jöttek rá: a képernyőn véletlenszerűen áthaladó repülőgépek által ledobott szürke dobozokból kell az előírt mennyiséget összegyűjteni!
Nos a meglehetősen szűk tavacska bal sarkából indulunk az akcióra. Ténykedésünket ellenséges tengeralattjárók, helikopterek és rakéták nehezítik. Igazából csak annyi a dolgunk, hogy keressünk egy vastagabb szakaszt a tavacskán, ahol rendszeresen érkeznek a repülők. Ezeket szerencsére nem tudjuk lelőni, sem a szürke dobozokat, nyugodtan nyomva lehet tartani a tűzgombot... (A dobozok egyébként a történet szerint térképdarabkákat tartalmaznak, amik a hazafelé vezető irányt mutatják.) A repülőgépek nem csak a dobozokat dobálják, hanem fekete aknákat is (ld. első kép). Ezek kerülendők, de még célszerűbb lelőni. Hogy hány dobozt gyűjtöttünk eddig össze, és összesen hány darabot kell, a PARCELS kijelző mutatja. Ha megszereztük az előírt mennyiséget, mindenféle körítés nélkül a következő szinten találjuk magunkat.
Az ellenséggel való ütközések, és a találatok csak az energiánkat fogyasztják 100 pontonként (kezdetben 900 pont energiánk van, ezt a POWER kijelző mutatja). Ha a szikláknak, partnak ütközünk, motorcsónakunk azonnal felrobban! A kihelyezett ugratókon viszont átrepülhetünk egy-két akadályt. Ennek egyébként abszolút semmi értelme nincs, mert pontot úgysem kapunk érte, és a pályák is úgy vannak tervezve, hogy jó eséllyel akadályba esünk bele.

Összességében a program annyira felesleges volt, minta címben szereplő TURBO és SIMULATOR szócska, hisz száguldozni úgysem nagyon lehet a szűk átjárók között, sőt leginkább egy helyben kell keringeni. A "szimuláció" is legfeljebb annyit jelent, hogy a csónakunk csak akkor tud oldalra kitérni, ha közben haladunk is. A játék unalmas, a nehézségi szintek sem jelentenek semmi változatosságot (csak több az ellenség és a megszerzendő doboz). Sőt, az utolsó 8. szint után újra az első jön, tehát a hazafelé vezető út keresése a megszerzett térképdarabokkal is teljes kudarcba fullad...

Irányítás: Billentyűzet (O, P, Q, A, SPACE), SINCLAIR, CURSOR, KEMPSTON illesztő. A billentyűzet definiálható.
X - játék szüneteltetése (folytatás: tűz, kilépés: Q).

CHEAT: szüneteltessük a játékot, majd a T megnyomásával a következő pályára léphetünk.

Térkép