Tranz Am

1983 - Ultimate Play The Game

akció

Spectrum (16k)

Enterprise

A posztapokaliptikus történet 3472-ben játszódik, amikor az általunk ismert civilizációnak már csak a kevés megmarad romja létezik. Az egykor hatalmas amerikai kontinens kopár föld, egy elhagyatott hely a sivatagban. A legnagyobb kincs a benzin, törvény nem létezik, stb., stb. A többit mindenki el tudja képzelni, aki látott már Mad Max filmet. Egy rendkívüli sebességre képes piros autóval indulunk újra a hajdani USA területén, hogy megkeressük és megszerezzük a 8 darab Ultimate kupát.
Autónk rendkívüli képességekkel rendelkezik: 400 mérföld/óra sebességre is képes és ehhez még utakra sincs szükség, keresztbe kasul száguldozhatunk kedvünkre miközben keressük a kupákat. Tereptárgyak azért vannak, ezeket ki kell kerülnünk, mert autónk azért nem törhetetlen. Egy fekete és egy fekete autó is a nyomunkban vannak, akiknek minden vágya, hossz összetörjék az autónkat. Az ütközés egy életünk elvesztését vonja maga után. A játéktér széle nincs jelölve, ha elérjük, visszapattanunk róla, de autónk nem sérül.
Persze üzemanyagra még egy ilyen különleges autónak is szüksége van, amit időnként pótolnunk kell, nehogy kiürüljön a tank. Erre szolgálnak az első képen látható lila benzinkutak. Minden benzinkút egy-egy hajdani nagyvároshoz köthető, amikor a benzinkút közelébe érünk, a játékképernyő alján megjelenik, melyik városhoz érkeztünk, segítendő a tájékozódást az amúgy hatalmas játéktéren. Elegendő csak áthajtani benzinkúton, egy pillanat alatt teletöltjük az üzemanyagtankunkat. Arra is figyelnünk kell, nehogy túlmelegedjen a motor! Ha ez mégis megtörténik, autónk sebessége lecsökken, mindaddig, amíg a motor le nem hűl kicsit. Eközben persze nehezebb kicseleznünk a minket üldöző két autót. Az, hogy autónk milyen sebességgel haladhat, anélkül, hogy a motor túlmelegedne, attól függ, hogy északabbra (hűvösebb helyen) vagy délebbre (melegebb időben) autózunk éppen.
Ha elveszítjük egy életünket, a program esetleg közli velünk, hogy most éjszaka fogunk autózni, de ez csak annyiból áll, hogy a háttérszín feketére változik.

A baloldalon látható "műszerfalon" legfelül a játékidőt (TIME) láthatjuk, alatta sorban az eddig megtett távolságot mérföldben (MILES), egy kistérképet, amin a benzinkutak vannak bejelölve, egy "radart", melyen a közelünkben lévő autók helyzetét láthatjuk, emellett az eddig megszerzett serlegek számlálója van. Ezalatt a sebességmérőt, üzemanyagszint jelzőt, és motor hőmérséklet jelzőt láthatunk, legalul pedig életeink számát jelzi ki a program.

Iráynítás:
A menüben billentyűzetet, vagy KEMPSTON illesztőt választhatunk. A billentyűzet nem definiálható:

Z, C, B, M - fordulás balra,
X,V,N, SYMBOL SHIFT - fordulás jobbra,
Q - P - gyorsítás,
A - L - lassítás,
CAPS SHIFT - játék szüneteltetése.

Örökélet: POKE 25445,0