1986 - Ocean

repülőgép szimulátor

Forrás:
Spectrum Világ 10. rész

Spectrum (48k)

Enterprise

 

Ez a vadászrepülőgép-szimulátor egy nagysikerű film alapján készült. A kor legjobb amerikai vadászgépét, az F-14-est szimulálja. Kiemelkedő programozói teljesítmény, hogy a képernyő 'félbe van vágva' és ketten egymás ellen küzdhetünk a géppuskák és rakéták segítségével. Induláskor mindkét vadász egy anyahajó fedélzetéről startol. Játszhatjuk joystick-kal (Sinclair, Kempston, Cursor), vagy billentyűzettel is. A menüben a kurzorbillentyűkkel (6-7) haladhatunk, a kiválasztás az 'ENTER'-rel lehetséges. A játék 'SPACE'-re indul. Feladatunk az ellenséges repülőgép megsemmisítése. Nem kell komoly szimulátorra gondolni, a játék a levegőben kezdődik, a két repülőgép egymás közelében van. Vigyázzunk, nehogy a vad lövöldözésben összeütközzünk az ellenséggel, mert mindketten lezuhanunk.
A következő fegyvereket vethetjük be: géppuska (célkeresztje a szokásos kereszt alakú), rakéta (négyzet alakú célkereszt), vagy rakéta elhárító (nincs célkeresztje). Ha rakétát akarunk bevetni, hozzuk az ellenséget a célkeresztbe, várjuk meg, hogy a szaggatott sípolás folyamatosra váltson, ekkor befogtuk a célt, indíthatjuk a rakétát. Értelemszerűen, ha ránk lőnek ki rakétát (ilyenkor a radar villog), használjuk az elhárító rendszert. Ha a két gép közel került egymáshoz, a rakétával elég nehéz befogni a célt (túl kevés ideig tudjuk a célkeresztben tartani), ilyenkor javasolt inkább a géppuska használata. Vigyázzunk a géppuskával, ha folyamatosan lövünk túlhevűl, meg kell várni, amíg lehül.
Ha valamelyik fél győz, kezdődik a következő "menet". A billentyűzet kiosztása a következő (feltéve, ha nem állítjuk át):
Funkció
1. játékos
2. játékos
gáz
A
L
fék
Z
SymbolS
fegyverváltó
CapsS
SPACE

A műszerfalon a következő jelölések találhatók:

 1. a gép helyzete: emelkedik vagy süllyed
 2. a gépágyú hőmérséklete
 3. üzemanyagszint
 4. ellenség helyzete: fölöttünk, vagy alattunk
 5. radar
 6. hajtómű teljesítménye
 7. fegyver állapot jelző: rakéta készültsége
 8. kiválasztott fegyver
 9. műhorizont
 10. magasság
 11. sebesség: az 1.00 a hangsebesség