Test Drive 2
The Duel

1989 - Accolade Inc

autóverseny

Spectrum (128k)

Enterprise

A Test Drive első része a C64 tulajdonosoknak lehet ismerős, a sorozat további részei már PC-n "hódítottak". A sorozat fénykora kétség kívül az első két rész volt, a 3 résztől kezdve drasztikus színvonalcsökkenés volt tapasztalható... Kevesen tudják, hogy a sorozat második részét Spectrum-ra is elkészítették. Szerintem ez volt PC-n a legjobb rész, kicsit aggódva töltöttem be a Spectrum változatot... Aggódalmaink csak tovább fokozódnak annak ismeretében, ha tudjuk, hogy az egész program egyszerre töltődik a memóriába, és 48K-s gépen is fut. Nyilvánvaló, hogy a programnak jelentős "karcsúsításon" kellett átesnie (fogalmazhatunk úgy is, hogy csonkításon), de a végeredmény minden várakozásunkat alulmúlja...
A játékban egy Porsche 959, vagy egy Ferrari F40 volánja mögé ülhetünk be, hogy őrült ámokfutásba kezdjünk az országutakon. A száguldozásban ellenfelünk is akad egy hozzánk hasonló eszement személyében. Betöltés után ki kell választanunk melyik autót kívánjuk vezetni (hmmm... PC-n egy "kicsit" nagyobb volt a választék.). A Q-A megnyomásával a számítógép által irányított versenyző autóját választhatjuk ki, az L-P megnyomásával a sajátunkat. Az ENTER megnyomásával juthatunk a menübe. Itt a következő lehetőségeink vannak:

  • Z - irányítás kiválasztása: billentyűzet (Q - balra, W - jobbra, L - gyorsítás, K - lassítás, SPACE - váltás), vagy Sinclair botkormányt választhatunk.
  • . (pont) - ellenfél kikapcsolása: CLOCK - nincs ellenfél csak az óra ellen versenyzünk, COMPUTER - van ellenfél.
  • K - L - nehézségi szint beállítása: nehezebb fokozatban manuális váltóval kell vezetnünk, és nagyobb a forgalom.
  • ENTER - játék indítása.

A játék szakaszokra van osztva. Minden szakasz végén egy benzinkútnál kell megállni. Célunk természetesen hamarabb megérkezni a benzinkúthoz, mint ellenfelünk. A második szinttől kezdve a rendőrökkel is meggyűlik a bajunk, akik nem nézik jó szemmel őrült száguldozásunkat. Szerencsére autónk fel van szerelve egy radardetektorral, így felkészülhetünk az út szélén álló rendőrautókra. Ha bármivel ütközünk elvész egy életünk. A játék véget ér, ha az összes életünk elvész, vagy a rendőrök háromszor elkapnak gyorshajtás miatt.
A képernyő tetején a céltól való távolságunkat láthatjuk mérföldben, és egy stoppert. A balról jobbra haladó rejtélyes pontok a mi, ellenfelünk és a közelben lévő rendőrautó helyzetét jelzi. A műszerfalon mindössze két kijelző látható: a sebességmérő, és egy digitális fordulatszámláló. A fordulatszámláló különösen fontos kijelző amennyiben manuális váltóval játszunk: ha a fordulatszám eléri a maximumot és nem váltunk, tönkretesszük a váltót (egy életünk elvész).
A játék sajnálatos módon irányíthatatlan. PC-n remekül működött az irányítás: a kormányon látható pont jelezi, mennyire fordítottuk el a kormányt. Az iránybillentyű megnyomásával fokozatosan tekerjük a kormányt az adott irányba, ha elengedjük a billentyűt, a kormány visszatér egyenesbe. Elvileg itt is ugyanígy működik az irányítás, gyakorlatilag azonban egyáltalán nem lehet érezni az autót. Egyszer olyan érzése van az embernek, hogy egy túlméretes kamiont vezet, a következő pillanatban mintha egy robogón ülnénk... Néha olyankor is összetörik az autó, amikor semmi sincs a közelünkben. Ellenfelünk "csal", simán átmegy a többi autón!

Örökélet: POKE 28174,0