Terra Cresta

1986 - Imagine Software Ltd

akció, lövöldözős

Spectrum (48k)

Enterprise

A játék pénzbedobós automatán kezdte pályafutását, a Moon Cresta folytatásának tekinthető. Itt már az emberiségre támadó gonosz idegenek planétája fölött repülve kell hadakoznunk. Maga a játék "szabványos" shoot'em up játék: repülünk felfelé, és lövünk minden repülőre és ágyútoronyra. Lézerfegyverünk a felszíni célokra és a repülőkre egyaránt hatásos (nem kell külön bombaszórással is foglalatoskodnunk). Fordítsunk különös figyelmet a számozott silókra, melyeket ha megsemmisítünk kirepül belőle egy alkatrész, melyet felvéve repülőnk tűzerejét tuningolhatjuk. (A felvett extráktól repülőnk kinézete is változik).
Ha űrhajónkra már több alkatrész is ráaggattunk, az ENTER megnyomásával az alkatrészek szétválnak és formációt alkotva repülünk egy rövid ideig. Ilyenkor tűzerőnk látványosan megnövekszik, sajnos azonban ezzel a lehetőséggel nem élhetünk akárhányszor!
Érdemes megemlíteni, hogy nem minden felszíni objektumot tudunk szétlőni, így a csillag alakú "épületet" sem, amelyben ugyan a lövedékeink elakadnak, de át tudunk rajta repülni (nehezebb szinteken az ágyútornyok sok esetben már ezek mögött rejtőznek). Az ágyútornyoknak és repülőknek meg van az a kellemes szokásuk, hogy hátrafelé is lőnek, és elég pontosan is céloznak! Valószínűleg mindenkinek a kedvencei lesznek azok a repülő óriásrobotok, melyek időnként belibbennek a képernyőre, és szórnak ránk mindenféle csúfságot. Ezeket csak jó sok lövéssel lehet megsemmisíteni, aki nem fejlesztette űrhajóját, azoknak gyakorlatilag semmi esélye...
Sajnos, ha elvész egy életünk, a szint elejétől indulunk újra! A játék így nagyon nehéz, még az örökélet sem segít rajtunk... A kivitelezés átlagos, de némi gyakorlás után elég jókat lehet szórakozni a programmal, bár hamar elfogy az ember lelkesedése, mert túl hamar jön a GAME OVER. Ezen még az sem segít, hogy 50000 pont elérésekor, és minden további megszerzett 70000 pont megszerzése után jutaloméletet kapunk.
A program indulásakor, és a játék befejeztével, amikor a program zenélget nekünk, az 'M' (Enterprise-on: 'N') megnyomásával foszthatjuk meg magunkat a kétes zenei élménytől, és léphetünk tovább a menühöz...

A játékot irányíthatjuk billentyűzetről és tetszőleges botkormányról is. Enterprise tulajdonosoknak ara kell figyelni, hogy ha a beépített botkormányt választják, a '0' megnyomásával tudunk lőni!

Örökélet: POKE 37798,190
Sérthetetlenség: POKE 38209,201