Super Tetris

1993 - Yunior Soft

Logikai

Spectrum (128k)

A Tetris szülőhazájában, Oroszországban született ez az egyedi ötleteket felvonultató klón. Az orosz szerzőpáros nem elégedett meg egy újabb, "szabványos" Teris játék elkészítésével, jónéhány érdekes újítást találunk a programban. A képekre tekintve is láthatjuk, hogy a látvány is kicsit szokatlan.

A játékmenet nem folyamatos, hanem az egymás után következő nehézségi szinteket kell teljesíteni. (A veremben már vannak előre elhelyezett elemek.) A feladatunk, hogy a megfelelő számú sort eltüntessük. Minden eltüntetett sor után megjelenik a jobb oldalon látható kép egy újabb sora. Ha kirakjuk a teljes képet, teljesítettük a feladatot. A képeken különböző ismert játékokból láthatunk jeleneteket. Az utolsó, 12. szinten nincsen kép, a játék - a hagyományos játékhoz hasonlóan - "kifulladásig", azaz a verem feltöltődéséig tart.
Nem csak a hagyományos alakzatok hullnak, hanem néhány "vadabb" formáció is, így (elvileg) nehezebb a játék. Véletlenszerűen, a következő alakzat helyett bombák jelennek meg, 2, 4, vagy 6 darabos csomagban. (Ezeket forgathatjuk is.) Minden egyes bombadarab egy "építőkövet" semmisít meg. A bombáknak azonban nem csak a "bontásban" van szerepe, hanem a veremben található speciális eszközök működtetésében is:

  • Az S betűvel jelzett elemek felrobbantásáért jutalom pontot kapunk.
  • A háromszögletű alakú akna a bombák hatására felrobban, és a környező elemeket is megsemmisíti.
  • A két irányba mutató nyíl az egész sort lebontja.
  • A gyémánt hatására egy 8 bombából álló "csomag" érkezik a következő alakzat helyett.

A játékkal maratoni hosszúságú "csatákat" lehet vívni, ugyanis a sebesség nem változik, a játék folyamán!
Szimpatikus, hogy a pontszámtáblát a menüben kimenthetjük, majd legközelebb visszatölthetjük.

Irányítás: a játékot billentyűzettel, vagy SINCLAIR interface-el irányíthatjuk. Ha botkormánnyal szeretnénk játszani, akkor is inkább érdemes a billentyűzet definiálását választani, mert a 'le' irányra került a forgatás, és a tűz gombbal ejthetjük le a testeket.
A SPACE megnyomásával bármikor megszakíthatjuk a játékot.