Super Cycle

1987 - US Gold

motorverseny

Spectrum (48k)

Enterprise

Egy 750 köbcentis motor nyergébe pattanva "élvezhetjük" a száguldást ebben a közepes színvonalú játékban. Elsősorban C64 tulajdonosoknak emlékezhetnek a programra, ahol egész kellemes játéknak számított. Nem valószínű azonban, hogy a Spectrum rajongók "hanyatt vágják magukat" a program láttán és félredobják a Super Hang-on-t... Azért ne legyünk szigorúak, előnye is van a játéknak: nem túl nehéz, mondhatni könnyű!
A versen szakaszokra osztott pályán zajlik. Ellenfeleink is vannak, de "szokás szerint" csak a terepakadály szerepét töltik be, a program nem tartja számon a helyezésünket. Egyetlen ellenfelünk az idő: a szakaszokat megadott idő alatt kell teljesíteni. A motor 3 fokozatú váltóval szerelt, az aktuális sebességi fokozatot a műszerfal közepén látható három lámpa jelzi (piros, sárga, kék). A műszerfal bal oldalán egy sebességmérő, a jobb oldalon egy fordulatszámláló látható. A váltó manuális, nekünk kell váltanunk a tűz + le/fel megnyomásával.
Ha kisodródunk a pályán kívülre és tereptárggyal (tábla, szikla) ütközünk, bukunk, és álló helyzetből kell elindulnunk. Ilyenkor a sebességi fokozatot nekünk kell visszaváltanunk! (A leglassabb, piros fokozatba nem érdemes visszakapcsolni!) Érdekes viszont, hogy a motor a pályán kívül sem lassul... Ha nem érjük el a célt megadott időn belül vége a játéknak. Érdemes megjegyezni, hogy a készítők nem vitték túlzásba a tereptárgyakat, így a célt jelző tábla ugyanolyan kicsi, mint a START-tábla, a "száguldás" hevében nem veszi észre az ember, ne csodálkozzunk tehát, ha minden látható ok nélkül el kezd lassulni a motor. Célbaéréskor jutalompontot kapunk megmaradt időnk függvényében, majd plusz időt kapunk a következő szakasz teljesítéséhez. Minden harmadik szint után bónusz-pályát kapunk, ahol ellenfél nincs, zászlókat kell gyűjtögetnünk némi jutalompontért cserébe. Nehezebb szinteken fokozza az "izgalmakat", hogy a pályán különböző akadályokat kell kerülgetni. Ezek vagy csak megdobják a motort, de olyan is van, amint elbukunk! Furcsa, hogy bár a program lelkesen számolja a pontszámunkat, ezt játék végén nem jegyzi meg sehol, nincs HI-SCORE tábla!
Érdekes, hogy bár a sebességet nem igazán lehet érezni a programban, a kanyarok nagyon hirtelen jönnek, érdemes figyelni a kanyarokat jelző táblákat (viszont nem minden kanyar előtt van tábla.) Mint már említette, a játék ennek ellenére nagyon könnyű, gyakorlatilag minden kanyart be lehet venni maximális sebességgel, és az ellenfelek kerülgetése sem okoz nagy gondot. A játék ideális szórakozást nyújt azoknak, akiket az orvos eltiltott az izgalmaktól!

A játék betöltése után a SPACE megnyomásával léphetünk a menübe (az ENTERPRISE verzióban a beépített botkormányt kell megmozdítanunk), ahol irányítás gyanánt billentyűzetet, (Z - balra, X - jobbra, R - gyorsítás, D - lassítás, R+5 - váltás fel, D+5 - váltás le), KEMPSTON, CURSOR, INTERFACE II botkormány-illesztőt választhatunk. Beállíthatjuk a játék nehézségét 3 fokozatban, ami azt határozza meg, mennyi időt kapunk egy szint teljesítésére.

Végtelen idő: POKE 33148,24