Strider

1989 - US Gold

Akció

Forrás:
Commodore Világ 5. rész

Spectrum (48k)

Idő: Anno Domini 2048. Hely: KA3AXCKAJA (bocs' nincs a karakterkészletben ciril "ja' betű - CoVboy) CCP. Az Evil Lord (fordítás talán nem szükséges) kiterjesztette hatalmát egész Eurázsiára és rettegésben tartja birodalmát. Csak egyetlen ember képes arra, hogy felvegye a harcot ellene: Hiryu Strider, a jövő utolsó nindzsája... - satöbbi, satöbbi, ilyen történetet valószínűleg már mindenki hallott. Az említett úriember szerepében természetesen magunkat köszönthetjük. Feladatunk dióhéjban: 5 szinten végighaladva ki keli irtanunk a szembejövő dolgokat (számos fajtájuk van). Strider feladatának végrehajtásához valami modern fegyvert visz magával: ez valami lézerkard-szerű dolog lehet, mindenesetre a 'tűz' gomb megnyomására egy fehér ívet húz körénk és megsemmisíti vele az ellenfelet. Minden kiirtható, ami mozog, lő vagy mozog és lő (ha elsőre nem sikerült, akkor több találat szükséges neki). Nagyobb szörnyeknél előfordulhat, hogy egy bizonyos részüket kell eltalálni (ezek általában a szintek végén vannak vagy átjárókat őriznek). Ha jó részt ütünk, akkor azt lemérhetjük pontszámunk emelkedéséből is. A felszereléshez tartozik még egy csákány is, amelynek segítségével Strider a függőleges falakon tud mászkálni vagy megkapaszkodik a magasabban fekvő szint alján és fel tud mászni vagy függeszkedve közlekedni. A joystick irányaihoz egészen érdekes mozgásfajták tartoznak: hanyattfekve közlekedés és hasonlók (majd mindenki kipróbálhatja magának a többit) - a szaltóval egy szomszédos szintre tudunk fel- vagy átugrani. Az egyes pályák teljesítéséhez megszabott időmennyiség áll rendelkezésre, valamint további nehezítés, hogy az ellenségek találatai rút kacajt varázsolnak a konkurencia arcára (főhősünkére kevésbé, mert fogyasztják az energiáját). A kúp alakú, fémszínű dolgok nem mozognak és nem is lőnek: ezek szétverésével egy E betűt illetve egy gyertyát kapunk, amelyek felvételével plusz energiát vagy életet nyerhetünk. A célhoz vezető úton a recept valahogy így hangzik: "Mindig jobbra és irts ki mindent, ami szembejön. Ha már abszolút nem akaródzik tovább jobbra, akkor fel vagy le. Ott majd vár valami..."
Hát igen, ez egy ilyen békés játék... Messziről látszik róla, hogy - akárcsak a US told mostanában megjelent újdonságai - ez is egy pénzbedobós játék számítógépes konverziója. Ezek mindig messzemenően kihasználják az adott gép hardware-ének lehetőségeit (szuper háttérgrafika, szépen animált és nagy sprite-ok, a hangok mondjuk felejthetőek), de van velük egy kis probléma: ha örökélet nélkül játszik vele az ember, akkor - sikerélmény híján - egy idő után nagyon mérges lesz a játéktól; ha örökélettel játszik, akkor meg halálra unja magát. A STRIDER is ebbe a kategóriába tartozik...

Irányítás:
INTERFACE II botkormány illesztő, vagy billentyűzet (Q - fel, A - le, O - balra, P - jobbra, SPACE vagy M - tűz, H - játék szüneteltetése / G - játék folytatása-)

 

Térkép