Starbusters

1986 - K'Soft Ltd.

űrhajós, lövöldözős

Spectrum (48k)

 

 

Újságmellékletként jelent meg a K'Soft 1986-ban már kissé idejemúlt játéka. Első ránézésre átlagos színvonalú Space Invaders klónnak gondolhatjuk és nem is tévedünk nagyot. Némi "turpisság" azért került a játékba.

  • Először az idegenek a "szokásos" formációban támadnak ránk. Pajzs azonban nincs és legalulra sem tudnak lejutni a szörnyek, igaz nem is tanácsolt annyira magunkra engedni őket. Ha az összes szörnyet elpusztítjuk az eddig kilőhetetlen fehér kocka lesz a főszereplő.
  • A második szinten a fehér kocka négy idegenné válik szét, akik a Galaxian-hoz hasonlóan cikáznak a képernyőn, ráadásul elég gyorsan. Ezt a kunsztot négyszer kell megismételni.
  • A harmadik szintet vitathatatlanul a Centipede ihlette: egy kígyót kell elpusztítanunk. Ha nem a kígyó fejét vagy legvégét találjuk el, a kígyó a találat helyén kettéválik. A kígyó sem tud legalsó sorba lejutni, viszont lőni annál inkább... Ezt a kunsztot háromszor kell megismételni, különböző színű kígyókkal.
  • A negyedik szintben az Invasion Force rémlik fel: egy nagyobbacska űrhajót kell megsemmisíteni, amit egy pajzs is véd. Először a pajzson kell lyukat lőni, majd a jobbra balra cikkázó űrhajó "gyenge pontját" (az alul, középen lévő X-et) kell eltalálnunk. A pajzs időnként regenerálódik. Ezután kezdődik elölről a móka.

A legfelső sorban időnként átrepülő sárga csészealj eltalálásáért jutalompont jár.
Bár az egész program nincs 10 KB, mégis sikerült úgy megírni, hogy 16K-s gépeken ne fusson. Ez csak azért sajnálatos, mert a program talán egyetlen hibája, hogy túl gyors.

Iráynítás:

S - játék indítása,
Z - balra, X - jobbra,
CAPS SHIFT - tűz.