1987 - Firebird Software Ltd.

űrhajós, lövöldözős

Spectrum (48k)

A Firebird havonta 4-5 játékkal is meglepte a piacot. Olyan nagy játékokkal örvendeztettek meg minket, mint Elite, Gothik, Rick Dangerous, Soldier of Fortune, hogy csak néhány emlékezetes játékukat említsük. Persze időnként mindenkit érhet "baleset", még a software-kiadók is tévedhetnek nagyot... A Star Pilot bizony elég nagy "baleset", 1987. végén megjelenni egy olyan játékkal, ami 1984-ben is elég kritikát kapott volna, igen nagy botlás! A játék kivitelezése rendkívül egyszerű, és stílusára megannyi 'klónt' fedezhetünk fel a Spectrum programok között.
Egy folyamatosan előre haladó űrhajóval kell monoton lövöldöznünk előre, miközben balra-jobbra navigálással kerüljük ki a felismerhetetlen alakú korlátokat és repkedő tárgyakat. Előre hátra "menekülni" nem tudunk a képernyőn, viszont gyorsítani-lassítani igen. Extra nehezítés, hogy számtalan, a háttérhez tartozó objektumot is ki kell kerülnünk, mert olyan magasak, hogy különben nekiütköznénk! (Persze, hogy mit kell kikerülni, az csak utólag derül ki...) Felvehető extrák nincsenek, csak 16 (!) szint, melyek nem sok változatosságot hoznak a játékban (mondhatni semennyit).
A hiányzó ötleteket egy érdekes újítással próbálják feledtetni a készítők: a játékot osztott képernyőn egyszerre ketten is játszhatjuk! Sajnos azonban ketten játszva a program drasztikusan lelassul, a játék így élvezhetetlen! A "színtelen" grafika is gyengécske, a 4-5. szint környékén az embernek már kifolyik a szeme!
A '83-as, '84-es hangulatot erősíti, hogy a játék csak Kempston botkormány-illesztőt támogat, szerencsére azonban a billentyűzet szabadon definiálható.

1. játékos örökélet: POKE 44130,0
2. játékos örökélet: POKE 44393,0