1987 - Domark

Akció, űrhajós

Spectrum (48k)

Valószínűleg a StarWars filmekből készült / készül a legtöbb játék, mind 8-bites számítógépekre, mind PC-re, pénzbedobós játékautomatára. Az 1987-ben a Domark adaptáció ugyan kisértetiesen hasonlít egy 1984-ben már megjelent játékra a Starstrike-ra, de egy kicsit rontottak is a színvonalon, ugyanis a Domark játéka egy régebbi (1983-as) coin-op játék konverziója. Ettől függetlenül Csillagok Háborúja rajongói igen jókat eljátszottak a programmal, és a Domark többi, a Star Wars filmeket feldolgozó játékaival.
Ebben a játékban az első rész eseményeit élvezhetjük végig, pontosabban a film "mozgalmasabb" jeleneteit: a Halálcsillag megtámadására indulunk X-szárnyú vadászgépünkben. A játék indítása előtt persze javasolt az irányítás beállítása: Kempston, Sinclair, Cursor botkormányt választhatunk, vagy billentyűzetet. Ha kívánjuk a billentyűzetet igényein szerint definiálhatjuk is. Ezután az induló nehézségi szintet választhatjuk ki (EASY, MEDIUM, HARD). A játékból bármikor kiléphetünk a Q billentyűvel (ha át nem definiáljuk a billentyűzetet).

A játék három részből áll, melyek nehézségi szinteket alkotnak. Ha a harmadik rész végén sikerül a Halálcsillag megsemmisítése, kezdődik elölről a móka a következő nehézségi szinten. Az első részben a Halálcsillag felé tartunk a világűrben a Birodalmi flotta észleli támadásunkat, és egy nagy adag Tie-vadászt küld a nyakunkba. Feladatunk a vadászgépek által felénk lőtt tűzlabdák megsemmisítése, valamint a Tie vadászok kilövése. Nézzük át a képernyőn látható információkat: SCORE - pontszámunk, SHIELD - pajzsunk állapota, WAVE - nehézségi szint. Űrhajónk tehát pajzzsal van felszerelve, mely 9 ütközés / találat elhárítására elegendő energiával rendelkezik. Ha a pajzsunk megsemmisült (ezt a képernyőn látható SHIELD GONE felirat is jelzi), a következő találat végzetes lesz számunkra.
Ha kellő ideig kitartottunk, megközelítjük a Halálcsillagot, és a műbolygó felszínén kell megközelítenünk a szellőző-nyíláshoz vezető szerviz-árkot. Ez a rész a első nehézségi szinten kimarad a játékból. A második szinten csak alacsony piros épületeket látunk elsuhanni alattunk, ezeket pontszámunk gyarapítása érdekében javasolt kilőni. Persze az épületekből most is lövik ránk a tűzlabdákat, melyeket most is javasolt kilőni, esetleg megpróbálkozhatunk a kikerülésükkel is. A harmadik szinttől már magas épületeket is láthatunk, ezeket nem tudjuk kilőni, de némelyik teteje világosabb színű, ezeket a részeket meg tudjuk semmisíteni. Vigyázzunk, nehogy összeütközzünk ezekkel a tornyokkal, ez szintén a pajzsunk energiáját fogyasztja.
A harmadik részben a szerviz-árokban kell eljutnunk a szellőzőnyílásig. Szemből itt is repülnek felénk a tűzlabdák, most azonban helyszűke miatt már nem nagyon tudjuk kerülgetni őket. A második szinttől kezdve már vízszintes oszlopokat is kerülgetnünk kell. Az árok végén alattunk feltűnik a szellőzőnyílás, ebbe kell belelőnünk, hogy a Halálcsillagra végzetes csapást mérjünk.

Ezt követően megtudjuk, hogy a Halálcsillag megsemmisül. A megmaradt energiánk után jutalom pontot kapunk, valamint kapunk 1 (azaz egy...) egység pajzs-energiát, és egy hiperugrás után jön a következő nehézségi szint.

Végtelen energia: POKE 45268,0

Meglepetés!!!