StarClash

1983 - Micromega

űrhajós, lövöldözős

Spectrum (16k)

Enterprise

Tesztrepülést hajunk végre, az új Starfighter űrrepülővel, a Naprendszer peremén. Váratlanul egy támadó flotta terem előttünk a hipertérből! Váratlanul mi váltunk a Föld védelmének első vonalává... Ez lenne tehát a kerettörténet, ami már '83-ban is elcsépeltnek számított, de legalább van.
Az ellenség támadó flottája négy hullámból áll, leghátul az anyahajót halad. A játék célja természetesen a kötelékekben támadó ellenfeleink megsemmisítése. A dolgunkat jelentősen nehezíti, hogy ellenfeleink nem egyenesen előre lőnek, hanem felénk céloznak, miközben közelednek felénk, azaz a képernyő alja felé. Ezen kívül, időnként "üstökösök" is áthaladnak a képernyőn, amikkel szintén nem szabad összeütköznünk (ezeket is szét lehet lőni). Ha az ellenség űrhajói elérik a képernyő alját, nem vész el egy életünk, az ellenség újra fentről támad. Sajnos azonban ilyenkor erősítést kapnak az anyahajóról, így újra teljes létszámban támad a kötelék! Ha elvész egy életünk akkor viszont csak a megmaradt támadó űrhajók indulnak el újra lefelé. A négy támadó kötelék megsemmisítése után az anyahajóval találjuk szembe magunkat.
További nehezítés, hogy a játékot időre kell teljesítenünk! Ha elfogynak az életeink, vagy elfogy az időnk (ami több, mint valószínű...) vége a játéknak. Felül, bal oldalon a pontszámunk látható, középen a kék-sárga sáv jelzi a hátralévő időnket, felette a ránk támadó köteléket jelzi a gép. Jobb oldalon a legmagasabb pontszám látható. Jobb oldalon alul életeinket jelzi a program.

Irányítás:
Betöltés után választanunk irányítást. A választék szerény: billentyűzetet, vagy Kempston botkormányt választhatunk. (Az Enterprise tulajdonosok Kempston helyett az External 1 botkormányt használhatják.). A billentyűzet kiosztás a következő: Z - balra, X - jobbra, BREAK (SPACE) - tűz. Ha botkormányt választunk, a következő billentyűk akkor is működnek: E - kilépés a játékból, H - játék szüneteltetése (folytatás: S). A játék az S megnyomásával indítható.

Örökélet: POKE 25381,183