Special Delivery

1984 - Creative Sparks

ügyességi

Spectrum (48k)

Enterprise

Borongós téli napokon lehet ideális egy kis nosztalgiázásra a játék, különösképpen Karácsony körül. A játékban ugyanis Santa Claus (vagy ahogy mi ismerjük: Télapó) feladataiba kell belevetnünk magunkat. Észak-Amerikában tudniillik a Mikulás "szállítja házhoz" a gyerekek karácsonyi ajándékait karácsony estéjén. Feladatunk három részből áll:

Először havas hegyek felett, rénszarvasszánon repülve kell összegyűjtetnünk az ajándékcsomagokat. A csomagokat az égbolt tetején megjelenő angyalok(?) ejtik le, nekünk csak el kell kapnunk. Nem szabad azonban összeütköznünk a magasabb hegycsúcsokkal, vagy felhőkkel, mert az eddig begyűjtött csomagok közül elveszítünk egyet. (Ezt hangjelzés is kíséri.) Nem szabad elkapni a piros angyal (tán csak nem Lucifer?) által leejtett csomagokat, mert szintén elveszítünk egyet a korábban megszerzett ajándékok közül. A képernyő alján a 'TARGET' felirat után látható szám jelzi, mennyi ajándékcsomagot kell összegyűjtenünk túránk során (a 'BAG' felirat után láthatjuk az eddig megszerzett csomagokat. Ha a házakhoz érve nincs elég csomag nálunk, újra neki kell futni a csomaggyűjtésnek (nálunk lévő csomagjaink szerencsére megmaradnak).
Egyes felhőkből villám is lecsaphat! Ha éppen alatta repülünk, és belénk csap a villám, a feladat teljesítésére rendelkezésre álló 5 óránkból (HOURS) 1 elvész! Ez egyébként megtévesztő, mert az idő nem fogy, inkább az életeinket számolja.

Ha megvan a szükséges mennyiségű csomag, a házakhoz érve leparkolhatunk a háztetőre. Ilyenkor megfogjuk a hátizsákot, és le kell ereszkednünk a kéményen. Szerencsére elég széles kéményeket építenek a Télapó kedvéért: három látra is vezet lefelé! Mégsem lesz kényelmes a lejutás, mert alulról lángnyelvek csapnak felfele, amiket természetesen ki kell kerülnünk. (Nem lenne túl előnyös öltözet a Télapónak a kohászati tűzálló ruha...). A nehezebb szinteken egyre több lángnyelvet kell kerülgetnünk, és időnként fentről is érkezik egy-egy hókupac (szintén kerülendő)! Ha nem sikerül a lejutás, elvész egy óránk, és újra kell próbálkoznunk a következő háztetőről.

Ha bejutottunk a házba, már "csak" el kell helyezni az ajándékot a karácsonyfa alatt, majd a megszerzett lakáskulcs segítségével a kijárati ajtón át távozni. A házban azonban izgatott gyerekek várják, hátha megleshetik a Télapót. Nem adunk autogrammot, így a gyerekekkel való találkozás kerülendő, akárcsak a becsapódó ajtók alatt való tartózkodás! (Mindkét produkció egy óránk elvesztését vonja maga után). A házak elrendezése véletlenszerű, és szabadon választott sorrendben szerezhetjük meg a kulcsot, és rakhatjuk az ajándékot a fa alá.

Miután távozunk a kijárati ajtón, újra az ajándékgyűjtögetés következik, azonban egyre nehezebb dolgunk lesz (több ajándékot kell összegyűjtenünk, több lángnyelv mardossa talpunkat a kéményben). A játék addig tart, amíg le nem telik az idő (elfogy az öt életünk).
A menüben minden elképzelhető interface választható, a játékot az 'S' megnyomásával indíthatjuk. Indulás előtt a tűz nyomogatásával beállíthatjuk a kezdő nehézségi szintet.
Az Enterprise verzióban betöltés után kérhetünk örökéletet.