Space Rider Jet Pack Co.

1990 - Hi-Tec Software Ltd.

akció, mászkálós

Spectrum (48k)

Rettenthetetlen főhősünknek igen veszélyes feladat jutott: A P23 jelzésű bolygó eddig felderítetlen barlangjaiban kell értékes ásványdarabkákat összegyűjtenie, szám szerint 99 darabot. Hamar kiderül azonban, hogy a bolygón néhány barátságtalan élőlény lakik, és a barlangrendszer más veszélyeket is rejt.
Küldetésünket a holdkompunkból kilépve kezdjük meg. Felszerelésünk egy hátra szerelhető jetpack, és egy fegyver. Szerencsére üzemanyagunk és fegyverünk energiája kimeríthetetlen, azonban fegyverünk tűzereje már megkérdőjelezhető: a repkedő idegeneket csak több lövéssel sikerül megsemmisíteni, már amelyiket egyáltalán lehetséges! Nagy lövöldözésbe nem érdemes bocsátkozni, mert egyrészt ha elhagyjuk a képernyőt és visszatérünk újra teljes lesz a brigád, másrészt ha sokáig tartózkodunk egy képernyőn, újabb idegen jelenik meg.
Nem csak a repkedő idegeneket kell azonban kerülgetnünk, hanem a felszíni vulkánokból kicsapó lávát, gázbuborékokat és minden izgő-mozgó herkentyűt. A pocsolyákba sem szabad belelépnünk, és az energiasugarakon is akkor szabad átrepülnünk, amikor éppen "szelídebbek". Ha az előbbi tanácsokat nem fogadjuk meg, azt energiánk bánja, melyet a pontszámunk alatti hullámzó vonaldiagram jelez.
Bonyolítja a helyzetet, hogy továbbjutásunkat néhány zárt ajtó is akadályozza. (Ezek egyébként a legkevésbé sem hasonlítanak ajtóra, ezért a biztonság kedvéért "DOOR" felirattal is jelölve vannak.). Extra kiszúrás, hogy ezeket csak a HOZZÁJUK VALÓ kulccsal nyithatjuk ki! Sajnos egyszerre csak egy kulcs lehet nálunk (ha felvettünk egy kulcsot, a pontszámunk felett egy AD felirat jelzi ezt), emiatt aztán jó sokat mászkálhatunk össze-vissza (főleg, ha még nem tudjuk, melyik kulcs, melyik ajtót nyitja...) A legalsó képen láthatunk egy még zárt ajtót, és egy (fehér) "kulcsot".
Ha valamilyen csoda (vagy POKE) folytán sikerülne összegyűjtenünk az összes ásványt, küldetésünk az űrsiklóhoz visszatérve fejeződik be.

Nem mondhatnánk, hogy a program újszerű ötletektől hemzsegne, ettől persze még lehetne jó is a játék. És bár a látvány ígéretes, a program sajnos teljesen játszhatatlan! Egyrészt irreálisan nehéz, másrészt űrhajósunk irányítását sem sikerült elfogadhatóan megoldani. Kár érte...

Irányítás:
A menüben billentyűzetet, vagy Sinclair illesztőt választhatunk. A billentyűzet definiálható (alapértelmezés: O, P, Q, A, SPACE)

Örökélet: POKE 42545,0
Sérthetetlenség: POKE 45084,0

Térkép