Solitaire

1997 - Softhouse Ltd.

Kártya

Spectrum (48k)

Aligha akad olyan ember, aki - ha valaha is számítógép közelbe került - ne ismerné a Pasziánsz kártyajátékot! A mindannyiunk kedvenc munkahelyi elfoglaltságát (?????) jelentő kártyajátékot egy szlovákiai magyar programozó (Turányi Péter) Spectrumra is adaptálta! A programról csak elismerően lehet beszélni, hisz mindent tud, amit Windows-beli "elődje", sőt még többet is: UNDO (visszavonás) funkciót is találunk benne!
Azok kedvéért, akik mégsem ismerik a játékot, egy rövid összefoglaló: A játékot egy pakli francia kártyával, egyedül játszuk. Célja, hogy az összes lapot a jobb felső négy helyre juttassuk színek szerint különválogatva és az ász lappal kezdve, érték szerint növekvő sorrendben. Ehhez előbb a játékasztalon, 7 kártyahelyen, színek szerint váltakozva gyűjthetjük össze a lapokat, érték szerint csökkenő sorrendben (pl. káró 4-esre tehetjük a treff vagy a pikk 3-ast.) Ha üres hely jön létre alul, akkor oda csak királyt tehetünk le. Az első oszlop kivételével mindegyik alatt lefordított lapokat találunk, amelyeket egy "kattintással" fordíthatunk fel. Ha egy lapot vagy egy egész oszlopnyi sorozatot át akarunk helyezni, akkor húzzuk át azt a kívánt helyre. Mindig a lenti lapokat részesítsük előnyben, és csak akkor vegyünk le fentről lapot, ha lent biztosan nincs megfelelő. Gyakran előfordul, hogy fontos lapok nem a fenti talonban vannak (a bal felső sarokban), hanem a lenti gyűjtőtéren a lapok alatt lefordítva. Ezért kell arra törekedni, hogy a lenti lapokat minél hamarabb "felforgassuk", mert ott "beszorulhatnak" fontos lapok.
A "pointert" tetszőleges billentyűvel, vagy botkormánnyal vezérelhetjük, A billentyűzetet, vagy botkormányt (KEMPSTON illesztőt is figyeli a program) betöltés után definiálhatjuk. A program a "duplakattintást" is ismeri, azaz, ha egy lapot csak egy helyre tudunk a szabályok szerint rakni, duplakattintással automatikusan odakerül. A menüt úgy tudjuk elérni, ha a pointert a képernyő tetejére visszük:

 • DEAL: új osztást kérhetünk.
 • UNDO: utolsó lépés visszavonása
 • DECK: a kártyák hátlapját választhatjuk ki, 18 lehetséges mintából.
 • OPTION: játékbeállítások:
  • DRAW ONE: nem működik!
  • DRAW THREE: nem működik, a talonból mindíg egyesével fordítjuk fel a lapokat!
  • NORMAL SCORING: a talont többször is át tudjuk forgatni.
  • LAS VEGAS SCORING: más a pontozási rendszer, és a talont csak egyszer tudjuk átpörgetni.

A programmal kapcsolatban egyetlen negatívumot lehet megemlíteni: a kártyahelyeken nem látjuk, a legfelső lap alatt még hány lefordított lap bújuk meg. Érdemes azt is megemlíteni, hogy a program mérete mindössze 6 KB!